Sacrificarea mieilor: norme și reguli obligatorii pentru fermierii sălăjeni

În perioada premergătoare Sfintelor Paști, sacrificarea mieilor se poate realiza și în locuri/spații organizate și amenajate temporar, în care se asigură supravegherea sanitară veterinară și în care sunt respectate cerințele de igienă prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 852/2004 și Regulamentul (CE) nr. 853/2004. Având în vedere situația generată de evoluția pandemiei Covid-19, în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, în situația în care distanța de la fermă/exploatație este mare, făcând imposibilă deplasarea până la un abator autorizat sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor sau la un loc/spațiu amenajat temporar pentru sacrificarea mieilor de către primării/prefecturi, DSVSA Sălaj poate aproba amenajarea unui spațiu/loc temporar de sacrificare a mieilor și la nivelul fermei/exploatației autorizată/înregistrată sanitar veterinar, în vederea sacrificării mieilor proveniți din exploatația proprie. În acest sens, la nivelul fermei/exploatației trebuie să fie asigurate facilități, astfel încât să fie respectate regulile generale și speciale de igienă, bunăstarea animalelor și eliminarea subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman, astfel încât procesul de sacrificare a mieilor să nu compromită siguranța cărnii și a organelor: dotarea cu apă (rece potabilă și caldă) recipient etanș pentru colectarea sângelui, cutie inox cu posibilitate de sterilizare, linie aeriană de mici dimensiuni pentru asomare (aplicarea loviturii, n.red)  – sângerare miei, asomator, echipament de protecție pentru operatorul – măcelar, echipament de protecție complet pentru operator. Anunțarea medicilor veterinari oficiali din raza de competență pentru asistență de specialitate și examenul obligatoriu al cărnii. Lista medicilor: Zalău – dr. Lungu Gheorghe, Jibou – dr. Chețe Nicolae, Șimleu Silvaniei – dr. Lupău Marioara, Hida – dr. Popan Octavian, Cehu Silvaniei – dr. Popan Octavian, Ileanda – dr. Rusu Vasile. Solicitările se pot trimite online, prin mail, la adresa office-salaj@ansvsa.ro Informații suplimentare s epot obține telefonic, la numărul 0733.777.919 – dr. Chioran Răzva, șef birou Autorizare Inregistrare Evaluare DSVSA Sălaj. În cazul mieilor destinați sacrificării, se vor avea în vedere în mod obligatoriu următoarele: controlul stării de sănătate al animalelor, respectiv efectuarea examenului ante-mortem de către un medic veterinar oficial. Verificarea respectării regulilor de bunăstare a animalelor în timpul sacrificării conform Regulamentului (CE) nr. 1099/2009. Efectuarea examenului post- tăiere al cărnii și organelor de către un medic veterinar oficial, erificarea eliminării subproduselor de origine animală care nu sunt destinate consumului uman conform Regulamentului (CE) nr. 1069/2009; verificarea condițiilor de depozitare și comercializare a cărnii de miel. Carnea de miel rezultată din sacrificarea mieilor proveniți din ferma/exploatația proprie în spațiul/locul amenajat temporar la nivelul fermei/exploatației, va fi marcată cu marca de sănătate de forma rotundă, în interiorul căreia este înscris indicativul județului urmat de codul numeric acordat de DSVSA Sălaj. Carnea de miel rezultată din sacrificarea mieilor proveniți din ferma/exploatația proprie în spațiul/locul amenajat temporar Ia nivelul fermei/exploatației nu poate fi livrată către alte unități din domeniul alimentar înregistrate/autorizate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, ci va fi comercializată doar către consumatorii finali.

 

 

Leave a Comment