Retrospectivă. Anul 2013, așa cum a fost (I)

Daniel Săuca

Pe baza articolelor, știrilor apărute în „Magazin Sălăjean” vă prezint o retrospectivă subiectivă a anului 2013. Episodul și trimestrul. Un an parcă mai bogat în evenimente (de presă) decât precedentul. Ceea nu e neapărat un lucru bun.

Ianuarie

2013 a început cu isteria permiselor auto. Sute, mii de sălăjeni au luat cu asalt Grivița și Smârdanul, pardon Serviciul comunitar pentru Permise Auto, pentru a-și schimba permisul chiar dacă le expirau peste ani. Și cu majorarea impozitelor locale (și) în Zalău. După o telenovelă politico-guvernamentală nașpa (găsiți voi un sinonim mai literar). Știri clasice: Spitalul Orășenesc Șimleu Silvaniei are aparatură beton (la fel!), dar nu are medici specialiști. Tot în ianuarie 2013 s-au împlinit 555 de ani de atestare documentară a localității Marin, comuna Crasna. Dacă vă mai interesează: 140 de ani de la nașterea lui Iuliu Maniu. Tragedie în tabăra organizată de profesorul Mircea Lascu. „Regele bitumului” a fost trimis în judecată. Știre de bine: sinagoga din Șimleu Silvaniei va fi redeschisă în acest an. Ceea ce s-a și întâmplat. Ziarul a anunțat identitatea viitorilor directori de instituții deconcentrate. Unii dintre ei încă mai așteaptă, dacă nu cumva s-au plictisit. Ziua Culturii Naționale a fost sărbătorită și la Zalău. Un polițist „alergic” la jandarmi a provocat ceva tămbălău în media. De bine? De rău? Majoritatea primăriilor sălăjene nu au majorat impozitele locale. Scandal cu preoți. Mai precis că salariul pe ianuarie al conducătorilor spirituali de turme ar fi fost direcționat spre achitarea unor datorii lumești, recte noul sediu al episcopiei județene. Încurcate sunt căile și buzunarele Domnului! Doamne, iartă-ne! Între timp, peste 8.000 de sălăjeni au fost vaccinați, destul de probabil degeaba, împotriva gripei. Scriitorul Viorel Mureșan a fost premiat de USR filiala Târgu Mureș, în vreme ce Cristian Contraș a fost primit membru al USR filiala Timișoara. La Horoatu Crasnei a avut loc prima ediție a concursului județean de recitare de poezie pentru elevi „Sub steaua lui Eminescu”. Fostul primar al comunei Surduc, Ionel Chira, a fost trimis în judecată pentru fapte de corupție. Ambasadorul Israelului, în vizită la Șimleu Silvaniei, unde a fost declarat cetățean de onoare. Tiberiu Marc: „În dezbaterile despre regionalizare sunt neglijate lucrurile de fond”. Din păcate, așa au rămas pe tot parcursul anului. Apariție editorială Ion Pițoiu – Dragomir: „Un roman excepțional”. Știri clasice: în Sălaj, doar o locuință din zece este asigurată împotriva dezastrelor naționale. Tot în ianuarie s-a sfârșit telenovela de Crișeni a vânzării către Michelin a unei parcele de 20 de hectare. O grupare specializată în infracțiuni informatice, destructurată în Sălaj. Un nou consilier județean PNL, Nicolae Ardelean, după excluderea din PSD a consilierului Gavril Biriș.

