Fostul preşedinte al Federaţiei Române de Qwan Ki Do şi-a înfiinţat club de arte marţiale la Zalău

Artele marţiale s-au dezvoltat foarte mult în România după 1989, deoarece regimul comunist nu vedea cu ochi buni niciun domeniu „exotic” ce permitea oamenilor dezvoltarea personală şi putea pune în pericol „orânduirea de partid şi de stat”. S-au înfiinţat foarte multe cluburi pe plan naţional, în diferite stiluri de arte marţiale, la fel cu s-a întâmplat şi în Sălaj. Karate shotokan, tradiţional şi kyokushin sunt principalele stiluri care se practică în judeţul nostru, însă, după ’90 a apărut şi un stil de arte marţiale chino-vietnameze, intitulat qwan ki do. Şimleuanul Nicolae Popan a fost cel care a dezvoltat acest stil de arte marţiale în Sălaj, având secţii atât la Şimleu Silvaniei, cât şi la Zalău. În 2008, în Sala Sporturilor a fost organizat chiar un stagiu de pregătire, participând sportivi legitimaţi la diferite cluburi din România.
În ultimii ani, activitatea clubului Long Dau Şimleu Silvaniei a continuat doar în oraşul de la poalele Măgurii, însă, stilul qwan ki do a „reînviat” la Zalău în urmă cu aproape doi ani.
Braşoveanul Sorin Nicolescu este cel care a pus bazele unui nou club de qwan ki do în municipiu, Hac Long Trao luând fiinţă la Zalău în toamna anului 2015. Clubul a fost înfiinţat în urmă cu 12 ani, la Braşov, unde activitatea este condusă în prezent de Carmina, soţia antrenorului Nicolescu.
Practicant al artelor marţiale de 37 de ani, iar de 23 de ani al stilului qwan ki do, Sorin Nicolescu, de profesie inginer, a ajuns la Zalău în urmă cu doi ani, accepând o ofertă de muncă din partea unei companii locale, membră a unui grup de firme cu sediul în Belgia. Timp de mai bine de cinci ani, Nicolescu a fost şi preşedintele Federaţiei Române de Arte Marţiale.
„Qwan ki do nu este un stil foarte cunoscut în Ardeal, însă, la nivel naţional sunt peste 2000 de practicanţi; este o artă marţială afiliată Federaţiei Române de Arte Marţiale. Sunt practicant al artelor marţiale de 37 de ani, iar în urmă cu 23 de ani, după ce l-am întâlnit pe maestrul fondator al qwan ki do, am decis că aceasta este calea pe care trebuie să o urmez. Nu am putut să nu aduc cu mine şi pasiunea, adică practicarea acestui stil de arte marţiale. Avem la Zalău câţiva copii foarte serioşi şi inimoşi, care s-au adaptat foarte bine la acest stil. Sunt încântat de potenţialul copiilor, sunt încântat şi de faptul că Zalăul, în ciuda faptului că este un oraş mic, are oameni „calzi”, oameni inimoşi, cu care se poate colabora. Dacă în alte sporturi începem să scârţâim, în artele marţiale există o creştere vizibilă, iar lotul României a obţinut titlul european şi mondial la qwan ki do. Artele marţiale ne oferă cultură, tradiţie şi respect, dar ne cultivă şi un spirit de învingător”, a declarat Sorin Nicolescu, care este preşedintele Asociaţiei Judeţene de Arte Marţiale din Braşov.
Sportivii clubului Hac Long Trao Zalău au participat anul trecut la Campionatul Naţional rezervat copiilor şi desfăşurat la Roman, iar Ţiţaş Tayssa a obţinut locul 5 la categoria de tehnică individuală. Daria Gudea, o altă sportivă pregătită de Sorin Nicolescu, s-a clasat pe poziţia a IV-a la tehnică individuală în cadrul Campionatului Naţional rezervat copiilor şi desfăşurat în acest an la Iaşi. Evoluţii bune au avut şi Lucas Ciava şi Mark Bede la ediţia din acest an a Campionatului Naţional rezervat juniorilor şi seniorilor, ce a avut loc la Roman.
Clubul Hac Long Trao îşi desfăşoară activitatea în sala de sport a Şcolii Gimnaziale „Porolissum” Zalău.
Qwan Ki Do a luat naştere în anul 1981, în Franţa, fiind o sinteză a celor mai celebre stiluri de arte marţiale chino-vietnameze. Constituie rezultatul a peste 25 de ani de studii şi căutări efectuate de unul dintre cei mai mari experţi în arte marţiale vietnameze. Este o disciplină care include: tehnici de braţe şi picioare, eschive rapide şi deplasări fulgerătoare, un bogat bagaj de tehnici de proiectare şi imobilizare a adversarului la sol, tehnici de secerare a adversarului, tehnici de forfecare ale corpului adversarului de la genunchi până la nivelul gâtului, precum şi multe alte feluri de tehnici, dar şi o gimnastică psiho-corporală.

Leave a Comment