Liderul UDMR Sălaj, Seres Denes: “Vrem să trăim în pace, libertate, frăţie şi egalitate”

Comunitatea maghiară din Sălaj a marcat joi, 15 martie, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, printr-o serie de manifestări desfăşurate în mai multe localităţi din judeţ. La Zalău, programul a debutat la ora 17, cu depuneri de coroane de flori la statuia din curtea Bisericii Reformate, urmate de o gală festivă la Casa de Cultură a Sindicatelor şi, de la ora 20, de tradiţionala defilare cu torţe prin centrul oraşului. Acţiunile s-au încheiat cu depunerea de coroane la statuia baronului Miklos Wesselenyi, unul dintre liderii revoluţiei paşapoptiste, la care au participat câteva sute de etnici maghiari, reprezentanţi ai UDMR, printre care şi vicepreşedintele executiv al formaţiunii politice, Hegedus Csilla, oficialităţi locale şi judeţene, dar şi oameni politici.

În acest cadru, preşedintele filialei Sălaj a UDMR, deputatul Seres Denes, a ţinut să precizeze că maghiarii din această zonă îşi doresc pace, libertate, frăţie şi egalitate.

“Ziua de 15 martie a rămas pregnant imprimată nu numai în conştiinţa poporului maghiar, ci a tuturor popoarelor europene, fiindcă a fost revoluţia burghezo-democratică paşoptistă, prin care toate naţiile Europei au vrut să scape de tot ce înseamnă Evul Mediu, tot ce înseamnă exploatarea omului de către om şi s-au ridicat la luptă pentru tot ce înseamnă libertate, egalitate şi fraternitate. Aceste valori sunt şi astăzi general valabile şi, de aceea, noi în fiecare an de 15 martie ne aducem aminte de cei care şi-au jertfit viaţa atunci, pentru aceste idealuri şi transmitem pentru cei de astăzi şi cei din viitor că vrem să trăim în pace, libertate, frăţie şi egalitate. Noi, toţi împreună, care suntem aici, să trăim ca fraţii, cu respect reciproc şi să fim liberi, pentru că libertatea este dată tuturor. Nu este numai a unora sau a altora, ajunge pentru toată lumea. Dacă trăim cu aceste sentimente, putem să ne clădim o viaţă actuală şi viitoare mult mai frumoasă”, a precizat deputatul UDMR.

Anterior marşului cu torţe şi depunerilor de coroane, elevi maghiari de la toate şcolile din Zalău au susţinut, la Casa de Cultură a Sindicatelor, un spectacol dedicat acestui eveniment. La finalul spectacolului, prefectul judeţului Sălaj, Florin Florian, a dat citire mesajului premierului Viorica Dăncilă dedicat Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, iar un reprezentant al Consulatului General al Ungariei la Cluj-Napoca a prezentat mesajul similar al premierului maghiar, Viktor Orban.

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni a fost marcată şi în Şimleu Silvaniei, Cehu Silvaniei, Jibou, Nuşfalău, Boghiş, Şărmăşag, Percei, Camăr, Jebucu, Deja, Crasna, Zăuan, Carastelec, Borla.

Alte articole

8 Thoughts to “Liderul UDMR Sălaj, Seres Denes: “Vrem să trăim în pace, libertate, frăţie şi egalitate””

 1. Anonim

  vrem sa furam in pace pe romani si sa nu recunoastem masacrele de la treznea si ip si nu mai vrem invatamant in limba roman

  1. Anonim

   Nu se pune problema de a recunoaste sau nu oribilele masacre de la Treznea si Ip.Acestea sunt niste adevaruri istorice si toti ungurii NORMALI(cca.99%) le condamna cu toata fermitatea.Aceste fapte,insa,n-au nici o legatura nici cu 15 martie 1848,nici cu 15 martie 2018.

 2. Anonim

  correct titlul cu o singura conditie …. aceleasi drepturi ca si pentru masa mare de cetateni si renuntarea la discursuri si actiuni nationaliste in cadrul carora sunt cerute doar drepturi si sunt aduse jigniri…. sa nu uitam AICI SUNTEM IN ROMANIA

  1. luis

   Spune te rog ,un xrept pe care il are un ungur si tu,nu il ai.

 3. Anonim

  11;02 Numele localitatilor se scrie cu majuscula, cu litera mare ; Treznea, Ip !

 4. pt Ciunt, Balajel, Fort, TIberiu Marc, si alti romani adevarati

  sunt curios daca si mai marii ungurilor o sa se afiseze de Ziua Nationala la festiovitati, dupa cum au saria romanii nosytri sa se invarteasca cu steacguri unguresti

Leave a Comment