După mai multe luni de aşteptare, medicii de la centrele de permanenţă îşi primesc banii de gărzi

După ce a întârziat mai multe luni cu plata gărzilor efectuate de către medicii centrelor de permanenţă, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a transmis că va soluţiona această problemă în cel mai scurt timp.

„CNAS a reglementat situaţia financiară a centrelor de permanenţă din toată ţara, iar gărzile efectuate de medici la aceste centre vor fi plătite până la finalul acestei săptămâni. Centrele de permanenţă sunt în relaţii contractuale cu casele judeţene de asigurări de sănătate, sursa de finanţare a acestor unităţi medicale fiind transferurile efectuate de la bugetul de stat către CNAS, prin intermediul Ministerului Sănătăţii. În condiţiile în care, ulterior adoptării Legii bugetului de stat pe acest an, tarifele de decontare a serviciilor efectuate de centrele de permanenţă s-au triplat, suma iniţial alocată acestor unităţi sanitare pentru întregul an 2018 (61,5 milioane lei) a asigurat finanţarea doar pentru patru luni de activitate”, se arată într-un comunicat al Casei Naţionale.

Potrivit sursei citate, ca urmare a demersurilor efectuate de Ministerul Sănătăţii şi CNAS pentru suplimentarea fondurilor destinate centrelor de permanenţă, într-o primă etapă s-au alocat acestora încă 25,1 milioane lei din Fondul de rezervă al Guvernului. Ulterior, la rectificarea bugetară din luna septembrie, au fost alocate alte 65 milioane lei în acelaşi scop, sumă ce a fost repartizată de CNAS caselor judeţene de asigurări de sănătate pentru a asigura plata la zi a centrelor de permanenţă, cel mai târziu până la sfârşitul săptămânii în curs.

„În aceste condiţii, considerăm că nu există niciun motiv pentru blocarea activităţii acestor centre şi facem apel la un echilibru al afirmaţiilor şi demersurilor în spaţiul public, pentru evitarea inducerii unei stări de confuzie persoanelor care apelează la serviciile medicale respective. În continuare, se fac demersuri pentru asigurarea finanţării centrelor de permanenţă pe perioada următoare, până la sfârşitul anului”, a menţionat CNAS.

Gărzile din august nu au fost plătite integral

Judeţului nostru i-au fost alocaţi, la începutul săptămânii trecute, 351.000 de lei, sumă care acoperă contravaloarea gărzilor efectuate în a doua parte a lunii iunie, a celor din iulie şi circa 80 la sută din gărzile din luna august, susţine Olga Stana, preşedintele CAS Sălaj. Conform spuselor sale, medicii de la centrele de permanenţă din Sălaj mai au de încasat aproximativ 32.000 de lei, reprezentând restul de plată pentru august.

În prezent, în judeţul Sălaj există patru centre de permanenţă, în care lucrează 23 de medici de familie aflaţi în relaţii contractuale cu CAS; este vorba despre cel din Zalău, care deserveşte 65.000 de locuitori, de cel din Cehu Silvaniei, pentru peste 15.000 de locuitori, cel din Crasna, asigurând servicii medicale pentru mai mult de 20.000 de persoane din şase comune, şi din Hida, care acoperă opt comune, cu o populaţie totală de peste 17.000 de locuitori. În prima jumătate a acestui an, cele patru centre au oferit pacienţilor aproape 9.600 de consultaţii, mai mult de jumătate fiind asigurate de către medicii de la Centrul de Permanenţă Zalău.

Un al cincilea centru de permanenţă, în care vor lucra şase medici de familie, ar putea să fie deschis până la finele anului, la Şimişna, pentru a deservi cei aproape 12.000 de locuitori din comunele Gîlgău, Ileanda, Letca, Lozna, Poiana Blenchii, Rus, Şimişna şi Zalha.

Leave a Comment