Februarie

Luna nu începe prea bine: patru (foști) jandarmi sălăjeni, condamnați la închisoare cu suspendare pentru purtare abuzivă. Între timp are loc a treia ediție a Galei Culturii Sălăjene. În sfârșit, a intrat și Sălajul în „prime time” și „breaking news” pe tembeliziunile naționale: proteste la Biserica „Sfântul Ștefan” din Zalău: „Nu ne luați preotul!” Altfel, Marius Tăutu a câștigat prin concurs șefia Casei județene de Asigurări de Sănătate, iar municipalitatea ne liniștește: haosul generat de noul sistem de semaforizare mai durează două luni. Ipoteză, ca să ne mândrim și noi cu ceva: cel mai longeviv român ar fi fost un sălăjean din Valea Loznei. Ar fi trăit 148 de ani. Are loc un nou episod din mutarea poligonului așa-zis din Aghireș la Crasna. Știre de bine: Consiliul Județean a adus în județ aproape 44 milioane de lei, din fonduri europene. Scandal și nu prea: Curtea de Apel Cluj readuce limba română în Primăria Pericei. Schimbare la AJOFM Sălaj: Ioan Ionel Mureșan în locul lui Romeo Constantin Sârca. Încă o știre de bine: investiție de 300.000 de dolari făcută de TenarisSilcotub la Liceul Tehnologic „Mihai Viteazul” din Zalău. Ședință de analiză la PDL: primarului din Lozna i se retrage sprijinul politic. Trist, dar adevărat: în doar două săptămâni, peste 75.000 de absențe acumulate de elevii sălăjeni. Între timp, sute de pensionari sălăjeni sunt executați silit din cauza datoriilor înregistrate la diferite instituții. Și încă o știre de bine: ianuarie a adus cei mai mulți donatori de sânge din ultimii 21 de ani. Nou purtător de cuvânt la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj, Pompilia Stana, după pensionarea Rodicăi Pece Vaida. Schimbare la APIA: Virgil Țurcaș și-a dat demisia din funcția de director. Între timp, Dumitru Rus și-a anunțat demisia din PP-DD. Trist, dar adevărat: în două luni, opt cazuri de omor și tentative de omor. Un nou episod din relația deloc călduroasă între primărie și E – Star.

Martie

Poștașii sălăjeni au protestat cu măștile pe față. Școala din Horoatu Crasnei, modernizată. Ionel Ciunt revine, în a treia descălecare, la conducerea Instituției Prefectului. Între timp, conducerea APIA Sălaj este preluată de liderul sindical Liviu Călin Perneș. A decedat instrumentistul Szilagyi Stefan, Pityu. S-a deschis filiala Sălaj a Forței Civice, președinte Mircea Abrudan. Sălăjenii au dus tradiția mărțișorului la Szeged. Consiliul Județean a aprobat bugetul pe 2013 în 22 martie. Preotul Ioan Coste, trimis în penitență la Nicula. Vasile Lucăcel a fost omagiat la Someș Odorhei. Veronica Dârjan, centenara din Răstolțu Deșert. Festivalul Roman, promovat la două târguri de turism. Știre de bine: Simex Șimleu Silvaniei. Crasna, Sărmășag și Poiana Blenchii, cele mai îndatorate primării. Tiberiu Marc, ales vicepreședinte al Uniunii Naționale a Consiliilor Județene. Între timp, pedeliștii sălăjeni sunt pețiți de candidații la șefia partidului. Anul 2013 pare a fi anul pețitului în PDL. După candidații la șefia partidului, au urmat posibilii candidați la președinția României. Directorul DSVSA, Mircea Martin, ar fi rămas fără sprijinul politic al PNL. Petru Ciobanca a cumpărat fosta clădire a Secției Dermatologie. Șef nou la Ambulanța Sălaj: Radu Coste. Primăria Zalău a executat silit peste 5.400 de contribuabili pentru că nu și-au plătit obligațiile fiscale către bugetul local. Investiție de peste 700.000 de lei, finalizată la Spitalul Județean de Urgență Zalău, printr-un parteneriat CJ – TenarisSilcotub. CJ ajută cu aproape un milion de lei primăriile îngropate în datorii. Consulul general al Ungariei, la Zalău, în vreme ce Filonaș Chiș s-a întors la șefia Casei Județene de Pensii. Senatorul Gheorghe Pop a fost reales președintele PSD Zalău. Un nou consilier județean PDL: Dan Cherecheș. Șapte comune sălăjene în continuare fără medic de familie. Cel mai bine plătit sălăjean în 2012 a lucrat în domeniul comerțului și ar fi câștigat peste 60.000 de lei lunar. Între timp, mafia cămătarilor din Jibou a fost călcată în picioare de mascați. CNS, peste 50 de elevi calificați la fazele naționale ale olimpiadelor.

Leave a Comment