Valoarea tichetelor de masă și de creșă au crescut

Începând din această lună, valoarea tichetelor de masă, dar și a celor de creșă, a crescut, potrivit unor acte normative publicate de curând în Monitorul Oficial. Dacă în cazul tichetului de masă creșterea nu este prea mare, aceasta este puțin mai consistentă în cazul tichetului de creșă. Ambele tipuri de tichete pot fi acordate de angajatori propriilor salariați.

Ordinul Ministerului Muncii și Justiției Sociale nr. 1.618/2018 pentru stabilirea valorii nominale indexate a unui tichet de masă pentru semestrul I al anului 2018 și Ordinul Ministerului Muncii și Justiției Sociale nr. 1.619/2018 privind stabilirea valorii sumei lunare indexate care se acordă sub formă de tichete de creșă pentru semestrul I al anului 2018 stabilesc noi valori pentru tichetele de masă și pentru cele de creșă. Actele normative au fost publicate recent în Monitorul Oficial și au intrat în vigoare la data publicării.

Concret, conform primului ordin, valoarea tichetului de masă s-a majorat, începând cu această lună, de la 15,09 la 15,18 lei, adică valoarea lor a crescut cu doar nouă bani. În schimb, valoarea tichetelor de creșă s-a majorat cu zece lei, adică a crescut de la 440 de lei, cât este în prezent, până la 450 de lei. Valoarea tichetului de creșă nu mai suferise modificări de peste doi ani, iar cea a tichetului de masă fusese modificată la începutul anului trecut.

Legea nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masă stabilește că tichetele de masă sunt beneficii extra-salariale acordate de către angajatori salariaților “din cadrul societăților comerciale, regiilor autonome și din sectorul bugetar, precum și din cadrul unităților cooperatiste și al celorlalte persoane juridice sau fizice care încadrează personal prin încheierea unui contract individual de muncă”. Mai exact, tichetele de masă reprezintă o alocație individuală de hrană, iar costurile cu acestea sunt acoperite integral de către angajator.

Potrivit Legii nr. 193/2006 privind acordarea tichetelor cadou şi a tichetelor de creşă, acestea din urmă se acordă salariaților pentru creșterea copiilor în vârstă de până la doi ani sau, în cazul copiilor cu handicap, până la trei ani, iar acordarea lor se face la solicitarea unuia dintre părinți și doar în cazul în care părinții nu beneficiază de concediul pentru creșterea copilului și de indemnizația aferentă.

Leave a Comment