Handbalul de performanta, de 30 de ani in Salaj

Handbalul de performanta, de 30 de ani in SalajIn vara anului 1978, trioul Gheorghe Tadici – Ioan Bal Crisan – Simion Talos, cu Tadici in prim-plan, infiinteaza in orasul de la poalele Mesesului o echipa feminina de handbal pe care o denumesc Didactica Zalau. In anul 1979, cu Tadici la timona, Didactica Zalau avea sa promoveze in Divizia B, evoluand astfel pentru prima data intr-o competitie oficiala la nivel de senioare.

1978 a reprezentat anul de cumpana pentru profesorul si antrenorul Gheorghe Tadici. Un an care, desi nu putea sti la acea vreme, avea sa-i pecetluiasca destinul de mare antrenor. Impreuna cu profesorul Ioan Bal Crisan, inspectorul de sport din acea vreme, si cu inspectorul de personal Simion Talos, care avea sa si devina secretar al noii Asociatii Sportive Didactica, Gheorghe Tadici se decide in anul 1978 sa infiinteze o echipa de senioare, o echipa care sa se bazeze practic pe talentul jucatoarelor aflate in ultimul an de juniorat, care aveau astfel posibilitatea sa se afirme tocmai la ele acasa, fara sa-si mai incerce astfel norocul spre alte zari. Un an mai tarziu, in 1979, cu Tadici la timona, Didactica Zalau a promovat in Divizia B. In anul 1980, Didactica se transforma in Textila Zalau, Intreprinderea de textile fiind dispusa sa investeasca in echipa de handbal. Chiar daca nu dispunea de venituri prea mari la echipa, Tadici a abordat un sistem perfect la echipa de atunci a Zalaului, iar rezulatul a venit patru ani mai tarziu. Desi la acea vreme nivelul dintre Divizia B si Divizia A era foarte apropiat, Textila a reusit in 1984 sa promoveze prima pe scena handbalului romanesc. Mai exact, evenimentul s-a petrecut in data de 27 mai 1984, pe terenul Liceului de Matematica Fizica din Zalau (actualul Colegiul National Silvania Zalau), cand Textila a castigat cu scorul de 14 – 12 derby-ul cu CSM Sibiu. A urmat insa un moment mai delicat in cadrul echipei. Din cauza unor neintelegeri cu anumiti oameni din conducere, Tadici demisioneaza, lasand echipa pe locul trei. Insa, la scurt timp avea sa se demonstreze ca plecarea sa nu a fost alegerea cea buna, deoarece au urmat opt infrangeri consecutive. Chiar daca a demisionat, Tadici a ramas pentru Textila omul din umbra, care la finalul sezonului 1984 – 1985 a fost nevoit sa se implice din nou in totalitate, pentru a salva echipa de la retrogradare. In sezonul 1985 – 1986 nu a mai facut-o insa deloc, iar rezultatul s-a vazut: Textila a retrogradat din nou in Divizia B. Tot Tadici a fost cel care a readus Zalaul in lumea buna a handbalului romanesc. Dupa un sezon perfect in care a zdrobit totul, Textila avea sa termine sezonul 1986 – 1987 pe primul loc in seria a doua, la o diferenta de 13 puncte de echipa Clujului. A fost insa abia inceputul, fiindca de atunci, nu numai ca nu a mai retrogradat in Divizia B, dar au urmat momente de glorie pentru handbalul feminin zalauan.

La Zalau, Tadici a inceput cu o echipa de baieti

Sosit in Zalau in vara anului 1974, profesorul Gheorghe Tadici (nascut la Piatra Neamt in 27 martie1952) a preluat o echipa de baieti (juniori II), insa dupa numai o saptamana avea sa preia si echipa de fete de la Asociatia Sportiva Sanatatea Zalau, care pana atunci fusese pregatita de Teodor Cheta. La numai un an, in 1975, Tadici a promovat cu echipa de fete in divizia scolara. Au urmat rezultate din ce in ce mai bune, iar in anul 1979, s-a luat decizia ca Didactica Zalau sa se inscrie in Divizia B. Am plecat in primul rand de la ideea ca jucatoarele pe care le pregateam noi, la terminarea junioratului plecau spre Baia Mare, Cluj, Iasi sau spre Targu Mures si, practic noi eram un care alimentam echipe aproape din toata tara. Pentru ca mai multe cluburi isi pusesera ochii pe jucatoarele noastre, am zis la acea vreme ca in ultimul an de juniorat sa sacrificam un rezultat la junioare in favoarea promovarii in Divizia B. Eu lucram atunci si cu o echipa de baieti foarte talentati cu care, daca atunci mergeam in calificari care se disputau in paralel cu cele de fete, probabil ca azi aveam si o echipa de baieti, isi aminteste Gheorghe Tadici, actualul manager general al HC Zalau.

