Militari sălăjeni pe Vârful Bihor, pentru a cinsti tricolorul României

Un grup de militari sălăjeni de la Batalionul 317 Sprijin Logistic „Voievedul Gelu” Zalău, din cadrul Regimentului 69 Artilerie Mixtă „Silvania” Şimleu Silvaniei, şi membri ai Grupului Invictus România, au urcat pe Vârful Bihor, cel mai înalt pisc din Munţii Apuseni, pentru a marca într-un mod special Ziua Drapelului Naţional.
Din echipa de temerari au făcut parte locotenentul Adrian Vasile, plutonierul major Laurenţiu Lăpuşte, plutonierul major Florin Dârjan şi sergentul major Gabriel Boticaş. După o călătorie ce a durat aproape 12 ore, ei au ajuns la destinaţie, la o altitudine de 1.849 de metri, unde au arborat luni, 26 iunie, tricolorul românesc.
„Dedicăm această ascensiune Zilei Drapelului Naţional”, ne-a declarat plutonier major Florin Dârjan, coordonatorul expediţiei în Munţii Apuseni. Călătoria celor patru a demarat duminică, 25 iunie, la orele dimineţii, drumul din Zalău până în Arieşeni, fiind parcurs cu maşina. De acolo, militarii au luat-o la pas, până pe pisc, pe o distanţă de aproape 15 kilometri, cu raniţele în spate, până pe vârful de 1.849 de metri. Pe lângă echipamentul necesar unei expediţii pe munte, sălăjenii au dus cu ei un catarg, ciment şi nisip pentru a putea arbora drapelul. După ce şi-au petrecut noaptea în cort, pe vârful muntelui, reprezentanţii Batalionului 317 au instalat catargul, au înălţat drapelul şi au intonat cântecul istoric „Treceţi batalioane române Carpaţii”.
Demersul reprezentanţilor Batalionului 317 este al treilea de acest fel, după ce anul trecut, şapte militari zălăuani au urcat pe Vârful Vlădeasa, iar în 2015, alţi 12 au cucerit Vârful Moldoveanu, pentru a cânta cu mândrie şi dragoste de ţară Imnul Naţional. În acest an, de Ziua Imnului, militarii zălăuani se gândesc la o nouă expediţie, cel mai probabil pe Vârful Pietrosu (2.303 metri), cel mai înalt vârf din Carpaţii Orientali.

Leave a Comment