Caravana Filmelor TIFF în Sălaj

Caravana Filmelor TIFF în Sălaj Cinefilii sălăjeni vor putea urmări în cursul lunii iulie două producţii cinematografice la Castrul Roman de la Porolissum şi în Zalău. Prin intermediul Caravanei Filmelor TIFF va fi prezentat, în 12 iulie, la Complexul Arheologic Porolissum, filmul românesc Morgen în regia lui Marian Crişan, iar în 13 iulie, în Piaţa 1 Decembrie 1918, din Zalău, filmul Ursul, regizat de Dan Chişu.

Filmul de debut al lui Marian Crişan, Morgen, a fost premiat, anul trecut, cu patru premii la Festivalul de Film de la Locarno: Premiul Special al Juriului, Premiul Juriului Ecumenic (în valoare de 20.000 CHF) şi oferit de Biserica Reformată şi Biserica Catolică din Elveţia, Premiul Don Quijote al Federaţiei Internaţionale a Societăţilor de Film (IFFS) şi Premiul III din partea Juriului Junior (în valoare de 2.000 de CHF).

În comedia Ursul, a cărei premieră a avut loc în luna mai a acestui an la Bucureşti, iubitorii de film îi pot revedea pe actorii: Şerban Pavlu, Mihai Constantin, Magda Catone, Andreea Gramoşteanu, Cosmin Seleşi, Claudiu Bleonţ şi Gabriel Spahiu. Cel de-al doilea lungmetraj al lui Dan Chişu pune în scenă povestea unui urs de la un circ de stat.

Amfiteatrul roman, gazda evenimentelor culturale

Prezenţa caravanei de film în Sălaj poate constitui un imbold în promovarea imaginii judeţului şi a obiectivelor sale turistice. Încercăm să dăm o valoare şi amfiteatrului de la castru. Proiecţia de film ar fi o nouă încercare, după concertul de anul trecut şi după crossul din această primăvară, de a pune într-o lumină nouă această importantă locaţie din judeţ. Tot aici dorim să organizăm anul acesta deja cunoscuta manifestare Satul sălăjean (în luna septembrie), dar şi un concert de muzică instrumentală a tinerilor sălăjeni. Turiştii străini care au vizitat castrul ne-au împărtăşit convingerea lor că merită să organizăm astfel de manifestări, deoarece şi în alte ţări din Europa amfiteatrele romane găzduiesc evenimente culturale, a arătat Tiberiu Marc, preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj.

Leave a Comment