OJFIR Sălaj: “Nu toate comunele din județ au fost interesate de dezvoltare prin PNDR”

 Raportul privind implementarea în 2017 a Programului de Dezvoltare Rurală 2014-2010 a fost prezentat de directorul Oficiului Judeţean de Finanţare a Investiţiilor Rurale (OJFIR), Domițian Bențe, în cadrul unei conferințe de presă desfășurată la sediul instituției, în 12 decembrie.

Conform raportului, până în această dată au fost accesate la nivelul judeţului proiecte ce însumează opt milioane de euro, fiind atins targetul pentru acest an. «Pentru anul în curs, discutăm de opt milioane de euro. De asemenea, ca o premisă a tot ce s-a întâmplat în 2017, conducerea Agenţiei de Finanţare a Investiţiilor Rurale, împreună cu Autoritatea de Management din cadrul   Ministerului Agriculturii au fixat nişte repere în baza cărora am funcţionat noi în 2017. Fiecare judeţ a primit un target. Sălajul avea un target de peste opt milioane de euro, iar acesta a fost îndeplinit », a precizat Domiţian Benţe, directorul OJFIR Sălaj.

Potrivit conducerii OJFIR, au existat luni în care targetul a fost depășit şi cu 260 la sută. Proiectele europene accesate prin intermediul AFIR vizează sectoarele agricole, non-agricole şi sectorul public. Unele dintre proiectele care s-a bucurat de mare succes şi în acest an au fost cele pe măsura 6.3 şi 6.1: Instalarea tânărului fermier.

În  judeţului Sălaj, în anul 2017 nu s-a accesat niciun proiect pe sub-măsura 6.2. În schimb, directorul  OJFIR a anunţat că anul trecut au fost înfiinţate peste 20 de agropensiuni în județ. „Anul trecut au fost nişte criterii accesibile şi pentru proiecte pe turism. Pe sub-măsura 6.2-Înfiinţarea de agropensiuni au fost accesate peste 20 de proiecte. Aici condiţia era ca respectivul să fie fermier şi să facă dovada că figurează la APIA cu suprafeţe de teren sau să figureze că deţine animale”, a spus Domiţian Benţe.

În sectorul public există proiecte accesate de U.A.T.-uri şi care nu au fost finalizate la termen, astfel că acestea sunt în curs de derulare încă. Directorul Domițian Bențe a specificat faptul că există comune care au accesat mai multe proiecte finanțate din fonduri europene şi au reuşit să schimbe aspectul și nivelul de trai în localităţi.

Directorul OJFIR a spus că există comune precum Pericei, Sărmăşag, Nuşfalău în care autoritățile locale au fost interesate și care au dat importanţa cuvenită acestor proiecte, prin centrele de informare turistică ce au fost ridicate, drumurile din comune și sate, drumuri agricole. Însă, pe de altă parte, foarte multe unități administrativ-teritoriale din județ au dat dovadă de neglijență și dezinteres în privința acestor programe, potrivit spuselor directorului OJFIR Sălaj.

 

 

 

Alte articole

One Thought to “OJFIR Sălaj: “Nu toate comunele din județ au fost interesate de dezvoltare prin PNDR””

  1. suntem de rasul curcilor

    daca tot ati vrut informati de la „sursa” era foarte simplu sa intrati pe AFIR.info si gaseati acolo tot. Nu stiu ce v-a zis acest director, dar ori era „beat” ori voi ziaristi erati „beti”. Fiecare ziar a venit cu alta poveste, cu alte date, ceea ce ridica mari semne de intrebare asupa voasta.
    Ne laudam cu „centrele de informare turistică” ??? acele cladiri de 2 lei pe care s-au dat 200.000 de euro ???? daca tot sunteti ziaristi, mergeti prin sate/comune si vedeti aceste „centrele de informare turistică” si vediti pe ce s-au dus 200.000 de euro !!!
    tara arde si babele se piaptana !

Leave a Comment