Cioloş încurajează proiectul Centrului de Cercetări Biologice Jibou

Aflat, vineri, la Jibou, pentru a vizita Grădina Botanică „Vasile Fati” din cadrul Centrului de Cercetări Biologice, comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Ciolos, a apreciat iniţiativa instituţiei de a conservare şi creare a unei baze genetice pentru soiurile tradiţionale de măr şi păr din satele sălăjene. „Mi s-a părut extraordinar că cei de aici de la Centru şi-au dat seama de valoarea care poate să existe în jurul lor, în comunele de aici din judeţ şi din judeţele vecine. Sper să nu vă opriţi doar la pomicultură. Cred că dezvoltarea modernă a sectorului pomicol se poate face şi punând în valoare tradiţia sau poate mai ales punând în valoare tradiţia. Aşa cum şi în sectorul viticol vedeţi că vinurile din soiuri tradiţionale, din soiuri specifice, sunt cele care sunt de multe ori căutate pentru că e ceva deosebit, cred că la fel se poate întâmpla şi la pomicultură”, a precizat Cioloş.
Acesta a ţinut să precizeze că prin viitoarea Politică Agricolă Comună, dar şi prin programele de cercetare ce vor fi finanţate la nivel european în domeniul agricol şi de mediu, UE îşi propune să sprijine atât protejarea, cât mai ales punerea în valoare a biodiversităţii. „Şi asta presupune în primul rând prezervare, dar apoi şi multiplicarea soiurilor tradiţionale, care să poată să fie difuzate în producţie locală sau la scară mai mare. Astfel de iniţiative cum e cea de la Jibou cred că pot să fie valorificate în acest cadru”, a mai spus comisarul european.
Proiecte precum cel pe care şi-l propune Centrul de Cercetări de la Jibou vor fi eligibile şi pentru finanţare europeană, în perioada de programare 2014-2020.
Dacian Cioloş a ţinut să precizete că a avut, recent, o întâlnire cu oficiali români, în cadrul căreia a cerut ca, începând de anul acesta sau de anul viitor, bugetul naţional de cercetare să poată să finanţeze centre de cercetare pentru a le pregăti pentru accesarea de fonduri europene.
Vizita înaltului oficial european în judeţul Sălaj vine în urma unei invitaţii pe care directorul institutului de cercetare din Jibou, Cosmin Sicora, i-a lansat-o în urmă cu o lună şi jumătate, în cadrul unei emisiuni la postul naţional de radio. Specialiştii jibouani urmăresc să protejeze soiurile tradiţionale de măr şi păr din Sălaj, în lipsa unui astfel de demers, existând riscul ca acestea să dispară, iar pe piaţă să rămână doar soiurile comerciale.

Alte articole

2 Thoughts to “Cioloş încurajează proiectul Centrului de Cercetări Biologice Jibou”

  1. I.C.

    Îl felicit pe fostul meu elev, comisarul european Dacian Cioloș pentru viziunea și atașamentul dovedit!

  2. eu

    Felicitari domnului Ciolos!

Leave a Comment