Monumentele istorice din Sălaj stau să se prăbuşească în aşteptarea banilor pentru restaurare 

Niciunul dintre cele nouă monumente istorice sălăjene cuprinse în lista priorităţilor de restaurare nu va beneficia de finanţare de la Institutul Naţional al Patrimoniului, în ciuda repetatelor demersuri făcute de către oficialii Direcţiei Judeţene pentru Cultură Sălaj.

 Institutul Naţional al Patrimoniului a alocat în acest an aproape 31 milioane de lei pentru reabilitarea mai multor monumente istorice din ţară. Sălajul nu a fost luat în calcul la împărţeala acestor bani, iar oficialilor Direcţiei Culturii nu le-au fost oferite explicaţii.

Ultimii bani cu această destinaţie au ajuns în judeţ în urmă cu ani buni. Potrivit directorului DJC Sălaj, Doina Cociş, lista cu monumentele care necesită intervenţii de reabilitare a fost întocmită şi transmisă Este vorba despre Casa Memorială “Iuliu Maniu” de la Bădăcin,  Castelui Bay din Treznea şi bisericile de lemn din Brusturi, Şiomuşeni, Bulgari, Şamşud, Dragu, Chieşd şi Bocşiţa, toate aflate în stare avansată de degradare. Valoarea totală a sumei necesare pentru salvarea acestora se apropie de 5 milioane de lei.

Obiective în stare de precolaps

După cum ne-a declarant Doina Cociş, cap de listă este Casa Memorială “Iuliu Maniu”, ce are nevoie, conform devizului întocmit în urmă cu patru ani, de 1,5 milioane de lei pentru a putea fi restaurată în întregime. Pentru Castelul Bay de la Treznea, construit în secolul al XIX-lea, Sălajul a cerut peste 600.000 de lei, bani care ar permite realizarea lucrărilor de invervenţii de primă necesitate.

De mai mult de jumătate de milion de lei are nevoie şi Biserica de lemn “Sf. Vasile cel Mare” Dragu, construită în 1806, pentru executarea şi restaurarea picturii, dar şi pentru proiectare. Altă jumătate de million de lei este necesară la Bulgari, pentru restaurarea totală a Bisericii de lemn “Sf. Arh. Mihail şi Gavril” din localitate, construcţia datând din 1547.

În lista trimisă la Bucureşti figurează şi Biserica de lemn “Sf. Arh. Mihail şi Gavril” Bocşiţa (ridicată în secolul al XVIII-lea), al cărei proiect de restaurare totală a fost evaluat la 400.000 de lei, Biserica de lemn “Sf. Arh. Mihail şi Gavril” Brusturi (construită în 1701), ce necesită lucrări de restaurare în valoare de peste 300.000 de lei, dar şi Biserica de lemn “Sf. Arh. Mihail şi Gavril” Şoimuşeni (secolul al XVI-lea), aflată în stare de precolaps şi pentru care s-au solicitat 213.000 de lei. În cazul Bisericii de lemn “Sf. Arh. Mihail şi Gavril” Şamşud, necesarul financiar se ridica în 2006, la 300.000 de lei, în timp ce pentru Biserica de lemn “Sf. Arh. Mihai şi Gavril” Chieşd (secolul al XVIII-lea), lucrările de restaurare ar costa în jur de 370.000 de lei.

Acoperişul Casei Memoriale de la Bădăcin, cârpit de voluntari

În lipsa acestor fonduri atât de necesare, lucrările de consolidare a Casei “Iuliu Maniu” au fost întrerupte în luna aprilie. Furtunile din ultima perioadă au deteriorate acoperişul imobilului, apa pătrunzând în interior şi fiind, astfel, un pericol pentru lucrările realizate până acum.

“În aceste zile, patru voluntari au cârpit cum au putut și cu ce au avut, acoperișul Casei Maniu din Bădăcin, deteriorat în urma furtunilor recente, care a permis apei să pătrundă în interior și riscă să afecteze lucrările de consolidare întrerupte în luna aprilie, din cauza lipsei de fonduri”, ne-au transmis reprezentanţii echipei de campanie Salvaţi Casa Memorială “Iuliu Maniu”.

Aceştia s-au arătat dezamăgiţi de faptul că imobilul de la Bădăcin a fost trecut cu vederea de oficialităţi: “Institutul National al Patrimoniului a alocat 30,9 milioane de lei pentru reabilitarea de monumente istorice, dar niciun leu pentru casa celui care a avut o contribuție majoră la faurirea Romaniei Mari, deși premierul Cioloș a promis la Zalău că va ține cont având în vedere că peste doi ani vom sărbatori centenarul Marii Uniri. Care este oare criteriul cu care nu suntem în concordanță: importanța monumentului sau gradul de deteriorare?”

4 Thoughts to “Monumentele istorice din Sălaj stau să se prăbuşească în aşteptarea banilor pentru restaurare ”

  1. Anonim

    D.J.C. Sălaj a auzit oare de biserica de lemn din satul Zalnoc ? Datează din 1700 și starea ei este deplorabilă.Chiar nu vă interesează ?

  2. Anonim

    rezultatul direct al activitatiii psd-ului si securistului-sef

  3. Tăunu

    De castelul grofului din Treznea trebuia să se ocupe sătenii. Să nu rămână piatră pe piatră din castelul acestui criminal de război !

  4. Anonim

    Ce-I pasa la marc de astea? doar sa fure si sa prsotesca poporul…

Leave a Comment