Comuna din Sălaj unde tractoarele sunt conduse și de femei

Pentru că mulți bărbați au plecat la muncă în străinătate, iar treburile gospodăriei trebuiau făcute, femeile rămase acasă au învățat să conducă și tractorul. Buciumi este comuna unde multe dintre sătence conduc tractorul, aduc lemne, se duc după fân, transportă nisip. Și asta nu se întâmplă de acum. Marinela este o sălăjeancă din localitatea Buciumi și spune că folosește tractorul familiei de mai bine de 10 ani.

Pe Marinela am întâlnită prima oară prin 2015, la un târg local. Și atunci venise cu tractorul. Anii au trecut și ne-am revăzut. M-a așteptat în fața porții sale, iar tractorul său, un Fiat 445, era pregătit. „Este un tractor ușor de condus, să știți. Am cumpărat tractorul de nou, iar ambiția mea m-a determinat să învăț să-l conduc. Este mult de lucru în gospodărie, avem animale și conduc tractorul pentru a transporta fân, produse agricole, uneori și lemne  sau nisip dacă este cazul, ce este nevoie. Nu, la arat nu mă duc, de această activitate se ocupă soțul meu. Tractorul se conduce foarte ușor și de asta m-am încumetat să învăț și eu”, mi-a spus Marinela, sălăjeanca aflată la volanul tractorului său.

Sute de tractoare

Și Marinela nu este singurul exemplu de femeie din Buciumi care conduce tractorul. Datele autorităților locale arată că în comună sunt înregistrate aproximativ 400 de tractoare, iar numărul acestor utilaje este în creștere. „Aceste date ne arată că se muncește, iar asta nu poate decât să ne bucure. Da, avem aproximativ 400 de tractoare în comună, numărul lor a crescut mult în ultimii ani”, a punctat primarul comunei Buciumi, Ioan Eugen Lazăr.

2 Thoughts to “Comuna din Sălaj unde tractoarele sunt conduse și de femei”

  1. […] Pentru că mulți bărbați au plecat la muncă în străinătate, iar treburile gospodăriei trebuiau făcute, femeile rămase acasă au învățat să conducă și tractorul. Buciumi este comuna unde multe dintre sătence conduc tractorul, aduc lemne, se duc după fân, transportă nisip. Și asta nu se întâmplă de acum. Marinela este o sălăjeancă din localitatea Buciumi și spune că folosește tractorul familiei de mai bine de 10 ani. Pe Marinela am întâlnită prima oară prin 2015, la un târg local. Și atunci venise cu tractorul. Anii au trecut și ne-am revăzut.… Citeste mai mult […]

  2. […] Pentru că mulți bărbați au plecat la muncă în străinătate, iar treburile gospodăriei trebuiau făcute, femeile rămase acasă au învățat să conducă și tractorul. Buciumi este comuna unde multe dintre sătence conduc tractorul, aduc lemne, se duc după fân, transportă nisip. Și asta nu se întâmplă de acum. Marinela este o sălăjeancă din localitatea Buciumi și spune că folosește tractorul familiei de mai bine de 10 ani. Pe Marinela am întâlnită prima oară prin 2015, la un târg local. Și atunci venise cu tractorul.  » Mai multe detalii […]

Leave a Comment