Lucian Bode, PNL Sălaj: “Situația privind pesta porcină africană este gestionată cu o incompetență criminală”

Partidul Național Liberal filiala Sălaj a organizat vineri, 7 septembrie, o conferință de presă la sediul formațiunii politice din Zalău. Evenimentul i-a avut ca protagoniști pe Lucian Bode, deputat și președinte PNL Sălaj, precum și pe europarlamentarul Daniel Buda, președinte PNL filiala Cluj. Tema conferinței a fost epidemia de pestă porcină africană (PPA) care afectează țara noastră, consecințele survenite precum și măsurile – total greșite, în opinia PNL – luate de factorii responsabili și de autorități în această adevărată catastrofă economică abătută asupra țării noastre.

Președintele PNL Sălaj, Lucian Bode a spus în cadrul conferinței de presă de vineri, că această epizotie fără precedent în zootehnia românească reprezintă un atentat la securitatea economică a României cu consecinţe catastrofale, o Apocalipsă pentru zootehnia României, numind-o “Ciuma lui Dragnea”.

Debutul noii sesiuni parlamentare a avut loc în 3 septembrie cu toate că 114 parlamentarii au semnat, potrivit lui Lucian Bode, pentru convocarea unei sesiuni extraordinare.  “Această sesiune extraordinară nu a mai fost convocată pentru simplul fapt că nu a vrut <<aiatolahul Dragnea>>. Sigur, pentru această încălcare gravă a legii, Dragnea s-a ales cu o plângere penală depusă de către colegii mei Raluca Turcan şi Dan Vâlceanu.

În fine, în debutul acestei sesiuni parlamentare, PNL împreună cu partenerii din opoziţie, a încercat să repună pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor dezbaterea celor mai arzătoare subiecte aflate pe agenda publică. Astfel, am introdus pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor constituirea unei comisii de anchetă privind verificarea modului prin care autorităţile statului român au pus în aplicare prevederile Programului naţional de supraveghere, prevenire şi control al PPA.

S-a solicitat constituirea unei comisii de anchetă privind reprimarea protestului paşnic antiguvernamental desfăşurat în Bucureşti, Piaţa Victoriei, în data de 10 august 2018.

Am solicitat, în baza dreptului constituţional pe care îl are PNL ca principal partid de opoziţie, prezenţa în plenul camerei Deputaţilor a doamnei prim-ministru V.V. Dăncilă, respectiv a doamnei Carmen Dan, ministru al Administraţiei şi Internelor.

Toate cele trei solicitări legitime au fost respinse de către majoritatea PSD-ALDE.

În schimb am reuşit introducerea pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor de săptămâna viiitoare dezbaterea şi votul asupra unei moţiuni simple depuse de PNL împotriva ministrului Administraţiei şi Internelor, Carmen Dan, intitulată sugestiv „Bastoanele PSD peste obrazul democraţiei româneşti”.

Revenind la cea mai gravă criză cu care se confruntă domeniul zootehnic românesc, în ultimii 30 de ani, şi anume PPA, dorim să vă prezentăm pe scurt gravitatea acestei epidemii care a lovit România, inconştienţa şi incompetenţa criminală a pesediştilor care conduc instituţiile responsabile cu gestiunea acestei epidemii şi, bineînţeles, ce face PNL, în opoziţie fiind, pentru a-i sprijini pe zecile de mii de români afectaţi. PPA a fost diagnosticată în mai multe ţări europene: Polonia, Ungaria, Italia, Cehia şi Ucraina. În 2017, PPA, a fost descoperită în județul Satu Mare. Consiliul Europei a informat România cu privire la PPA, însă autorităţile responsabile din România au fost total dezinteresate în legatură cu aceste semnale.

În 5 iulie 2018, intrând, pe surse, în posesia unor documente în Parlamentul României, am informat Asociaţia de Crescători de Suine din Sălaj cu privire la pericolul care se apropie; am încercat să fac o informare corectă a proprietarilor de porcine, a reprezentanţilor industriei de profil şi a întregii populaţii privind măsurile care se impun, obligaţiile ce le revin, precum şi gravitatea consecinţelor nerespectării acestor măsuri.

