Listă neagră cu firmele care blochează licitaţiile

Firmele care au avut mai mult de 10 contestaţii respinse la licitaţii publice şi cele care îşi retrag contestaţia fără ca plângerea să fi fost rezolvată vor fi prezentate public pe pagina de Internet a Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC).

În plus, statul va avea dreptul să reţină o cotă din garanţia de participare, chiar dacă firma renunţă la contestaţie. Cota reţinută va fi calculată în funcţie de valoarea estimată a contractului. Garanţia de participare va fi returnată integral doar dacă respectiva contestaţie este retrasă pentru că autoritatea contractantă a remediat problemele reclamate. În cazul în care contestaţia este admisă în parte de CNSC, statul va reţine jumătate din cota garanţiei de participare. De asemenea, în situaţia în care garanţia de participare constituită de o întreprindere mică sau mijlocie nu acoperă suma minimă impusă, statul va reţine întreaga garanţie de participare. Mai mult, firmele care depun oferte de servicii la achiziţii publice şi susţin că beneficiază de sprijinul financiar al unei alte persoane trebuie să prezinte angajamentul ferm al acestei terţe persoane, care va fi nominalizată obligatoriu în contractul ce va fi încheiat cu statul pentru executarea lucrării.

Procedura va fi reglementată de Guvern printr-o nouă modificare a legislaţiei achiziţiilor publice. Modificările prevăd şi aplicarea unor amenzi noi. Astfel, aplicarea eronată a regulilor de estimare a valorii contractului sau a principiului utilizării eficiente a fondurilor constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 40.000 la 80.000 de lei.

Septimiu Ţurcaş, primarul din Şimleu Silvaniei, spune că mai multe investiţii din oraşul de sub Măgură au fost blocate, de-a lungul timpului din cauza unor societăţi care au contestat licitaţiile deşi nu aveau motive întemeiate. “În cel puţin jumătate din cazuri, contestatarii erau şpăgari care voiau să forţeze mâna potenţialilor cumpărători. Aşa că o listă neagră ar fi extrem de bine-venită”, consideră Ţurcaş. Potrivit acestuia, ultima investiţie derulată în Şimleu, respectiv asfaltarea unor străzi, s-a finalizat cu o întârziere de câteva luni tocmai pentru că firma cu preţul cel mai mare a contestat licitaţia.

Alte articole

One Thought to “Listă neagră cu firmele care blochează licitaţiile”

  1. Anonim

    cel mai prost istructor SACOTA SJ 11 ACV,ii varza!!!

Leave a Comment