Sprijin financiar pentru apicultori

Veste bună pentru apicultorii români. Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a anunțat în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc joi la sediul ministerului, că a fost adoptat proiectul pentru Programul Național Apicol, care prevede un sprijin de 150 de milioane de lei pentru apicultori în perioada 2020-2022. Valoarea sprijinului alocat prin Programul Național Apicol este de 150 de milioane de lei pe durata celor trei ani de zile, 50 de milioane de lei pe fiecare an, jumătate din această sumă fiind alocată din fonduri europene. Prin intermediul acestui sprijin, ministrul Adrian Oros spune că se dorește creșterea numărului de familii de albine și creșterea calității produselor apicole românești.

”O altă hotărâre de guvern care va fi adoptată astăzi, în ședința de guvern, este cea referitoare la Programul Național Apicol 2020-2022. Este vorba despre o sumă de 150 de milioane de lei, câte 50 de milioane de lei în fiecare an, din care 75 de milioane de lei sunt bani europeni, program pe care îl vom adopta prin hotărâre de guvern pentru a veni în sprijinul apicultorilor, un domeniu cu tradiție în România, un domeniu foarte bine reprezentat și la nivel european. Vrem să ajutăm acest sector prin creșterea numărului de familii de albine, creșterea calității produselor apicole, dar mai ales să creștem exportul de miere românească, care este de calitate superioară”, a declarat ministrul Adrian Oros.

La finalul lunii martie, portalul Agrointel.ro informa că Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a postat în dezbatere publică proiectul de Hotărâre privind aprobarea Programului Naţional Apicol pentru perioada 2020 – 2022, a normelor de aplicare, precum şi a valorii sprijinului financiar. Acţiunile Programului vizeazã asistenţa tehnică pentru apicultori şi organizaţiile de apicultori, combaterea agresorilor şi a bolilor specifice stupilor, în special a varoozei, raţionalizarea transhumanţei, măsuri de asistenţă pentru repopularea şeptelului apicol din Uniune, îmbunătăţirea calităţii produselor în vederea unei mai bune valorificări a produselor pe piaţă. Sunt așteptate măsurile detaliate, sumele și modalitatea de solicitare a sprijinului. Vestea adoptării acestui sprijin va scoate, parțial, din impas, sute de mii de agricultori din țară, implicit din județul Sălaj, știut fiind faptul că Sălajul este în topul producătorilor și exportatorilor de miere la nivel național.

Alte articole

Leave a Comment