Directorul CSM Zalău a devenit arbitru olimpic de box

Boxul zălăuan continuă să se facă cunoscut la nivel internaţional, dar, de această dată, nu prin rezultatele sportivilor. Dacă performanţele din ultima perioadă nu mai sunt la fel de bune ca şi cele obţinute de titraţii Virgil Meleg, Gringo Mandache şi alţi pugilişti din generaţia lor, Zalăul se remarcă acum printr-o serie de arbitri internaţionali.
Directorul Clubului Sportiv Municipal Zalău, Silviu Mureşan, a devenit arbitru AIBA (Asociaţia Internaţională a Boxului Amator) cu trei stele sau arbitru olimpic, ceea ce îi conferă dreptul de a oficia meciuri din cadrul Campionatelor Mondiale sau din cadrul Jocurilor Olimpice.
25 de persoane au fost prezente la cursul ce a durat şapte zile şi s-a desfăşurat în Bulgaria, examenul fiind promovat de 11 dintre aceştia. În primele două zile, au fost predate cursurile, apoi a avut loc examenul scris, iar în ultimele zile s-au desfăşurat probele practice, în care cursanţii au fost nevoiţi să oficieze meciuri de box atât de la masa de arbitraj, cât şi din ring.
Calificativul obţinut de Silviu Mureşan este al doilea cel mai important la nivel internaţional, primul fiind arbitru WSB (World Serie Boxing), care are dreptul să arbitreze meciuri la profesionişti.
Directorul CSM Zalău este şi vicepreşedintele Federaţiei Române de Box, funcţie în care a fost votat la alegerile din ianuarie 2016. Tot atunci, Mureşan a devenit preşedintele Colegiului Naţional al Arbitrilor din România.
Silviu Mureşan este arbitru de box din 1999, iar printre cele mai importante competiţii la care a oficiat se numără Campionatul European de Box pentru categoria scool boys, de la Dublin, Campionatul European de Box la categoria tineret, din Polonia şi Campionatul European de Box feminin, rezervat senioarelor, desfăşurat la Bucureşti.
Zalăul mai are un arbitru internaţional, pe Viorel Plosca, arbitru AIBA cu două stele.

Leave a Comment