Cadou de la Guvern: Sălăjenii care au obținut venituri din străinătate în 2017 sunt buni de plată

 

Persoanele fizice care au obținut în 2017 venituri în afara României vor fi obligate să le declare Fiscului, pentru impozitare, până cel târziu la 15 iulie 2018, potrivit noului mecanism de declarare și plată pentru persoanele fizice, adoptat la finele săptămânii trecute de Guvern. Raportarea se va face prin intermediul unei declarații fiscale unice, în locul formularului 201, vizați de depunerea documentului fiind atât cei care stau în România și obțin bani din străinătate, cât și cei care, deși stau în străinătate și obțin bani acolo, vin des în România.

Persoanele fizice care realizează venituri din activități independente și alte categorii de venituri vor depune la Fisc o singură declarație, care va cuprinde toate informațiile necesare privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate și va asigura simplificarea modului de stabilire și declarare a obligațiilor de plată.

Noul mecanism a fost aprobat joi de Guvern, prin ordonanță de urgență, astfel că este o chestiune de timp până când actul normativ va fi publicat în Monitorul Oficial și va intra în vigoare.

Concret, persoanele fizice vor depune anual o singură declarație fiscală, în loc de șapte asemenea formulare, iar prevederea îi va viza și pe românii care obțin venituri din străinătate și care le declarau, până acum, prin intermediul formularului 201 – Declarație privind veniturile realizate din străinătate. Astfel, impozitarea în România a banilor obținuți în alte țări se va face cu ajutorul declarației unice, până la data de 15 martie a anului următor celui de realizare a venitului. “Contribuabilii care obţin venituri din străinătate (…) au obligaţia să le declare în declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, până la data de 15 martie a anului următor celui de realizare a venitului precum și să efectueze calculul și plata impozitului datorat, în cadrul aceluiași termen, cu luarea în considerare a metodei de evitare a dublei impuneri, prevăzută de convenția de evitare a dublei impunere”, scrie în documentul votat de Guvern.

Totuși, pentru anul 2018, vor exista reguli tranzitorii. Mai precis, declarația fiscală unică va trebui depusă până pe 15 iulie 2018, din moment ce termenul de 15 martie a trecut deja.

Mai exact, românii care au obținut venituri în străinătate în 2017 vor trebui să le declare la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) până cel târziu la 15 iulie 2018, prin intermediul declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice.

Până acum, veniturile din străinătate se declarau prin intermediul formularului 201, al cărui termen-limită de depunere la ANAF era 25 mai a anului următor celui de realizare a venitului.

Vizate de depunere sunt, conform legislației în vigoare, persoanele fizice care stau în România și au obținut venituri în străinătate și persoanele fizice care stau în străinătate, obțin venituri acolo și vin des în România. Concret, depunerea „Declarației privind veniturile realizate din străinătate” trebuie să fie făcută de: persoanele fizice rezidente române, care au domiciliul în România, pentru veniturile obținute din orice sursă, atât din România, cât și din afara României; persoanele fizice nerezidente al căror centru al intereselor vitale este amplasat în România (cu alte cuvinte, în România este locul de care relațiile personale și economice ale persoanei în cauză sunt mai apropiate); persoanele fizice nerezidente prezente în România pentru o perioadă sau mai multe ce depășesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive.

Și când vorbim de veniturile realizate în străinătate ce sunt supuse impozitării în România, ne referim, în principal, la următoarele: din profesii liberale; din activități de producție, comerț și prestări de servicii; din valorificarea drepturilor de proprietate intelectuală (adică drepturi de autor); din cedarea folosinței bunurilor (adică închirierea terenurilor, caselor, mașinilor etc.); din activități agricole, piscicultură și silvicultură; cele sub formă de dividende și dobânzi; din premii; din jocuri de noroc; din pensii.

Potrivit proiectului de act normativ adoptat de Guvern, contribuabilii persoane fizice rezidente care realizează un venit şi care, potrivit convenţiei de evitare a dublei impuneri încheiate de România cu un alt stat, poate fi impus în celălalt stat, iar respectiva convenţie prevede ca metodă de evitare a dublei impuneri metoda scutirii, respectivul venit va fi scutit de impozit în România. “Acest venit se declară în România și se înscrie în declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, până la data de 15 martie a anului următor celui de realizare a venitului”, scrie în documentul care urmează să apară în Monitorul Oficial.

 

Alte articole

2 Thoughts to “Cadou de la Guvern: Sălăjenii care au obținut venituri din străinătate în 2017 sunt buni de plată”

  1. I.C.

    Îi trebuie repetentului și infractorului Dragnea (am defăimat oare România?) și ministrei „tramvaiului” Vasilescu bani pentru pensiile speciale ale protejaților și profitorilor regimului PSD-ALDE!

  2. Anonim

    👀 PSD-ul cu ALDE să colecteze din suptul pulilor românilor si din dat limbi în pizdă romancelor.Poate li se aduna ceva în gurä.Dragnea -Täriceanu sa se suga unul pe altul ca poate le iese de-o coagulare fiind UDeM-ereu.

Leave a Comment