Aspirina – inamic redutabil al bolilor plantelor

Aspirina (acidul acetilsalicilic) este poate cel mai cunoscut și utilizat medicament din câte există. Nu sunt mulți, însă, cei care cunosc ce beneficii aduce această substanță în culturile de plante – flori sau legume. Specialiștii Agrointeligența au publicat câteva dintre cele mai bune metode pentru utilizarea aspirinei în grădină, cum și când se aplică acest tratament cu multiple beneficii. Folosirea aspirinei la plante și flori a fost testată de cercetătorii de la Universitatea din Rhode Island care au concluzionat că medicamentul ajută dezvoltarea și producția vegetală. Efectele acidului salicilic asupra plantelor a fost analizat în SUA pe culturile de tutun și castravete. La acestea s-a studiat beneficiul pe care acidul salicilic îl are pentru plante, dar nu prin tratare, ci din conținutul deja existent la nivelul acestora, conținut semnalat în perioadele în care plantele trec prin perioade de stres. Tratarea plantelor cu acid acetilsalicilic a dovedit că poate fi redusă incidența bolilor plantelor cu procente cuprinse între 94 la sută și 47 la sută, în funcție de cultură. Beneficiile au fost analizate prin prisma faptului că plantele stropite au dezvoltat o imunitate mai ridicată, au fost într-un fel puse în alertă și au răspuns mai repede și mai bine factorilor externi. Un alt beneficiu al aspirinei este că ajută plantele să tolereze mai ușor arșița sau frigul extrem. Pentru tratamentul cu aspirină la plante aveți nevoie de o pastilă clasică și de trei litri de apă curată. Pastila – care poate fi chiar și expirată, se pisează foarte fin și se pune în apă, amestecând pentru o dizolvare cât mai bună. Mulți horticultori folosesc apă distilată pentru a prepara tratamentul. Plantele se stropesc cu tratamentul cu aspirină sau se pot uda la rădăcină.

 Când se aplică soluția cu aspirină la plante și flori

 Se recomandă o stropire sau o udare o dată la trei săptămâni, în perioada când plantele sunt în creștere. Aspirina se aplică la plante atunci când acestea sunt în plină dezvoltare și dacă observați că au probleme precum pierderea frunzelor, nu se formează boboci noi, plantele trec printr-o perioadă de stres sau sunt vulnerabile atacurilor diferitelor boli fungice. Soluția cu aspirină se puverizează pe plante dimineața, ca să fie mai bine absorbită și să nu afecteze albinele sau alte insecte benefice grădinii, insecte care sunt active în a doua parte a zilei. Aspirina combate o serie de boli periculoase precum fuzarioza și vertilicioza, ambele fiind boli fungice (cauzate de ciuperci). În cazul acestora, aspirina reduce răspândirea lor. Se administrează 300-400 mg de aspirină (aproximativ o pastilă) în 4 sau 4,5 litri de apă și se stropesc plantele de două sau de trei ori pe lună. Aspirina poate fi utilizată și ca fertilizant la plantele care sunt întârziate în dezvoltare sau al cărui aspect vă îngrijorează. Fertilizarea trebuie începută din luna martie dacă este vorba de plante de interior și în orice perioadă a anului la cele din exterior. Se zdrobește o jumătate de pastilă de aspirină și se dizolvă în 4 litri de apă. Acidul acetilsalicilic ajută sistemul imunitar al plantelor dacă este aplicat foliar – prin stropire sau chiar prin udare sa rădăcină, o dată la 3-4 săptămâni, în fazele de dezvoltare ale plantelor. Aspirina se poate folosi și pentru ajuta la stimularea roșiilor și la întărirea lor în fața bolilor. Cei care au aplicat soluția cu aspirină la tomate au semnalat că acestea cresc mai repede, au mai puțin boli și insectele nu mai sunt așa atrase de plantele tratate. Cel mai important beneficiu al aspirinei la tomate este că previne mana.

Tratamentul cu aspirină se poate aplica și la ardei, cartofi sau vinete

Aspirina pisată pusă în apa din vază ajută florile tăiate să țină mai mult timp. Pastila de aspirină trebuie să fie bine pisată și amestecată înainte într-un pahar cu apă. Soluția se pune apoi în completarea apei din vază. De fiecare dată când se schimbă apa se poate adăuga și soluția cu acid salicilic care va reduce producția de etilenă – ofilirea va fi întârziată, și va împiedica mucegăirea codițelor și a frunzelor. Nu este foarte clar cum combate aspirina atacul insectelor. S-a constat însă că numărul dăunătorilor este mai mic la plantele tratate, poate și din cauză că acestea sunt mai puternice și nu permit ca atacul să se extindă. Aspirina poate fi folosită și pentru stimularea rădăcinilor. Un tratament similar, tot pe bază de acid salicilic, se face și cu apa de salcie. Dacă folosiți aspirină pentru înrădăcinarea butașilor, se pune o pastilă în 250 ml de apă și se amestecă bine până medicamentul se dizolvă. Butașul se pune apoi în soluție și se lasă timp de câteva ore înainte de plantare. La fel ca al apa de salcie, tratamentul ajută la dezvoltarea unor rădăcini mai puternice și la prindere. Tratamentul poate fi aplicat și culturilor de ardei, cartof și vinete.

 

 

 

Leave a Comment