Lipsa zăpezilor aduce economii în bugetul Consiliului Judeţean

Dacă în agricultură, vremea atipică pentru această perioadă a anului constituie un risc major, pentru bugetul judeţului, temperaturile destul de ridicate şi lipsa zăpezii ar putea atrage o economie de 900.000 de lei. La rândul lor, primăriile din judeţ ar putea rămâne pe stoc cu mii de tone de material antiderapant.

Pentru deszăpezirea drumurilor judeţene în sezonul rece 2013-2014, Consiliul Judeţean (CJ) Sălaj şi-a propus să aloce primăriilor 1,8 milioane de lei, cu 50 la sută mai mulţi decât în anul anterior. O primă tranşă, în valoare de 900.000 de lei, a intrat în conturile a 36 de comune şi două oraşe, la finele anului trecut, diferenţa urmând să fie transferată în prima parte din 2014. Condiţia impusă beneficiarilor era să semneze convenţii cu administraţia judeţeană până cel târziu în 30 septembrie 2013. Edilii s-au conformat, primind, astfel, prima parte a banilor necesari întreţinerii drumurilor judeţene pe timpul iernii.
Este pentru al doilea an consecutiv în care CJ Sălaj plasează responsabilitatea deszăpezirii drumurilor din judeţ în curtea primăriilor, oferind, în schimb, banii necesari pentru dotarea cu material antiderapant şi efectuarea lucrărilor. Decizia a fost luată după ce în iarna 2012-2013, aceeaşi abordare s-a dovedit a fi eficientă.

Primăriile, pregătite pentru zăpada care nu mai vine
Primarii spun că prima tranşă a banilor de la autorităţile judeţene a fost deja „topită”, în ciuda faptului că zăpada nu a pus probleme. „Nu aveam de unde să ştim cum va fi iarna. Trebuia să fim pregătiţi, ca să nu avem surprize, aşa că banii primiţi la sfârşitul anului trecut de la CJ Sălaj au mers pe achiziţia de sare şi nisip”, ne-a declarat primarul din Cizer, Liviu Fărcaş.
Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în Sărmăşag. „Trebuie să ne onorăm contractul pe care l-am încheiat cu o firmă de profil, chiar dacă maşina de deszăpezit pe care am închiriat-o nu face vreo intervenţie. Trebuie să plătim pentru simplul fapt că este la dispoziţia noastră. Iar pe angajaţi nu-i pot trimite în şomaj şi să îi reangajez când ninge”, a precizat primarul Dombi Attila. Acesta a mai spus că cele două utilaje deţinute de către Primăria Sărmăşag sunt insuficiente pentru a face faţă întreţinerii tuturor traseelor, astfel că a fost închiriat un al treilea utilaj: „Trebuie să asigurăm nu doar deszăpezirea drumurilor din comună, dar şi a drumurilor judeţene Sărmăşag-Lompirt-Ilişua-Bădăcin-Şimleu Silvaniei, respectiv Şimleu Silvaniei-Măerişte-Moiad-Chieşd-limita cu judeţul Satu Mare”.
Din cei 67.000 de lei transferaţi de la bugetul judeţului, edilul spune că a cumpărat 240 de tone de sare şi 480 de tone de nisip, cea mai mare parte a materialelor antiderapante aflându-se pe stoc, „pentru când vine zăpada”.
Şi la Cehu Silvaniei, din tranşa primită de la CJ Sălaj s-au achiziţionat sare şi nisip, însă suma nu a fost cheltuită în întregime, cu atât mai mult cu cât vremea nu i-a scos pe drumari la treabă. În cazul în care vremea va permite realizarea unei economii, iar autorităţile judeţene nu vor pretinde înapoierea banilor, primarul Varga Andrei spune că i-ar folosi pentru pietruirea drumurilor spre şi în satele aparţinătoare (Horoatu Cehului, Motiş, Nadiş şi Ulciug).

Plata tranşei a doua, condiţionată de evoluţia vremii
Cât despre momentul în care a doua tranşă va fi virată în conturile celor 38 de unităţi administrativ-teritoriale, acesta este, cel puţin deocamdată, o necunoscută. De altfel, nu ar fi exclus ca banii să nu mai fie alocaţi, dau de înţeles reprezentanţii administraţiei judeţene, potrivit cărora totul depine de „evoluţia vremii”. „Decizia alocării tranşei a doua se va lua numai după aprobarea bugetului, în funcţie de evoluţia condiţiilor meteorologice”, ne-au transmis oficialii CJ Sălaj.

Peste 600 de kilometri de deszăpezire
În această iarnă, cea mai mare sumă de bani a fost direcţionată către comuna Agrij, care a primit 90.000 de lei. Aleşii au fost darnici cu oraşul Cehu Silvaniei, care va beneficia de 75.000 de lei, cu comuna Sărmăşag, care a primit 67.000 de lei, dar şi cu Cizer, pentru care s-au alocat 60.000 de lei.
La polul opus se regăsesc primăriile din Poiana Blenchii, Hida şi Jibou, care au fost cadorisite cu cel mult 5.000 de lei.
Alocările s-au făcut în funcţie de lungimea şi de nivelul de viabilitate al fiecărui drum în parte. În lista traseelor pentru care administraţia judeţului alocă fonduri au fost cuprinse 53 de porţiuni de drum, ce totalizează 603 kilometri, structurate pe patru nivele de viabilitate. Fiecare nivel presupune un termen maxim de la încetarea viscolului ori a ninsorii în care autorităţile trebuie să execute deszăpezirea părţii carosabile.
Din totalul celor peste 600 kilometri de drumuri judeţene ce trebuie deszăpezite din bani de la bugetul judeţului, 275 kilometri sunt de nivel I, 146 kilometri, de nivel II, 148 kilometri, de nivel III şi circa 34 kilometri, de nivel IV.
Printre cele mai lungi porţiuni de drum se numără DJ 109E Rus-Cliţ (34,5 km), DJ108A limita cu judeţul Cluj-Românaşi (32,2 km) şi DJ 108G limita cu judeţul Cluj-Vîrşolţ (30,4 km). Perioada preconizată pentru executarea activităţii de iarnă este 15 noiembrie 2013 – 15 martie 2014.

One Thought to “Lipsa zăpezilor aduce economii în bugetul Consiliului Judeţean”

  1. Anonim

    Or avea bani pentru alte alea.

Leave a Comment