Corneliu Coposu, comemorat în Bobota

Localitatea sălăjeană Bobota a găzduit, sâmbătă 9 noiembrie, o serie de acţiuni comemorative dedicate împlinirii a 18 ani de la trecerea în eternitate a seniorului Corneliu Coposu şi a 95 de ani de la Marea Unire din 1 Decembrie 1918. Acţiunile au fost organizate de Filiala Sălaj a Fundaţiei ”Corneliu Coposu”, în colaborare cu Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj şi Şcoala Gimnazială ”Gheorghe Şincai” Bobota. Alături de bobotani, au fost prezenţi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene şi ai formaţiunilor politice: Partidul Naţional Ţărănesc Creştin Democrat (PNŢCD), Partidul Naţional Liberal (PNL), Forţa Civică (FC), precum şi Partidului Democrat Liberal (PDL). Alături de președintele PNȚCD, Aurelian Pavelescu, prim-vicepreședintele partidului, Vlad Moisescu, au participat şi reprezentanți ai filialelor locale ale PNȚCD din Sălaj, Cluj, Maramureș, Mureș, Timiș, Bistrița-Năsăud şi Bucureşti.

Manifestările au fost deschise la ora 12, cu slujba de parastas, oficiată de un sobor de preoţi greco-catolici şi ortodocşi, şi depuneri de coroane la bustul Seniorului, urmate de vizitarea Centrului Cultural “Şincai-Coposu”, unde prezentarea a fost realizată de către elevii şcolii “Gheorghe Şincai” din Bobota, îmbrăcaţi în costume populare. Totodată, cercetătorul ştiinţific Marin Pop a prezentat un scurt istoric al Centrului Cultural, anul acesta împlinindu-se 15 ani de la înfiinţarea acestuia.
Acţiunile de sâmbătă au fost încheiate cu un simpozion ştiinţific, în cadrul căruia au fost prezentate şi dezbătute secvenţe din viaţa şi activitatea lui Corneliu Coposu. La dezbaterea, moderată de Marin Pop, au luat parte primarul comunei Bobota, Aurelian Pavelescu, preşedintele PNŢCD, Vlad Moisescu, prim- vicepreşedintele PNŢCD, precum şi Cornel Grad, doctorul Liviu Gârbea, doctorul Ioan Puşcaş şi Liviu Sabău, reprezentant al Alianţei Naţionale pentru Regatul României.
În 11 noiembrie 2013 se împlinesc 18 ani de la trecerea în eternitate a marele patriot şi om politic, Corneliu Coposu. Liderul ţăranist s-a născut pe 20 mai 1914, în localitatea Bobota, ca fiu al protopopului greco-catolic Valentin Coposu şi al Aureliei, născută Anceanu. Corneliu Coposu a fost secretarul unui alt mare înaintaş sălăjean, Iuliu Maniu, mentorul şi modelul său. În 1947, Coposu a fost arestat şi condamnat politic de către comunişti. Închis timp de 17 ani şi jumătate şi-a păstrat verticalitatea, credinţa, principiile, crezul în democraţie şi monarhie. După căderea regimului totalitar, Coposu a reînfiinţat Partidul Naţional Creştin Democrat şi a fost lider al opoziţiei din România postcomunistă. Aderarea României la structurile europene şi nord-atlantice, reconcilierea cu casa regală, retrocedarea proprietăţilor confiscate de comunişti constituie doar câteva din ideile politice ale lui Corneliu Coposu. În mai 1995, în semn de recunoaştere pentru activitatea întreprinsă în serviciul idealurilor democratice, Seniorul a primit medalia “Ofiţer al Legiunii de Onoare”, cea mai înaltă decoraţie a Republicii Franceze acordată cetăţenilor străini. Corneliu Coposu a încetat din viaţă pe 11 noiembrie 1995, la Bucureşti, iar trei zile mai târziu a fost înmormântat la Cimitirul Bellu, fără funeralii naţionale, dar condus pe ultimul drum de sute de mii de români, veniţi din întreaga ţară. Figură proeminentă a politicii româneşti, Coposu a fost numit “preşedintele moral al României”.

 

Alte articole

2 Thoughts to “Corneliu Coposu, comemorat în Bobota”

  1. Nelu

    A fost un eveniment impresionant. Ma bucur ca in sfarsit ortodocsii si catolicii au reusit sa treaca peste piedicile vremelnice! Felicitari!

  2. Sergiu

    Felicitari la toti, Seniorului si tuturor protopopilor si preotilor greco-catolici

Leave a Comment