Curtea de Conturi contestă salariile fostei conduceri a Transurbis

Societatea Transurbis are de recuperat de la fostul manager, Ionel Mureşan, dar şi de la cei cinci foşti membri ai Consiliului de Administraţie (CA) al operatorului aproape 50.000 de lei, reprezentând insemnizaţii şi salarii de care aceştia au beneficiat în mod ilegal. Decizia aparţine Curţii de Conturi, în urma unei acţiuni de audit financiar privind conturile anuale de execuţie pe anul 2012, când „au fost constatate câteva abateri de la legalitate şi regularitate privind acordarea unor drepturi de natură salarială, pentru care s-a dispus recuperarea acestora”, se arată în referatul ce însoţeşte proiectul de hotărâre privind recuperarea prejudiciilor constatate la Transurbis.
Municipalitatea a contestat la Curtea de Conturi Bucureşti dispoziţia instituţiei de control din Sălaj, însă demersul a fost respins. În speranţa că va avea sorţi de izbândă în instanţă, autoritatea locală a atacat decizia Curţii la Tribunalul Sălaj.
Potrivit informaţiilor furnizate de către reprezentanţii Transurbis, neregulile semnalate de către instituţia de constrol au apărut dintr-o interpretare diferită a legislaţiei. Astfel, până la finalul anului 2011, cei cinci membri ai Consiliului de Administraţie au fost remuneraţi, în baza OUG 79/2008, cu o indemnizaţie în valoare de 35 de lei pentru fiecare şedinţă, adică echivalentul unui procent din salariul directorului. Din ianuarie 2012 şi până în iulie 2013, când le-a expirat mandatul, indemnizaţiile lor au fost asigurate în baza OUG 109/2001, fiind astfel majorate la 20 la sută din leafa directorului societăţii. Şi remuneraţia acestuia a suferit modificări. Dacă până în decembrie 2011, Ionel Mureşan încasa 3.526 de lei, în ianuarie 2012 leafa sa a urcat la 5.000 de lei, pentru ca în următoarele şase luni să fie „limitată” la 4.500 de lei. Astfel s-a ajuns în situaţia în care indemnizaţia fiecărui membru al CA a crescut de la 35 de lei, la 1.000 de lei, în ianuarie 2012, respectiv la 900 de lei în intervalul februarie-iulie.
Echipele Curţii de Conturi au considerat că majorarea acestor drepturi de natură salarială nu s-a făcut conform legii şi că indemnizaţiile membrilor ar fi trebuit să rămână la nivelul a 1 la sută din salariul managerului pe durata întregului mandat.
Oficialii operatorului de transport în comun susţin că Transurbis are de recuperat de la Ionel Mureşan 10.799 de lei, adică diferenţa dintre salariul pe care l-a primit până la finele anului 2011 şi cel încasat în următoarele şapte luni, precum şi contribuţiile aferente. De la cei cinci foşti membri ai CA, suma de recuperat este de 39.020 de lei, echivalentul indemnizaţiilor şi a contribuţiilor plătit către stat.
Societatea Transurbis a început procedura de recuperare a banilor, mergând, într-o primp fază, pe varianta medierii. Celor cinci li s-a propus plata eşalonată a sumelor, însă aceştia au refuzat să înapoieze banii. În aceste condiţii, susţin reprezentanţii societăţii, Transurbis îi va acţiona în instanţă.

Alte articole

4 Thoughts to “Curtea de Conturi contestă salariile fostei conduceri a Transurbis”

 1. Anonim

  cum dracu s-a putut ajunge in aceasta situatie cu juristi care mai apoi au ajuns vicepresedinti la consiliul judetean , sef la somaj,

  rusine capalnasiu

 2. DORUT GREC

  Grec asta e depasit. UITATI CE DECLARA PONTA LA 22.11.2013:

  “Precizez foarte clar că indemnizaţiile managerilor şi reprezentanţilor în AGA şi CA au fost limitate până la 31 decembrie 2011. De la 1 ianuarie 2012, prin intrarea în vigoare a Ordonanţei privind guvernarea corporatistă, acestea nu mai aveau niciun fel de limitare superioară. Astfel, am limitat veniturile managerilor la de şase ori salariul brut pe ramură, iar veniturile reprezentanţilor în AGA şi CA, la 25% din indemnizaţia managerilor. Dacă această ordonanţă va fi declarată neconstituţională, practic salariile pot fi oricât: 50.000, 100.000, un milion de euro. Vor fi stabilite de ei înşişi, fără limitare dîn partea legii. Cred că e un demers (al preşedintelui-n.r.) ori lipsit de sens juridic, ori pur politicianist”, a spus Ponta.

 3. Zălăuan

  Felicitări Curtea de conturi !
  Mureşan şi ceilalţi cinci, banii jos !

 4. Anonim

  Primarul semafor a distrus un sistem perfect functional si flexibil -maxitaxi- si a resuscitat falimentarul si pagubosul Transurbis ale carui dadorii uriase le platim noi anual. Asta doar pentru le da locuri de munca si functii lipitorilor de afise din campania electorala. NEMERNICILOR.

Leave a Comment