Financiar mai bine, organizatoric mai greu

Chiar daca rezultatele echipei nu au intarziat sa apara, Textila Zalau clasandu-se pe podium dupa numai trei ani de la revenirea in Divizia A, Tadici ne-a declarat ca, din punct de vedere organizatoric, conditiile din acele vremuri nu erau la fel de bune ca cele de azi. Am avut o evolutie foarte buna desi, din punct de vedere organizatoric, conditiile de atunci erau destul de grele. In jurul sportului erau oameni care nu se pricepeau la sport, oameni proveniti din alte sectoare care erau in functii de raspundere la sindicate, dar si in organul de partid de atunci. Era insa si o parte buna pentru ca aveai posibilitatea sa asiguri locuinte si sa asiguri minimul pentru pregatire. Nu aveai dureri de cap in ceea ce priveste banii care erau alocati de la sindicate pentru pregatire dar si pentru parcurgerea sezonului competitional. Tin minte ca se deconta si un bilet de autobuz de 50 de bani din centru pana la gara. Daca cineva a pierdut mult, pentru ca s-a trait pana in ultimii patru – cinci ani din de dinainte de 90, a avut in primul rand sportul de masa.

Emotii dupa 21 de ani

Revenita la finalul sezonului 1986 – 1987 pe prima scena a handbalului romanesc, echipa feminina de handbal a Zalaului a avut un parcurs de invidiat atat pe plan national, cat si pe plan international. Dupa doua medalii de bronz in sezoanele 1989 – 1990 si 1990 – 1991, Textila Zalau avea sa-si schimbe in anul 1992 denumirea in Silcotex. Sub aceasta denumire, a devenit vicecampioana in sezonul 1993 – 1994, iar in acelasi an (1994) avea sa-si schimbe pentru a treia oara denumirea, devenind Silcotub Zalau. Devenita din nou vicecampioana nationala la finalul sezonului 1995 – 1996, Silcotub Zalau avea sa castige la finalul aceluiasi sezon si Cupa Europeana a Oraselor sau City Cup, trofeu castigat in premiera de o echipa romaneasca. Tot in 1996 a terminat pe locul trei in Supercupa Europei. Primele rezultate pe plan european au inceput insa sub denumirea de Textila, aceasta ajungand in sezonul 1990 – 1991 pana in sferturile de finala a Cupei EHF. Un sezon mai tarziu, Textila Zalau avea sa joace chiar o semifinala de Cupa EHF. Cu denumirea de Silcotub a mai ajuns pana in sferturile Cupei EHF in sezonul 1994 – 1995, pentru ca in sezoanele 2004 – 2005 si 2005 – 2006 sa se califice pana in optimile aceleiasi competitii. In Cupa Cupelor a avut sapte participari, ajungand de doua ori pana in semifinale (1997 – 1998, 2000 – 2001), de trei ori in sferturi (1994 – 1995, 1999 – 2000, 2002 – 2003) si de doua ori in optimi (1998 – 1999, 2003 – 2004). In sezonul 2001 – 2002 s-a calificat pe locul 3 in grupa preliminara a Ligii Campionilor, fiind la un pas de a se califica in grupele principale, iar in sezoanele 2004 – 2005 si 2005 – 2006 a ajuns pana in preliminariile aceleiasi competitii. Pe plan national, Silcotub Zalau a avut prima clasare pe podium in sezonul 1994 – 1995, castigand medalia de bronz, dupa care au urmat sase sezoane la finalul carora handbalistele zalauance au devenit vicecampioane nationale (1995 – 1996, 1996 – 1997, 1997 – 1998, 1998 – 1999, 1999 – 2000 si 2000 – 2001). Tot sub denumirea de Silcotub, echipa lui Tadici a devenit de trei ori campioana nationala (2000 – 2001, 2003 – 2004 si 2004 – 2005), iar o data castigatoare a Cupei Romaniei (2002 – 2003). Sub noua denumire, HC Zalau, cel mai bun rezultat s-a inregistrat la finalul sezonului 2005 – 2006, cand zalauancele au devenit vicecampioane nationale. La finalul aceluiasi sezon, Gheorghe Tadici avea sa plece la camioana Oltchim Ramnicu Valcea, la carma careia a si obtinut cele mai bune rezultate pe plan international. Despartirea de handbalul zalauan avea sa fie aproape fatala la finalul sezonului 2007 – 2008, cand HC Zalau, sub comanda lui Ioan Gherhardt, a ajuns la turneul de baraj pentru mentinerea in Liga Nationala.

