Bani de la stat pentru apicultori

În ședința de guvern din data de 28 februarie a fost adoptată ordonanţa de urgenţă privind instituirea unui ajutor de stat pentru compensarea parţială a pierderilor suferite anul trecut în sectorul apicol, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Valoarea totală a schemei de ajutor este de 59.866.000 lei, numărul estimat al familiilor de albine fiind de 2.395.856. Crescătorii de albine vor primi un ajutorul de stat în valoare de 5 euro pentru o familie de albine, la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Naţională a României la data de 29 decembrie 2023, respectiv de 4,9746 lei/euro. Potrivit Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), suma totală care poate fi acordată pentru fiecare întreprindere care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole nu poate depăşi echivalentul în lei a 280.000 euro.

Pentru a putea intra în posesia banilor, apicultorii trebuie să respecte o serie de cerințe impuse de stat, una dintre condiții fiind legată de faptul că familiile de albine deținute trebuie să fie înscrise în baza naţională de date apicolă gestionată de Agenţia Naţională pentru Zootehnie „Prof. Dr. G.K. Constantinescu”, prin Oficiile pentru Zootehnie Judeţene, în conformitate cu Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 251/2017, cu modificările şi completările ulterioare.

În vederea obținerii ajutorului de stat, cererea de înscriere în program trebuie depusă în termen de 30 zile lucrătoare începând cu ziua următoare intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă, crescătorii de albine urmând să intre în posesia ajutorului acordat de stat, termenul stabilit pentru plată fiind 30 iunie.

 

2 Thoughts to “Bani de la stat pentru apicultori”

  1. […] la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Naţională a României… Articolul Bani de la stat pentru apicultori apare prima dată în Magazin Sălăjean. Citeste mai […]

  2. Anonim

    Apicultura ar trebui să fie materie de studiu în liceu în locul orelor de religie.

Leave a Comment