Sălajul a primit 4.000 de doze de vaccin hexavalent

Ministerul Sănătăţii a început să distribuie direcţiilor judeţene de sănătate peste 245.000 de doze da vaccin hexavalent. “Cantitatea acoperă necesarul de hexavalent pentru următoarea perioadă – circa cinci luni, iar dozele vor ajunge în toate județele României conform calendarului programat”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului.

Potrivit sursei citate, tranşa actuală este livrată înainte de termenul contractual stabilit în contractul de achiziție, respectiv lunile iulie și octombrie 2017. Ministerul Sănătății a demarat toate procedurile de achiziție a vaccinului hexavalent pentru următorii patru anii (2018-2022), măsură care va preveni eventualele discontinuități de aprovizionare cu acest tip de vaccin.
Judeţului Sălaj i-au fost livrate 4.000 de doze, susţine Ligia Marincaş, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj. “Ne ajung pentru a asigura vaccinarea copiilor restanţieri, precum şi a celor programaţi pentru imunizare în lunile iulie, august şi parţial septembrie”, a mai spus oficialul DSP Sălaj.

Ministerul Sănătății a încheiat, în acest an, un contract pentru furnizarea unei cantități de 630.000 doze vaccin hexavalent. Prima tranșă, de 120.000 de doze și parțial a două tranșă de 44.229 de doze, au fost repartizate în țară în lunile aprilie și mai. După repartizarea dozelor curente, conform contractului de achiziție, urmează ca România să primească o nouă tranșă de vaccin hexavalent. “Prin urmare, avem toate motivele pentru a reasigura părinții, copii, medicii de familie și opinia publică că Ministerul Sănătății a luat decizii corecte, rapide și eficiente pentru a rezolva situația vaccinurilor”, explică reprezentanţii Ministerului.

Vaccinul hexavalent combină, într-o singură doză, cele trei vaccinuri care se fac bebeluşilor la vârsta de 2 luni, 4 luni şi 11 luni, împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, haemophilus, hepatitei B şi poliomielitei. Toate sunt boli foarte grave, iar unele, mortale. Hexavalentul face parte din schema obligatorie de imunizare şi este administrat, gratuit, copiilor. Primul plus al acestui vaccin este că injectarea se face o singură dată, copiii căpătând, astfel, protecţie, împotriva a şase boli.

Alte articole

Leave a Comment