Prețul grâului a crescut și în Sălaj. Pâinea s-ar putea scumpi din nou

Prețul grâului a crescut la un nivel record în întreaga lume, arată ultimele date statistice existente la nivel central. Creșteri mari de preț au fost înregistrate în ultimele luni și în Sălaj, ne-a declarat inginerul Valentin Duca.

Potrivit fermierilor din Sălaj, prețul grâului este determinat nu doar de îngrijorările existente la nivel global, cele mai multe cauzate de războiul din Ucraina, ci și de costurile privind combustibilul utilizat de fermieri și îngrășămintele folosite. „Este un preț cauzat și de scumpirile foarte mari de pe piața energiei. Uitați-vă la ce preț a ajuns motorina, uitați-vă la ce preț se vând îngrășămintele. Prețul unui kilogram de îngrășăminte s-a dublat, în anumite cazuri s-a triplat. Pentru a înființa un hectar de porumb, un fermier trebuie să plătească între 3.500 și 4.000 de lei, la atât s-a ajuns. E normal ca prețul cerealelor să crească. Producătorul trebuie să își acopere cumva cheltuielile”, a explicat Valentin Duca.

Teama de noi scumpiri

Scumpirea cerealelor va duce la creșterea prețurilor și în sectorul zootehnic, dar și în industria cărnii, apreciază marii fermieri din județ. „Sigur că prețul grâului influențează și prețul pâinii. Producătorii de pâine cumpără făina la un preț mai mare, gazul s-a scumpit foarte mult și vor scumpi și pâinea pentru a-și acoperi cheltuielile. Pâinea e deja mai scumpă cu 30-40 la sută. Există acest risc”, a completat Valentin Duca. Știm cu toții că Sălajul nu își poate asigura necesarul de grâu pentru industria de panificație. În plus, județul nu poate produce grâu panificabil în cantitățile necesare. Datele existente la nivelul Ministerului Agriculturii arată că în Sălaj, suprafața cu grâu cultivată în acest an este de 8.600 de hectare, cea cultivată cu rapiță este de 750 de hectare, cu porumb este cultivată o suprafață de 8.800 de hectare, iar cu cartofi 4.350 de hectare.  Floarea soarelui este cultivată pe o suprafață de 3.800 de hectare.

2 Thoughts to “Prețul grâului a crescut și în Sălaj. Pâinea s-ar putea scumpi din nou”

  1. […] Prețul grâului a crescut la un nivel record în întreaga lume, arată ultimele date statistice existente la nivel central. Creșteri mari de preț au fost înregistrate în ultimele luni și în Sălaj, ne-a declarat inginerul Valentin Duca. Potrivit fermierilor din Sălaj, prețul grâului este determinat nu doar de îngrijorările existente la nivel global, cele mai multe cauzate de războiul din Ucraina, ci și de costurile privind combustibilul utilizat de fermieri și îngrășămintele folosite. „Este un preț cauzat și de scumpirile foarte mari de pe piața energiei. Uitați-vă la ce preț… Citeste mai mult […]

  2. […] Prețul grâului a crescut la un nivel record în întreaga lume, arată ultimele date statistice existente la nivel central. Creșteri mari de preț au fost înregistrate în ultimele luni și în Sălaj, ne-a declarat inginerul Valentin Duca. Potrivit fermierilor din Sălaj, prețul grâului este determinat nu doar de îngrijorările existente la nivel global, cele mai multe cauzate de războiul din Ucraina, ci și de costurile privind combustibilul utilizat de fermieri și îngrășămintele folosite. „Este un preț cauzat și de scumpirile foarte mari de pe piața energiei.  » Mai multe detalii […]

Leave a Comment