PNL Sălaj- semnal de alarmă asupra noului Cod Silvic

Codul Silvic promovat de PSD conţine ZERO măsuri de protecţie a pădurilor împotriva tăierilor ilegale”

Dezastrul din pădurile României, nepăsarea, de decenii, a autorităţilor şi a factorilor de răspundere precum şi situaţia deosebit de gravă în care s-a ajuns în acest moment au făcut ca într-un final legea silvică să pornească pe drumul schimbării. Acest lucru nu este însă şi suficient, ci este imperios necesar ca ceea va conţine noul Cod Silvic, să ofere certitudinea că acest masacru la care pădurile ţării sunt supuse de atâta timp, va fi, în sfârşit, oprit sau măcar diminuat.

Partidul Naţional Liberal (PNL) filiala sălăjeană, a transmis printr-un comunicat de presă, opinia fermă a acestei formaţiuni politice legată de prevederile noului Cod Silvic. În comunicat se arată faptul că tăierile ilegale şi defrişările masive sunt principalele probleme, care se perpetuează prin complicitatea şi iresponsabilitatea guvernului PSD şi a majorităţii parlamentare controlată de PSD. Potrivit Curţii de Conturi, valoarea tăierilor ilegale raportate în urma controalelor se ridică la 5 miliarde de euro, cifră care în realitate este şi mai mare, capacitatea de control în acest sector fiind ea însăşi limitată, spun peneliştii.

Nici vorbă de stoparea tăierilor ilegale

Prin noul Cod Silvic, PSD nu numai că nu încearcă să stopeze tăierile ilegale, dar le și încurajează prin permiterea tăierii fără restricţii a pădurilor de sub 10 hectare, fără a exista condiţionalităţi legate de amenajamentul silvic (document tehnic care face radiografia pădurii respective și menționează cotele posibile de tăiere). Legea lasă loc proprietarilor păduri de peste 10 ha să le parceleze în suprafețe mai mici de 10 hectare şi să ocolească restricțiile impuse de amenajamente” arată PNL în comunicatul trimis redacţiei noastre de purtătorul de cuvânt al filialei sălăjene, Paul Maghiu.

PNL a adoptat o rezoluţie care prevede foarte clar adoptarea unei legislaţii care să transforme România dintr-o ţară exportatoare de materii prime într-o ţară care export produse finite din lemn (mobilă). În încercarea de a promova o astfel de legislaţii, PNL s-a lovit constant de opoziţia PSD, partid al cărui interes este umplerea buzunarelor clientele politice indiferent de prețul plătit de populație, se mai arată în comunicat. Ideea cu care vine prim-ministrul, anume o soluție pentru stoparea exportului de lemne, nu este altceva decât un alt plagiat marca Victor Ponta, care pare să se fi specializat în a fura ideile altora pentru a și le trece el în palmares. Potrivit opiniei PNL, PSD are un interes direct în zona exploatărilor forestiere, pentru a da drumul la tăierea de păduri, fapt care explică înverşunarea de a transmite la promulgare aceeaşi formă a legii (care nu mai poate fi întoarsă în Parlament).

Nu au existat dezbateri libere

Observațiile preşedintelui Iohannis privind pragul de 30 la sută impus pentru achiziţionarea/procesarea masei lemnoase se bazează pe observaţiile Consiliului Concurenţei privind încălcarea normelor europene privind piaţa liberă. Pragul de 30 la sută nu face decât ca firmele dominante să fie puse la adăpost de eventualele sancțiuni ale Consiliului Concurenței în materie de monopol. Se creează premise unor monopoluri în piaţă de până la 30 la sută, în condiţiile în care acest prag a fost stabilit în mod arbitrar (putea fi la fel de bine 10 sau 15 la sută). Între cota de 30 la sută şi defrişările ilegale, nu există nicio legătură, aşa cum încearcă să manipuleze PSD. Actualul Cod Silvic nu conţine nicio prevedere care să prevină defrişările și să stopeze corupţia personalului din domeniul forestier. „PNL consideră că dezbaterea Codului Silvic în comisiile de specialitate a încălcat chiar în Parlament principiul democratic al dezbaterii libere. ONG-urile nu au fost lăsate să-şi exprime punctul de vedere și nici Consiliul Concurenţei. PNL a făcut dovada că susţine măsuri concrete de prevenire a defrişărilor ilegale prin amendamentele depuse la Codul Silvic și prin actele normative promovate când s-a aflat la guvernare și respinse ulterior de PSD. Duplicitatea PSD s-a văzut la votul asupra inițiativei PNL de includere a defrişărilor ilegale de peste 1 hectar în categoria vulnerabilităților la adresa siguranței României. Proiectul a fost respins definitiv de Senat în luna martie. Victor Ponta, în numele Guvernului, a semnat avizul negativ pentru proiectul PNL, iar PSD şi PLR au votat în bloc împotrivă, (acest lucru se poate verifica cu nume şi prenume pe votul electronic)”, se arată în încheierea comunicatului de presă al PNL, filiala Sălaj.

5 Thoughts to “PNL Sălaj- semnal de alarmă asupra noului Cod Silvic”

  1. Anonim

    asa zice Oros? pai sunteti voi mai buni ca si ei? ati furat mai putin si nu ne-am dat noi seama? sau au ajuns comisioanele la ei si va este ciuda ca nu le-ati incasat voi?

  2. Zălăuan

    Liberalii, cumpăraţi de Sveikoffer, se dau cu curul de pământ pentru a bloca noul cod silvic care impune restricţia de 30 %. Până la urmă se pare că Ponta a făcut mai multe lucruri bune decât rele !
    RUŞINE mă cufuriţilor !

  3. Anonim

    lasa ca sunt mai buni pesedistii in frunte cu FUR SHI MINT…Lasa ti ne.

  4. Anonim

    D-l PONTA a zis: nu mai iesdin tara buseni ci numai produs finit ce vreti mai mult?

  5. Anonim

    nici asa nu e normal-parintii mei au 56 ari de padure si cumpara lemne de foc de 14 ani din pensia lor de 350 de lei,ca nici acei 56 de ari nu le-au fost pusu in posesie desi sunt in reg.agricol si au si hotarire judecatoreasca prin care au casigat cauza dar nu au fost pusi in posesie nici azi. unde se urmareste interesul cetateanului sau interesul clicii de hoti.

Leave a Comment