Peste 3.000 de elevi din România au beneficiat de cursuri gratuite de educație financiară susținute de Fundația Dreptul la Educație 

Un proiect de anvergură, ce are ca scop principal promovarea educației financiare în rândul școlarilor și tinerilor din România, este implementat de OTP Bank Romania și în județul Sălaj, primele demersuri fiind făcute de echipa din conducerea Sucursalei Zalău, condusă de Gabriel Oprea, firește, în colaborare cu reprezentanții băncii la nivel național.

Contextul economic, aflat în continuă evoluție în România, atestă faptul că nevoia de educație financiară este mai stringentă ca oricând, însă cu toate acestea, studiile arată că în România nivelul educației financiare este foarte scăzut.

Tocmai de aceea, pentru OTP Bank Romania, educația financiară reprezintă un demers strategic și care nu a fost până acum implementat la o asemenea anvergură, de o altă instituție financiară din România. Compania este un membru activ al comunităților locale și se implică în numeroase proiecte de acest gen, derulate atât în beneficiul populației, cât și al mediului financiar. Pentru a sprijini creșterea nivelului de educaţie financiară pe plan local, OTP Bank Romania implementează programe dedicate mai multor grupuri: elevi, liceeni, persoane fizice, companii.

“Tinerii reprezintă un segment extrem de important, iar pentru aceștia, compania derulează programe speciale, prin Fundația << Dreptul la Educație >>, proiect strategic al OTP Bank. Dedicată elevilor și liceenilor, activitatea Fundației << Dreptul la Educație >> urmărește dezvoltarea aptitudinilor financiare și manageriale ale tinerilor și le pune la dispoziție instrumente relevante pentru planificarea conștientă a carierei. Aceștia au acces la concepte economice și financiare de bază în cadrul unor cursuri gratuite, susținute în școli, pe baza unei metodologii nonformale (edutainment).

Astfel, cursurile crează un mediu de învățare în care adolescenții își pot îmbunătăți IQ-ul financiar și devin mai conștienți de necesitatea planificării timpurie a parcursului lor profesional, în concordanță cu abilitățile, pasiunile și interesele proprii. În egală măsură, cursurile facilitează celor mici contactul cu viața profesională și așteptările angajatorilor”, spun reprezentanții băncii, cu privire la acest proiect unic prin dimensiune și complexitate, în țara noastră.

Directorul de rețea din cadrul OTP Bank Romania, Oana Postelnicu, aflată la sfârșitul săptămânii trecute la Zalău, ne-a declarat că ideea unui program complex de educație financiară, pe înțelesul copiilor și tinerilor, este una nu doar necesară, ci și extrem de bine primită. După cum spun reprezentanții băncii, maniera în care aceste programe se va desfășura va fi relaxată, plăcută, în care tinerii și copiii să se simtă în largul lor și să-și dorească să afle cât mai multe despre noțiunile primare, dar și cele mai detaliate în “ABC-ul” financiar-bancar.

“ Încă de la începutul activității, în 2015, sesiunile de educație financiară au fost primite cu entuziasm atât de către liceeni, cât și de către profesori, părinți și parteneri, iar numărul cererilor de training din partea instituțiilor educaționale a crescut, în timp, organic.

Astfel, până în prezent, aproape 3.000 de elevi din 21 de localități au beneficiat de cursurile Fundației. Numai în 2016, numărul participanților s-a ridicat la 1.368 de tineri din 25 de instituții de învățământ din București și din țară. Până în prezent au fost susținute 150 de sesiuni de training, cumulând 233 ore de training. Tot anul trecut, Fundația a derulat proiectul Erasmus+, un program care a avut ca obiectiv dezvoltarea abilităților și îmbunătățirea angajabilității, prin oferirea unor oportunități de training dedicate tinerilor. Proiectul și-a propus, de asemenea, să ofere soluții pe termen mediu cu ajutorul cărora adolescenții și tinerii să își identifice cel mai bun parcurs profesional. Acest obiectiv este în concordanță cu strategia Europa 2020 de reducere a ratei abandonului școlar și de încurajare a inițiativei tinerilor de a participa și de a se integra mai bine pe piața muncii. În conformitate cu datele Eurostat, procentul tinerilor care nu lucrează sau care nu sunt nici măcar angrenați în vreo formă de training sau educație a crescut în ultimii 5 ani de la 13 la sută la 16 la sută”, a declarat Oana Postelnicu, Director de rețea OTP Bank Romania.

