Mai mult verde în jurul municipiului, prin efortul unor zălăuani și al Direcției Silvice Sălaj

Acțiunea de plantare de puieți specia brad, organizată de Direcția Silvică (DS) Sălaj sâmbătă, 1 aprilie, nu a adunat laolaltă foarte mulți zălăuani iubitori de natură, însă cei prezenți au contribuit, cu mic cu mare, la viitorul pădurilor sălăjene, implicit al calității vieții locuitorilor municipiului. Câteva parcele au fost plantate cu puieți de brad, acțiunea făcând parte din „Luna Plantării Arborilor” – un eveniment anual organizat la nivelul fiecărei Direcții Silvice din județele țării.
„Plantăm puieţi de brad şi molid, la o schema de unu pe unu. Schemă înseamnă distanţa între rânduri şi distanţa pe rând între puieţi. Terenul este pichetat şi putem începe acţiunea. Gropile vor avea dimensiuni de 30 pe 30, puieţii trebuie plantaţi cam cu un centimetru-doi centimetri mai adânc decât coletul. Prin urmare, dăm start acestei acţiuni: bărbații cu hârleţul, fetele cu plantatul”, i-a sfătuit la începutul acțiunii pe cei prezenți, Vasile Colcear, directorul DS Sălaj. 
Direcţia Silvică Sălaj a anunțat că la nivelul celor cinci ocoale silvice s-a stabilit un program de regenerare a pădurilor pentru anul 2017, care cuprinde o suprafaţă totală de 61 hectare, din care împăduriri se vor executa pe 12 hectare, iar regenerări naturale pe 49 hectare. De asemenea, în vederea consolidării plantaţiilor înfiinţate în anii anteriori, se vor efectua lucrări de completare a regenerărilor pe o suprafaţă de cinci hectare, în fondul forestier. 
Puieţii necesari pentru efectuarea acestor lucrări sunt produşi în pepinierele proprii ale direcţiei. În această campanie, pentru împădurirea suprafeţelor incluse în programul de regenerare, se vor folosi peste 85 mii puieţi, din speciile gorun, stejar pedunculat, cer, stejar roşu, fag, paltin, ulm, frasin, molid şi larice. De asemenea, Direcţia Silvică Sălaj va efectua lucrări de înfiinţare şi îngrijire a unor culturi speciale de pomi de Crăciun, pe o suprafaţă de peste patru hectare.
La acțiunea desfășurată la ieșirea din Zalău, în Panic, au fost prezenți, pe lângă harnicii zălăuani și oficiali ai județului dar și un oaspete-surpriză, Ministrul Sănătății Florian Bodog, care s-a aflat într-o vizită de lucru în Zalău desfășurată în cursul dimineții de sâmbătă.

Leave a Comment