Un gospodar din Surduc a umplut Valea Almașului de pestă porcină

Nu mai puțin de zece focare de pestă porcină africană sunt active în prezent, în Sălaj. Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Sălaj a demarat o amplă anchetă, stabilind deja care a fost cauza probabilă a “exploziei” numărului de cazuri de pestă porcină din județ. În urma controalelor, 25 de porci domestici au fost găsiți morți în mai multe gospodării, iar alți 45 au fost uciși, până în prezent, de autorități, întrucât riscul de răspândire a bolii era uriaș. Focarele active din județ sunt pe Valea Almașului, respectiv în localitățile Cuceu – un focar, Surduc – două focare, Rona, Zalha, Băbeni câte un focar, Cicomani și Gâlgău Almașului – câte două focare, toate în gospodării. Purtătorul de cuvânt al DSVSA Sălaj, medicul veterinar Cosmin Todoruț, a spus pentru Magazin Sălăjean că deja se știe de unde a pornit această explozie de pestă în județ. „Cauza răspândirii bolii pe Valea Almașului este o familie de romi, din Surduc. Deși știa că are animalele bolnave, când a aflat acest lucru, gospodarul a vândut porcii în alte localități. S-au vândut în jur de 30 de animale în localitățile menționate. Practic, acest gospodar a împrăștiat boala în mai multe gospodării. Având crotalii (înregistrare), porcii au fost ușor de identificat, deși gospodarul vinovat a spus că nu a vândut niciun porc”, a spus medicul Cosmin Todoruț, purtător de cuvânt al DSVSA Sălaj.

Unii gospodari nu înțeleg pericolul și trântesc ușa în nas autorităților

Situația este în dinamică și, potrivit spuselor reprezentanților DSVSA Sălaj, vor mai apărea noi cazuri în județ. Unii gospodari nu înțeleg pericolul pe care această boală îl reprezintă pentru ceilalți gospodari sau pentru fermieri. Un gospodar din Gâlgău Almașului a făcut scandal atunci când cei de la DSVSA împreună cu polițiștii, i-au bătut la poartă. Gospodarul a refuzat să predea carnea provenită de la doi porci sacrificați, despre care s-a stabilit că erau bolnavi atunci când au fost tăiați. Atât lui cât și gospodarului care a împrăștiat boala prin vânzarea porcilor bolnavi, cei de la DSVSA le-au făcut plângere penală. Pesta porcină africană este o boală cauzată de un virus foarte rezistent în mediu şi alimente, afectând toţi porcii domestici şi sălbatici. Această rezistenţă ieşită din comun şi particularităţile biologice ale virusului au făcut imposibilă producerea unui vaccin eficient, până în prezent. Mecanismele modului de răspândire a acestui virus sunt încă neclare, dar se pare că răspândirea rapidă a bolii are loc, excluzând căile clasice de infecţie, mai ales prin neglijenţa umană. Boala nu se transmite de la animale la om, prin urmare nu afectează omul. Produce însă un procent de morbiditate şi mortalitate foarte ridicat la animale, iar pierderile rezultate în urma combaterii ei sunt deosebit de ridicate, atât prin costurile cu eradicarea, cât şi prin restricţiile impuse comerţului cu porci vii şi produse şi subproduse provenite de la porci. În teritoriile unde a evoluat până acum, eradicarea şi recăpătarea stării de indemnitate la boală a durat lungi perioade de timp.

 

 

Alte articole

4 Thoughts to “Un gospodar din Surduc a umplut Valea Almașului de pestă porcină”

 1. Anonim

  Să-l ducă la arestare!!!

 2. Anonim

  nu prea ii clar! zalha, ciocmani etc. is tare departe de valea almasului! doar galgau almasului ii pa aceasta vale, celelalte nu prea!

 3. Anonim

  Ciocmani e la 3 km de Surduc.

 4. Romul

  Rom gospodar! Ha..ha…ha

Leave a Comment