Tiberiu Marc a anunțat primele concluzii privind salarizarea personalului din Consiliul Județean în baza noii legi

Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice nu va aduce măriri substanțiale în remunerațiile angajaților Consiliului Județean. Legea va uniformiza, în schimb, salariile celor care îndeplinesc aceeași funcție și au aceeași vechime – acesta fiind un aspect menit să corecteze anumite anomalii existente până acum. Noua lege va aduce, totodată, și diminuarea unor venituri în categoria de personal care desfășura activități pe proiectele europene, în calitate de angajați ai Consiliului Județean. Tiberiu Marc, președintele Consiliului Județean (CJ) Sălaj, a prezentat, în cadrul unei conferințe de presă, principalele aspecte ale acestei legi intrate în vigoare la începutul lunii iulie.

La conferința de presă desfășurată marți, la sediul CJ Sălaj, a participat și Secretarul județului, Cosmin Vlaicu, acesta lămurind câteva aspecte de ordin juridic ale legii. Toate reglementările existente în legislația de până acum își încetează valabilitatea iar Consiliul Județean va stabili în mod exclusiv salariile celor 136 de salariați care își desfășoară activitatea în această instituție.

Stabilirea salariilor va avea în vedere, potrivit conducerii CJ, pe lângă fondul de salarii, de 17  la sută din secțiunea de funcționare a bugetului, și disponibilitățile existente în cadrul aparatului. Per total, fondul de salarii al Consiliului Județean va fi mărit cu un procent de 4,8 la sută față de suma aprobată inițial în buget. Această mărire a fondului de salarii, prin noua lege, nu va afecta celelalte cheltuieli, potrivit conducerii Consiliului Județean Sălaj. Președintele Tiberiu Marc a spus că prin noua lege vor fi îndreptate anumite incorectitudini, cum ar fi cele legate de salariile pe care le primeau, de exemplu, debutanții, salarii care erau de multe ori mai mari decât cele primite de cei care aveau deja vechime și erau încadrați pe funcții superioare, un lucru care a generat de-a lungul timpului, pe bună dreptate, nemulțumiri în rândul angajaților. Tiberiu Marc a mai adăugat faptul că, prin această lege, se va putea face o încadrare corectă și realistă a personalului în funcție de vechime și gradul profesional al fiecărui angajat.

Cosmin Vlaicu a explicat în cadrul conferinței de presă faptul că limita minimă de salarizare va fi salariul minim pe economie, iar cea maximă, salariul președintelui. Acesta a precizat că niciun salariu din cadrul Consiliului Județean nu va putea fi mai mare decât salariul vicepreședintelui, fără excepție și că salariile vor fi stabilite în baza unor grile întocmite pe baza ierarhizării funcțiilor, în timp ce sporurile vor fi acordate în funcție de câteva criterii importante. Gradațiile de vechime, aplicate la salariul de bază, de la 1 la 5, sporul pentru condiții vătămătoare de muncă,  cum ar fi cele acordate personalului care lucrează în laboratoarele Ministerului Sănătății (sporuri ce vor fi acordate începând de anul viitor), sporul pentru persoane cu handicap, de 15 la sută, sporul pentru titlul științific de doctor, acordat sub condiția strictă a desfășurării activității în domeniul celui pentru care a fost obținut acest titlu și sporul de control financiar preventiv.

Referitor la indemnizațiile consilierilor județeni, președintele Marc a spus că acestea vor reprezenta, concret, un procent de 3,33 la sută din indemnizația președintelui. Concret, consilierii județeni vor primi acest procent o dată pentru votul acordat în cadrul comisiei de specialitate în care s-a discutat respectivul proiect și încă un procent de 3,33 la sută pentru participarea efectivă la ședința de Consiliu Județean. În cazul în care un consilier județean nu va participa la votul în comisiile de specialitate, îndemnizația nu va mai fi acordată în acest procent total de 6,66 la sută, ci doar de 3,33 la sută.

