Dacian Cioloş vizitează Grădina Botanică din Jibou

Comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, va fi prezent în cursul zilei de vineri în judeţul Sălaj, pentru a vizita Centrul de Cercetări Biologice din Jibou.
Vizita înaltului oficial european vine în urma unei invitaţii pe care directorul unităţii de cercetare, Cosmin Sicora, i-a lansat-o în urmă cu o lună şi jumătate, în cadrul unei emisiuni la postul naţional de radio. „L-am invitat pe Dacian Cioloş să vină la Centrul de Cercetări Biologice, respectiv la Grădina Botanică din Jibou, şi iată că această invitaţie se concretizează acum”, ne-a declarat Sicora, adăugând că vizita Grădinii va fi urmată de discuţii, în vederea identificării unei oportunităţi de finanţare europeană pentru un proiect al Centrului jibouan. „Este vorba despre un proiect de protejare a soiurilor tradiţionale de măr şi păr din satele sălăjene, un proiect extrem de important în condiţiile în care dacă aceste soiuri nu sunt multiplicate, ele se vor pierde, iar pe piaţă vor rămâne doar soiurile comerciale. Ar fi păcat să se piardă o biodiversitate, mai ales că vorbim despre o varietate foarte mare de soiuri de măr şi păr pe care ni le-am propus să le protejăm. Din păcate, noi nu avem mijloace de finanţare, iar prin discuţiile pe care le vom avea cu comisarul european sperăm să putem identifica o astfel de sursă europeană, dacă ea există”, a mai spus directorul unităţii de cercetare din Jibou.
Cu prilejul vizitei sale în România, Cioloş a participat, joi, la Cluj-Napoca, la deschiderea reuniunii anuale a Conferinţei Rectorilor Universităţilor Dunărene, reuniune axată pe oportunităţile oferite de programul UE Orizont 2020 în domeniul cercetării şi inovării.

Alte articole

Leave a Comment