După semnalarea primului focar în România, autorităţile şi-au demonstrat limita  incompetenţei. Pe de o parte, au schimbat în rău legislaţia, pe de altă parte acţiunile lor consider că sunt  congruente cu <<penalul>>, de altfel Parchetul General instrumentează un dosar in-rem cu privire la modul  în care au acţionat sau, mai bine zis, nu au acţionat autorităţile în acest sens (explicaţii). Bilanţul catastrofal:11 judeţe în care evoluează boala, 190 de localităţi cu 826 de focare, 159.645 de suine ucise.

România înregistrează astfel cea mai rapidă creștere a numărului de focare din toate ţările Europene, arătând astfel că autorităţile responsabile (centrale/locale) sunt depăşite de situaţie” a spus Lucian Bode.

Daniel Buda, europarlamentar: „Se știa încă din 2015 despre izbucnirea acestei epizotii!”

La rândul său, Daniel Buda a prezentat situația privind PPA, în cadrul conferinței de presă de vineri. Europarlamentarul a criticat dur măsurile total greșite, ineficiente, impuse de autorități și ale căror consecințe au agravat situația. Daniel Buda  a solicitat public demisia celor pe care îi consideră responsabilii principali ai situației catastrofale privind PPA și anume Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, Ministrul Agriculturii, Petre Daea și președintele ANSVSA, Geronimo Brănescu.

Cea mai dificilă problemă de gestionat a României de după război încoace, pentru că n-am avut o molimă atât de mare de la al Doilea Război Mondial până acum este criza pestei porcine
africane care decimează popula ia de porcine din România. Medicii veterinari aseamănă această boală cu ceea ce înseamnă Ebola pentru oameni, despre care spun că este similară din cauza
dificultăților majore de a o putea stăpâni, având în vedere capacitatea acestui virus de răspândire rapidă. Autoritățile române au fost din nou luate prin surprindere în criza pestei porcine africane, deși se știa de mai bine de trei ani că există pericolul apari ției răspândirii acestui virus.
Chiar din 2015, mai exact în 11 noiembrie 2015, am adresat o întrebare, în baza procedurilor parlamentare de care dispun, comisarului pentru Siguranță Alimentară, domnului Vytenis
Andriukaitis, vizavi de ceea ce înseamnă prezența, deja, a virusului pestei porcine africane care a fost identificată în Suceava pe graniță cu Ucraina. Domnia sa mi-a explicat foarte clar că este vorba

despre o situație foarte complicată, că statele membre au posibilitatea de a accesa resurse financiare la nivel european pentru a preveni răspândirea acestei boli.Se știa, așadar, din 2015, 2016, 2017, de iminenta apariție și răspândire a acestui virus, faptul că suntem astăzi la un număr imens de focare, fiind țara cu cea mai mare rapiditate de răspândire, apreciez că se impune de îndată demiterea ministrului Mediului Grațiela Gavrilescu – pentru că ea era responsabilă de limitarea populației de mistreți și aducerea ei la proporții normale, mai ușor de gestionat. În opinia mea, se impune demiterea de îndată a șefului ANSVSA și, bineînțeles, a domnului Daea, din cauza incapacității de a gestiona această criză de proporții. Pentru că, dacă s-ar fi luat din timp măsurile care se impuneau, n-am fi ajuns în această situație. Acești trei oameni și-au dovedit limitele capacităților de a gestiona epidemia de pestă porcină africană, de aceea ei trebuie să plece. Europenii se întreabă până când trebuie să plătească pentru incompetența autorităților din România?”, a spus Daniel Buda, în cadrul conferinței de presă de la Zalău.

 

One Thought to “Lucian Bode, PNL Sălaj: “Situația privind pesta porcină africană este gestionată cu o incompetență criminală””

  1. Anonim

    nu a fost arestat Stefan Bode?

Leave a Comment