Spitalele din judeţ nu au datorii!

Unităţile spitaliceşti sălăjene se descurcă surprinzător de bine la capitolul datorii. În ciuda faptului că multe unităţi din ţară au probleme serioase în achitarea facturilor emise de furnizorii de bunuri şi servicii, în judeţul nostru acest lucru nu pune niciun fel de probleme.
Directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Sălaj, Marius Tăutu, a declarat că spitalele au obligaţii de plată, dar care figurează în acte ca fiind înainte de scadenţă. „Ministerul Sănătăţii a solicitat, încă de săptămâna trecută, situaţia cu facturile neachitate de spitalele din judeţ. Obligaţiile de plată sunt, însă, în termenul legal. Prin urmare, nu avem nevoie de o suplimentare a bugetului alocat, luna trecută, pentru plata facturilor spitalelor către furnizorii de bunuri şi servicii”, ne-a declarat Tăutu.
Potrivit sursei citate, nici faptul că fondurile alocate pentru plata debitelor către furnizori nu fie suficiente pentru ultima lună din acest an nu prezintă o problemă. „Pentru acoperirea cheltuielor spitalelor pentru ultima lună din acest an ar urma să se facă o rectificare bugetară, însă, din punct de vedere al bugetului actual, nu sunt fonduri. La nivel de judeţ, fondurile pentru luna noiembrie sunt asigurate, urmând a fi plătite în decembrie. În privinţa ultimei luni de plată, legislaţia permite ca aceste datorii să fie cuprinse în bugetul anului următor. Prin urmare, plata obligaţiilor către furnizori acumulate în luna decembrie vor fi achitate în prima lună de anul viitor”, a precizat Marius Tăutu.
Situaţia a fost solicitată după ce Finanţele Publice au decis că spitalele trebuie să îşi achite dările printr-o ordonanţă care prevede că „ordonatorii de credite pot face noi angajamente legale, în limita prevederilor bugetare aprobate, numai după stingerea plăţilor restante înregistrate la finele anului anterior, respectiv a arieratelor din execuţia anului curent”.
La sfârşitul lunii septembrie au fost repartizate caselor de sănătate sumele reţinute conform prevederilor legale în vigoare, asigurându-se prin acte adiţionale efectuarea serviciilor medicale spitaliceşti, inclusiv luna noiembrie a acestui an.
Rectificarea bugetară a adus sistemului sanitar sălăjean fonduri în valoare totală de aproximativ 21 de milioane de lei. Cea mai importantă sumă este acordată spitalelor din judeţ, respectiv 15 milioane de lei. Fondurile alocate prin rectificarea bugetară au fost repartizate în funcţie de clasificarea spitalelor, pentru decontarea serviciilor prestate de furnizori. Directorul CJAS Sălaj susţinea, la acea dată, că suma alocată spitalelor la această rectificare bugetară ajunge pentru asigurarea costurilor aferente serviciilor din spitale până la finele anului.
În prezent, la nivel naţional, restanţele unităţilor sanitare din subordinea ministerului reprezintă aproximativ 170 de milioane lei, din care cu termen de plata mai vechi de 90 de zile, considerate arierate, sunt în valoare de 79 de milioane de lei.

2 Thoughts to “Spitalele din judeţ nu au datorii!”

  1. Anonim

    atunci dati simleuanilor bonurile ca salariile sunt f mici

  2. Anonim

    Problema este ca nu au nici doctori!

Leave a Comment