Copiii și tinerii sălăjeni sunt așteptați, din toamnă, la cursuri gratuite de educație financiară

 “Suntem bucuroși că OTP Bank prin fundația sa va oferi copiilor și tinerilor sălăjeni, oportunitatea de a se familiariza cu aceste noțiuni importante și care le pot forma o concepție clară despre ce înseamnă finanțe, un card bancar, un bancomat sau un depozit, oferindu-le totodată posibilitatea de a alege în viitor din multitudinea de opțiuni financiare puse la dispoziție de o bancă, oricare ar fi aceea. Copiii și tinerii vor putea alege, după ce participă la aceste cursuri gratuite, ce să facă cu economiile lor, cu micile venituri sau cu banii pe care îii primesc în diferite împrejurări, precum și către ce bancă să se îndrepte”, a declarat Gabriel Oprea, Directorul Sucursalei OTP Bank Zalău.

În anul 2016, Fundația Dreptul la Educație a devenit partener educațional al proiectului „Fluent în finanțe” – o platformă educațională online dedicată pieței de capital, care își propune să ofere materiale de informare și educare despre investiții la Bursa de Valori București, plasamente în fonduri de investiții și în fonduri de pensii. În 2017, activitățile Fundației reprezintă în continuare un pilon strategic al activității OTP Bank Romania, iar compania și-a propus obiective la fel de ambițioase în ceea ce privește susținerea și promovarea educației financiare. Astfel, banca dorește să atragă și mai mulți elevi la cursurile susținute de trainerii Fundației, să extindă activitatea prin dezvoltarea unor programe de educație financiară pentru adulți și să completeze instrumentele de lucru cu noi tool-uri digitale.

Directorul de rețea OTP Bank la nivel național, Oana Postelnicu, s-a aflat la sfârșitul săptămânii trecute la Zalău pentru a discuta cu conducerea sucursalei din municipiu a OTP Bank aspecte legate de acest program, uan din inițiativele de amploare existente în prezent pe acest segment, în România. Județul Sălaj este unul din județele – cap de listă în derularea acestui proiect.

“Am discutat despre cum putem demara acest program de anvergură și ne dorim ca începând din toamna acestui an să putem veni aici și să avem primele cursuri gratuite pentru copii și tineri. Din păcate, educația financiară în România este, încă, un subiect care lasă mult de dorit. Dacă foarte mulți adulți se confruntă încă cu o atitudine reticentă față de un card, de exemplu, sau pur și simplu nu se descurcă, neștiind cum să procedeze, ce înseamnă un bancomat sau un depozit. Programele noastre sunt adaptate nevoilor, chiar și curiozităților celor mici sau tineri. Țin să precizez că aceste programe nu includ promovarea de produse bancare, reclamă etc. Noi venim să ajutăm înțelegerea unor principii, a unui alfabet financiar universal valabil. Tinerii sunt extrem de interesați să afle cum își pot administra banii, indiferent de sume și pot beneficia de un ajutor consistent chiar în alegerile pe car ele fac, fie că discutăm de alegeri care ți de finanțe ori de profesie. Copiii sunt foarte încântați iar părinții ne-au sugerat să extindem aceste programe în așa fel încât și adulții să poată participa.

Aceste inițiative ale OTP Bank au un impact pozitiv, pe termen lung, atât la nivelul comunităților în care sunt implementate, dar și al societății, în general. Promovarea unei atitudini financiare responsabile este un subiect care ar trebui să ne preocupe pe fiecare dintre noi. Suntem încântați de perspectiva în care ne vom întoarce aici, după terminarea vacanței de vară, pentru a ne întâlni cu copiii și adolescenții. Tot ce pot să vă spun în acest moment este faptul că cererea, din partea școlilor, este una foarte mare. Un lucru care nu poate decât să ne bucure și să ne facă nerăbdători să începem acest program în Zalău și celelalte orașe sălăjene”, a subliniat reprezentantul OTP Bank Romania , Oana Postelnicu.

(P)

 

 

3 Thoughts to “Peste 3.000 de elevi din România au beneficiat de cursuri gratuite de educație financiară susținute de Fundația Dreptul la Educație ”

  1. Anonim

    felicitari pentru acest proiect. chiar este necesar, ganditi va ca sunt oameni carora le este teama sa mearga sa bage un card in bancomat.

  2. zalau

    Buna initiativa si foarte necasara?
    Asemenea proiecte sunt de apreciat ?

  3. Radu

    Benefice cursuri pentru elevi din Zalau si pentru educatia financiara necesara la aceasta varsta !
    Felicitari celor care se gandesc si la generatiile viitoare care trebuie sa stie despre ce ii asteapta in viata ?
    Mult succes va doresc.

Leave a Comment