Elevii sălăjeni, pe podiumul concursului „Premiile Cluburilor Francofone de Afaceri”

Doi elevi ai Colegiului Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” Zalău au urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului concursului „Premiile Cluburilor Francofone de Afaceri” 2018, ce a avut loc zilele trecute la Sibiu. Sergiu Bogdan şi Vlad Miere, ambii în clasa a XI-a, au fost desemnaţi de către juriul competiţiei drept câştigătorii secţiunii Aeronautică, cu lucrarea „Avionul Viitorului SC198”. Echipajul sălăjean a fost coordonat de către profesorul Rădiţa Tudoricescu, traducerea proiectului în limba franceză fiind asigurată de către profesorul Daciana Ana, de la aceeaşi unitate de învăţământ.

Ajunsă la a patra ediţie, concursul s-a derulat în parteneriat de Clubul Francofon de Afaceri din Cluj (C.FAC) și Clubul Francofon de Afaceri din Sibiu (C.FAS), alături de o serie de parteneri instituționali și din mediul de afaceri. Concepută sub forma unor secțiuni tematice, competiția a lansat elevilor de liceu provocări în patru domenii: Aeronautică, Industrie, Mediu/Sănătate și Scurt metraj. Vizând provocarea și implicarea unui număr cât mai mare de elevi de liceu, competiția promovează performanța în cele patru domenii mai sus menționate și francofonia în colegiile, liceele și școlile profesionale din județele: Alba, Arad, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Caraș-Severin, Cluj, Covasna, Harghita, Hunedoara, Maramureș, Mureș, Sălaj, Satu Mare, Sibiu, Timiș.
La Secţiunea Aeronautică, concurenţii au avut de identificat o problemă sau o provocare reală a industriei aerospațiale și de găsit soluții inovative pentru rezolvarea acesteia. Proiectele au putut cuprinde probleme și soluții variate, de la cele legate de propulsie sau de integrare a diferitelor sisteme de control și avertizare sau pilotaj, până la cele legate de mediu, amprenta ecologică, materiale inovative etc.

Pasionaţi de tehnică, Sergiu Bogdan şi Vlad Mierea au intrat în competiţie cu proiectul unui avion sanitar militar, un hibrid între un elicopter şi un avion, conceput astfel încât să nu poată fi detectat în timpul misiunilor speciale. După cum ne-a declarat prof. Rădiţa Tudoricescu, aparatul de zbor dispune de două motoare electrice, încărcate de panourile solare, şi care permit decolarea pe verticală, şi alte două motoare turboreactoare, ce permit deplasarea cu viteze ce pot atinge 2.500 km/oră.
Aceasta nu este prima reuşită a celor doi tineri, la ediţia din 2017 ei cucerind aurul la Premiile Cluburilor Francofone de Afaceri, la secţiunea EcoIndustrie, cu proiectul „Utilizarea fumului produs de un furnal ecologic pentru producţia de energie electrică”.

La întrecerea de la Sibiu, o altă echipă de la Colegiul „API” Zalău, format din elevii Daniela Rebeca Almăşan, Denis Gale şi Laura Gorgan, prof. coord. Ana-Maria Rus, prof. colaborator Cristina Matei, a fost răsplătit cu premiul III la Secţia Industrie. Tot un premiu III a revenit şi reprezentanţilor Colegiului Naţional „Silvania” Zalău – Iulia Bican, Carmen Bontea şi Miruna Prodan, prof. coord. Jozsa-Fechete Anamaria, prof. colaborator Valeria Costea – la Secţiunea Sănătate-Mediu.

Leave a Comment