Familiile lăsate în stradă de executori pot rămâne în locuințe, cu ajutorul Primăriei

Persoanele care nu-și mai pot plăti ratele la creditele pentru case și sunt sub riscul de a fi evacuate, ar putea rămâne în ele, dar vor plăti o sumă sub formă de chirie la stat, de maximum 10 la sută  din venituri. Este vorba despre legea 143/2017 care introduce noţiunea de “locuinţă de sprijin“. Aceasta este o “locuință cu o suprafață utilă de cel mult 100 mp, care se atribuie cu chirie unor persoane sau familii care au fost evacuate prin proceduri de executare silită din locuințele proprietate personală, în urma neachitării obligațiilor contractuale prevăzute în contracte de credit ipotecar, și a căror situație economică nu le permite accesul la o locuință în proprietate sau închirierea unei locuințe în condițiile piețe. Locuinţele de sprijin vor fi cumpărate de primării, prin licitaţie publică.

Chiria este variabilă, şi va depinde de venitul familiei, aceasta putând ajunge până la cel mult 10 la sută din venitul net lunar calculat pe ultimul an. Persoana în cauză nu trebuie să mai deţină o altă locuinţă. “Contractul de închiriere se încheie de către primar sau de către o persoană împuternicită de acesta cu beneficiarii stabiliți de consiliul local, pe o perioadă de 5 ani, cu posibilitatea prelungirii pe baza declarației de venituri și a actelor doveditoare necesare conform prevederilor legale”, este stipulat în textul de lege. Există și posibilitatea ca persoana să nu fie evacuată din propria casă, iar imobilul respectiv să devină locuință de sprijin, prin cumpărarea de către primărie.

Dacă locuința de sprijin nu va fi solicitată de către proprietar, aceasta va fi repartizată unei alte persoane. Reprezentanții Municipiul Zalău ne-au comunicat faptul că, până în prezent, nu s-au înregistrat cereri în vedere acordării de sprijin din partea Primăriei în astfel de situații. “Conform prevederilor Legii nr. 143/2017, pentru completarea Legii nr. 114/1996, Municipiul Zalău în calitate de autoritate publică locală, nu dispune de locuințe de sprijin. Până la această dată nu au fost înregistrate solicitări pentru repartizarea unor locuințe de sprijin din partea unor persoane sau familii care au fost evacuate prin proceduri de executare silită din locuințele proprietate personală, în urma neachitării obligațiilor prevăzute în contracte de credit ipotecar”, se arată în comunicatul trimis redacției noastre de Primăria Zalău.

 

 

Alte articole

One Thought to “Familiile lăsate în stradă de executori pot rămâne în locuințe, cu ajutorul Primăriei”

  1. Anonim

    tu citesti ce scrii?

Leave a Comment