Bombe cu gaz, de vanzare in satele salajene

Bombe cu gaz, de vanzare in satele salajene

Aproximativ 50 de butelii de gaz au fost oprite definitiv de la comercializare, dupa ce comisarii de la Protectia Consumatorilor au efectuat, la finele lunii trecute, un control la zece operatori economici din judetul Salaj. Starea buteliilor puse in vanzare – ruginite, lovite, fara capacul de siguranta si avand verificarea tehnica periodica expirata de cativa ani, reprezenta un real pericol pentru consumatori, spune directorul Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor Salaj, Claudiu Silaghi.

Au fost verificate apro-ximativ 60 de butelii aflate la vanzare la operatorii economici verificati, toti fiind din mediul rural. Un numar de 50 de bucati prezenta deficiente majore, si anume lovituri, erau ruginite sau nu aveau capacul de siguranta. Cel mai grav este faptul ca buteliile expuse la comercializare aveau verificarea tehnica iesita din termen inca de 7-8 ani, ceea ce prezinta riscuri foarte mari atat pentru recipient cat si pentru robinet. Produsele cu nereguli au fost oprite definitiv de la comercializare, a declarat Silaghi. Potrivit sursei citate, alte deficiente constatate se refera la lipsa afisarii continutului produsului, lipsa inscrierii avertismentelor si riscurilor, precum si lipsa stampilei pentru autenticitatea buteliei.

Au fost aplicate trei avertismente si doua amenzi in valoare totala de 4.000 de lei.

Comisarul sef al CJPC Salaj atrage atentia ca, la achizitionarea buteliilor, consumatorii sa citeasca termenul scadent al verificarii ISCIR, scris pe butelii cu vopsea sau stantat pe gulerul acestora. Populatia trebuie sa stie ca vanzatorii sunt obligati sa preia de la clienti buteliile indiferent de starea acestora, insa le este interzis sa le puna in vanzare daca sunt deteriorate. Totodata, consumatorii pot sa refuze buteliile neconforme, a precizat Claudiu Silaghi, adaugand ca astfel de controale vor fi efectuate in continuare in judet.

In cazul operatorilor economici care se abat de la prevederile legale si nu respecta masurile dispuse controalelor anterioare risca sanctiuni contraventionale de pana la 7.500 de lei si chiar suspendarea activitatii intre 6 si 12 luni.

Leave a Comment