Ceapa de Pericei, la un pas să devină marcă înregistrată europeană

Unul din obiectivele setate pentru Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) în programul de guvernare este înregistrarea la nivel european a 14 produse cu indicație geografică până în 2020. Produsele cu indicație geografică sunt protejate la nivel de consum, în sensul în care pot fi comercializate sub respectivul nume doar produsele care sunt prelucrate în zona respectivă și respectă standardele sub care a fost înregistrată indicația geografică.

”În urma unor întâlniri cu reprezentanţii judeţeni în domeniu, au fost identificate o serie de produse cu potențial de înregistrare pe schemele de calitate europene și naționale dintre care amintim: Telemea de Vaideeni, Telemea de Sibiu, Brânză de burduf de Bran, Gem de rabarbăr, Brânza de Gulianca, Salată tulceană cu icre de știucă, Virșli de Hunedoara, Pâine de Pecica, Salam de Nădlac, Salinate, Usturoi de Copălău, Ceapă de Pericei, șuncă ardelenească, Varză de Toboliu, Bere nemțeană, Cobză cu păstrăv afumat de Valea Putnei etc.”, a anunțat, la sfârşitul săptămânii trecute, MADR.

Întâlnirile au avut loc în perioada martie-mai în județele Sălaj, Tulcea, Galați, Brăila, Brașov, Vâlcea, Hunedoara, Cluj, Sibiu, Arad, Mureț, Neamț, Suceava, Bistrița Năsăud, Maramureș, Bihor, Satu Mare, Botoșani, Iași și Bacău, la ele participând producători agricoli, mici fermieri, reprezentanți ai Grupurilor de Acțiune Locale, prefecții de județ, precum și președinți și directori ai instituțiilor publice relevante (Consilii Județene, APIA, AFIR, ANSVSA, ANPC).

Primarul Boncidai Csaba: “Lucrăm cu încredere la documentație, șansele sunt mari!”

Primarul comunei Pericei, Boncidai Csaba, ne-a declarat că acest demers este, pe cât de serios, pe atât de dificil de dus la îndeplinire Lucrăm împreună cu Direcția Agricolă sălăjeană la întocmirea documentației pentru ca ceapa nostră să ajungă primul produs recunoscut la nivel european ca și produs tradițional. Directorul Valentin Duca ne sprijină cu partea tehnică, iar noi, cei din Primăria Pericei, ne ocupăm de celelalte documente astfel încât să putem prezenta acest produs așa cum scrie la carte și cu cele mai mari șanse de reușită. Comisia care evaluează la nivel european, produsele înscrise pentru a obține această marcă atât de dorită, este extrem de exigentă, cerințele sunt mari, dar nimic nu ne descurajează, din contra, faptul că Ministerul Agriculturii ne-a dat deja prima și una dintre cele mai importante << creditări >>, reprezintă un imbold suficient de mare pentru ca noi să mergem înainte cu acest demers”, a declarat pentru Magazin Sălăjean, edilul din Pericei.

În prezent, România are, la nivel european, trei produse cu indicație geografică protejată (IGP): Magiunul de prune de Topoloveni, Salamul de Sibiu și Novacul afumat din Țara Bârsei, în timp ce Telemeaua de Ibănești este înregistrată ca având denumire de origine protejată (DOP). Alte trei produse alimentare sunt analizate de către Uniunea Europeană în vederea înregistrării ca IGP: Cârnații de Pleșcoi, Scrumbia de Dunăre Afumată și Cașcavalul de Săveni.

Diferența dintre cele două categorii de certificare este la nivelul stricteții standardelor care trebuie aplicate pentru ca produsele să poată primi respectiva denumire – pentru produsele IGP, o parte din materiile prime pot proveni din afara regiunii indicate iar etape ale procesului de producție precum ambalarea, congelarea sau depozitarea pot avea loc în alte zone, în timp ce în cazul produselor DOP totul trebuie să fie realizat în zona care îi dă numele, de unde trebuie să provină în totalitate și materiile prime folosite.

 

 

 

4 Thoughts to “Ceapa de Pericei, la un pas să devină marcă înregistrată europeană”

  1. Anonim

    felicitari,sper sa reuseasca!

  2. ionion

    Cu conditia sa fie ,,de Pericei,, nu cumpărata de la Vîrșolț sau Crasna și comercializate en gross de către pericinani pe toate piețele sub brandul de ,,Ceapă de Pericei,,…

  3. Anonim

    În zeci de ani, nicăieri în țară n-am mîncat ceapă mai usturoaie sau amară decît ceapa de Pericei!

  4. Anonim

    jumatate din ceapa si legumele comercializate de pericenani sunt din pericei restul este din piete en gros cumparate sau aduse din strainatate din import

Leave a Comment