Sălăjenii, ambasadorii României la Roma

Voluntarii de la Asociaţia „Amicii Muzeului” din Zalău şi Nimfele Daciei au reprezentat Sălajul, în perioada 20-21 aprilie, la Festivalul internaţional de celebrare a naşterii Romei „Romae Dies Natalis MMDCCLXVI”, găzduit de capitala Italiei.
Costumaţi în replici ale echipamentelor civile şi militare dacice şi romane, luptătorii din grupurile de reconstituire istorică antică – Cohors III Campestris Civium Romanorum Miliaria şi Lupii Daciei Zalău – au prezentat diverse aspecte ale istoriei antice a României, reuşind să încânte autorităţile italiene şi pe spectatorii Festivalului.
Zalău a fost, de altfel, singurul oraş din Europa prezent la tradiţionala manifestare cu trei trupe. Echipajul zălăuan s-a alăturat grupurilor de reconstituire istorică din mai multe ţări europene, care au făcut parte, în antichitate, din Imperiul Roman ori au avut diverse legături cu acesta.
Deplasarea reprezentanţilor judeţului la Roma a fost posibilă cu sprijinul Ministerului Culturii, al Primăriei Zalău, al Consiliului Judeţean Sălaj şi al societăţilor Direct Target, Casnica SRL şi Strauss România SRL.
Scopul participării la acest festival l-a constituit promovarea culturii, a valorilor de patrimoniu care se află în Sălaj, în special a vestigiilor istorice dacice şi romane din Complexul Arheologic de la Moigrad-Porolissum.

Alte articole

Leave a Comment