In cupele europene dupa cinci ani

Ultima participare a echipei zalauane in cupele europene a avut loc in sezonul 2005 – 2006, insa, desi pune baza mai mult pe tineret si mai putin pe jucatoarele cu experienta, managerul HC Zalau, Gheorghe Tadici promite ca echipa sa va reveni peste doua sezoane in cupele europene. Sper ca lucrurile sa se indrepte tot mai bine si mai consistent spre performanta. Nu depinde insa numai de mine, ci depinde si de modul in care este sustinuta activitatea handbalistica de performanta. Avem insa si in acest an o sustinere destul de consistenta si, as vrea sa si multumesc pe aceasta cale atat Consiliului Judetean Salaj, cat si Primariei Zalau, dar si sponsorilor mai mari sau mai mici care, sub o forma sau alta, sustin activitatea handbalistica. Daca planul nostru strategic care ni l-am propus pentru cei patru ani se va indeplini, in sezonul 2010 – 2011 vom incerca sa prindem o cupa europeana, ceea ce presupune o clasare in primele cinci echipe, promite tehnicianul zalauan, care a mai afirmat ca obiectivul stabilit pentru noul sezon care va debuta sambata este o clasare pe locurile 6 – 8.

Nu am niciun fel de strategie cu jucatoarele care au plecat la Valcea

Chiar daca multi dintre iubitorii handbalului salajean asteapta o revenire cat mai rapida a jucatoarelor transferate la Valcea, Tadici a declarat ca nu se bazeaza pe handbalistele respective in strategia pe care o are. Toata lumea se asteapta ca o parte din jucatoarele care au plecat la Valcea sau care au plecat in anii trecuti, sa revina, insa nu am niciun fel de strategie in acest sens, cu fostele jucatoare, din mai multe considerente pe care nu imi propun sa le comentez cu aceasta ocazie, dar daca se va mai insista, probabil voi spune lucrurilor pe nume. Sigur, prima problema se stie, salariile de 10 – 12 ori mai mari pe care le iau la Valcea, dar atunci cand omul isi pune , ceea ce e si cazul celor care au plecat, cam uita sa intoarca capul de unde au pornit.

Ultima reconstructie a echipei?

Revenit la HC Zalau, dupa doi ani de absenta, Gheorghe Tadici a reinceput pentru a saptea oara reconstructia echipei, declarand ca ar putea fi chiar ultima in cariera sa de antrenor. Chiar daca avem si in acest sezon multe jucatoare tinere ne propunem o clasare mai buna ca anul trecut. Reconstruiesc echipa pentru a saptea oara in cei 30 de ani. Cred ca va fi pentru ultima data, intrucat varsta isi spune cuvantul. Pentru mine cei 30 de ani au insemnat in fiecare an obiective, de cele mai multe ori de performanta. Palmaresul echipei spune totul. Insa, in ziua de azi este foarte greu sa reconstruiesti o echipa, fiindca mentalitatea jucatoarelor s-a schimbat. Vor foarte multe drepturi fara a-si asuma si obligatii.

3 – 4 jucatoare la lotul national pentru urmatorul ciclu olimpic

Pana in 2006, handbalul zalauan a avut aproape de fiecare data reprezentante la loturile nationale, fie ele de junioare, tineret sau senioare. Ultimul rezultat de exceptie la care au pus umarul si handbaliste de la HC Zalau a fost cel din 2005, cand nu mai putin de patru jucatoare de la gruparea zalauana, impreuna cu antrenorul Gheorghe Tadici, selectionerul de atunci al echipei nationale, s-au intors cu argintul mondial din Rusia. Tadici promite ca va reveni vremea in care Zalaul va avea din nou 3 – 4 jucatoare la lotul national. Sunt jucatoare care ar putea sa ajunga la echipa nationala, probabil in ciclul olimpic urmator. Eu vad 3 – 4 dintre ele. Coadalata poate sa ajunga, Nichita nu are cum sa nu ajunga in perioada urmatoare, Babeanu, Holhos, Ailincai care poate sa vina din urma. Cred ca intr-un an sau doi, pe un progres evident poate sa se gandeasca si Turcas. Si celelalte au sanse, insa totul depinde de ele. Le doresc la cat mai multe dintre ele sa promoveze la lotul national, fiindca e singura recompensa pe care pot sa le-o pretind.

Leave a Comment