Bărbaţii care au plasat bani falşi în Zalău, sub control judiciar

Arestaţi preventiv în luna decembrie a anului trecut, sub acuzaţia de punere în circulaţie de valori falsificate, cei doi clujeni, Dumitru Bodea şi Daniel Olosutean, au fost puşi în libertate la începutul acestei luni, judecătorii zălăuani înlocuind arestarea preventivă cu liberarea provizorie sub control judiciar, legalitatea măsurii fiind verificată, din nou, zilele trecute. “Constată legalitatea şi temeinicia măsurii controlului judiciar luate faţă de inculpaţii Olosutean Daniel şi Bodea Dumitru. Menţine măsura controlului judiciar luată faţă de inculpaţi prin Încheierea penală nr. 1/C din data de 5 ianuarie”, se precizează în minuta şedinţei de miercuri, 28 ianuarie, ce a avut loc la sediul Judecătoriei Zalău.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, cei doi trebuie să respecte o serie de obligaţii, precum: să se prezinte la Judecătoria Zalău ori de câte ori sunt chemaţi, să informeze de îndată instanţa cu privire la schimbarea locuinţei, să se prezinte la organul de poliţie desemnat, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat. De asemenea, inculpaţii nu au voie să depăşească limita teritorială a României, decât cu încuviinţarea prealabilă a Judecătoriei Zalău, să nu frecventeze localuri în care funcţionează jocuri de noroc, să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme. În caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau cu măsura arestării preventive.
După ce în luna august a anului 2014 au plasat mai multe bancnote euro false pe raza municipiului Zalău, cei doi clujeni au fost trimişi în judecată, la mijlocul lunii decembrie 2014, sub acuzaţia de punerea în circulaţie de valori falsificate, dosarul fiind înregistrat pe rolul Judecătoriei Zalău.
Bărbaţii au fost reţinuţi de poliţişti în dimineaţa zilei de vineri, 21 noiembrie 2014, în timp ce încercau să părăsească ţara, prin Vama Borş.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Judecătoriei Zalău, judecător Dana Puiu, în aceeaşi zi, bărbaţii au fost prezentaţi în faţa magistraţilor cu propunerea de arestare preventivă, instanţa admiţând cererea. “Bărbaţii sunt din Cluj, însă, în prezent, figurează cu domiciliul în Bihor. În vara acestui an (n. red. – 2014), Dumitru Bodea a primit de la nişte cetăţeni italieni 17.500 de euro falşi pentru a-i pune în circulaţie, urmând să le dea acestora 30 la sută din valoare. Din suma respectivă, inculpaţii au reuşit să plaseze pe piaţa din Zalău circa 340 de euro plătind contravaloarea unor produse”, a explicat reprezentantul Judecătoriei Zalău.
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în 14 august 2014, în urma postării unui anunţ de vânzare pe site-ul OLX, unul dintre inculpaţi a cumpărat de la o persoană din municipiu o tabletă, în schimbul căreia i-a dat 120 de euro falşi. Vânzătorul şi-a dat seama doar la casa de schimb valutar că bancnotele sunt false. Tot în aceeaşi perioadă, o altă persoană, cu domiciliul în Zalău, a vândut unuia dintre cei doi bărbaţi un laptop, primind 220 de euro falşi. “Inculpaţii au fost prinşi, în flagrant, vineri, 21 noiembrie, în timp ce încercau să plece din ţară, cu intenţia de a plasa bancnote false în străinătate. Asupra lor, poliţiştii au găsit 800 de euro falşi. Inculpaţii au cooperat cu oamenii legii şi şi-au recunoscut fapta”, a mai adăugat purtătorul de cuvânt al instanţei zălăuane.
Până să fie identificaţi, potrivit sursei citate, bărbaţii s-au deplasat de două ori în Germania şi Austria, unde, au reuşit să plaseze circa 1.700 de euro falşi. De asemenea, Dumitru B., prin intermediul lui Daniel O., a dat suma de 9.000 de euro unei alte persoane pentru a-i plasa pe piaţă.

Alte articole

Leave a Comment