Un lucru pe care președintele Marc îl consideră incorect este faptul că cei care erau remunerați pentru activitatea depusă în elaborarea proiectelor europene ce vizau județul, nu vor mai fi plătiți. “Este o situație cel puțin incorectă față de angajații Consiliului Județean, în condițiile în care există instituții care acordă sporuri de până la 75 la sută pentru astfel de activități. Cei care desfășurat o astfel de muncă, de cele mai multe ori suplimentară, nu vor mai fi plătiți, astfel încât vom ajunge în situația în care vom fi nevoiți să externalizăm o parte din servicii, prin urmare, să scoatem bani pentru a plăti un inginer de drumuri sau un alt specialist care va lucra alături de noi la astfel de proiecte”, a  spus Tiberiu Marc.

În cadrul Consiliului Județean, între 17 și 30 de angajați participau prin activitatea lor la aceste proiecte europene; prin urmare, începând din această lună, ei rămân fără bani pentru această activitate, salariile fiindu-le în acest fel diminuate. Salariile celor de la Muzeul Județean, Centrul de Cultură și Artă Sălaj și Biblioteca Județeană, nu vor intra sub incidența acestei legi. Începând din septembrie, pentru transparența decizională, fiecare instituție care intră sub incidența Legii 153 își va afișa pe site-ul propriu, grilele de salarizare.

 

 

Alte articole

14 Thoughts to “Tiberiu Marc a anunțat primele concluzii privind salarizarea personalului din Consiliul Județean în baza noii legi”

 1. Ooricum rezultatul muncii celor 17-30 angajati care lucrau la proiecte europene si primeau foarte multi bani, nu este pe nasura. Dar era o sinecura pentru membrii de partid si rubedeniile celor din conducere.

 2. Anonim

  securist ai fost securist ai ramas

  1. Anonim

   Unul dintre cei mai buni presedinti de judet…de aia e presedinte pe regiune. E usor sa vorbesti din anonimat….sa nu iti asumi raspunderea vorbelor. Si, daca a lucrat pentru securitatea statului, care eproblema ta? Ai fost cumva vreo victima? La cat curaj ai..n-as crede.

   1. Anonim

    ii cel mai bun d-aia salajul e cel mai bogat judet din transilvania

   2. Anonim

    cretinule presedintele de regiune e ales prin rotatie

    1. Anonim

     alo, asa te-a invatat ma-ta sa vorbesti? de ce jignesti? Animalule.

     1. Anonim

      mai lasa-ne gireada

 3. Anonim

  Un om care are proprietatea termenilor folositi, pregatit si atent la detalii.
  Criticile il fac cu siguranta mai puternic, asa ca dle presedinte, cainii latra (de ciuda) caravana trece. Felicitari.

 4. Anonim

  Un popor care uita cine i-au fost tortionarii, ii uita pe cei care le-au bagat familiile la puscarie, ii uita pe cei care i-au supravegheat si inregistrat. Acel popor, acei oameni, vor ajunge sa fie condusi tocmai de acei tortionari. Si inca un amanunt: nu intamplator judetul Salaj este printre cele frumoase, dar sarace din Romania: aici se afla patru paturi in spitalul judetean pentru bolnavii de diabet, desi in tot Salajul exista 10.000 de diabetici…

 5. Anonim

  25 iulie 17:10 -zise raluca jireada si mai lua o gura de cacat si un dos de lins.

 6. Anonim

  25 iul 17:10 -care raluca? fosta aprozareasa ?acum marea sefa tsd-ista si sefa la cabinetul parlamentarului pop de la psd?

 7. Anonim

  NEGOITA NU TE-A CHEMAT SECURISTUL SA TE INSCRII IN PSD? CA LA CAT IL PUPI IN DOS MERITI!

 8. Anonim

  11:34 -stai linistit ca-s altii la rand care ling la greu si mai demult.Vorba pesedeului -primul la lins primul servit.

 9. Laura

  Bai fratilor,daca tot e de lins pe undevaoricum fiecare dintre voi lingeti asa ca macar orientativa si lingeti cu folos…..felicitari celor care ling cu beneficii .de lins toti lingeti , nu va mai dati rotunzi.

Leave a Comment