Acuzaţii de corupţie în sistemul de sănătate şi în administraţia publică

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj au finalizat, în aceste zile, mai multe dosare având ca obiect infracţiuni de corupţie şi infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie, a anunţat, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, prim-procurorul Crin Bologa. Subiecţii acestor dosare sunt medicii Sorin Mircea Paşca, medic expert în cadrul Oficiului pentru Expertiză Medicală şi Recuperarea Capacităţii de Muncă din subordinea Casei Judeţene de Pensii (CJP) Sălaj, Liviu Viorel Gîrbe, şeful Secţiei Reumatologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Zalău, primarul comunei Cizer, Liviu Fărcaş, fostul edil al aceleiaşi comune, Nicolae Cristea, precum şi primarul din Mirşid, Călin Bereschi. Numărul dosarelor de corupţie finalizate de la începutul anului în Sălaj ajunge, astfel, la şapte.

Medicul care lua şpagă pentru pensiile de boală, trimis în judecată
Sorin Mircea Paşca, medic expert în cadrul Oficiului pentru Expertiză Medicală şi Recuperarea Capacităţii de Muncă din subordinea Casei Judeţene de Pensii (CJP) Sălaj, a fost trimis în judecată sub acuzaţia de luare de mită şi riscă până la zece ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat.
Potrivit Pompiliei Stana, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, în perioada 2 decembrie 2013-15 ianuarie 2014, medicul a încasat de la pacienţi 17.485 de lei şi 800 de euro pentru a-şi îndeplini atribuţiile de serviciu. Anchetatorii au reţinut în sarcina lui Paşca 199 de infracţiuni de luare de mită. „Sumele pe care le primea Paşca variau între 100 şi 500 de lei, în funcţie de serviciile pe care le solicita pacientul: reevaluare, prelungirea concediului medical, încadrarea într-un grad de handicap”, a precizat Bologa.
În acelaşi dosar, sunt trimise în judecată alte patru persoane, respectiv cele două asistente medicale de la cabinet – Camelia Crăete şi Oana Bogdan, Laszlo Zoltan, un bărbat din Cehu Silvaniei care intermedia accesul unor beneficiari la medicul expert, fiind transmiţătorul mitei, precum şi o asistentă de la Policlinica Salvosan Ciobanca. Aceasta din urmă a încheiat cu procurorii sălăjeni un acord de recunoaştere a vinovăţiei, cu o pedeapsă rezultantă de doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere. Instanţa va valida sau nu înţelegerea dintre cele două părţi.
Crin Bologa a precizat că deşi raporturile de muncă ale Oanei Bogdan încetaseră, aceasta continua să lucreze ca voluntar la cabinet, beneficiind, la finalul fiecărei zile, de o parte din mita primită de către medicul Paşca. „În perioada menţionată, cele două asistente au primit, în şapte rânduri, bani şi alte foloase, cunoscând că acestea provin din săvârşirea de acte penale de către inculpat. Plicurile erau alese în mod aleatoriu dintre cele primite de medic”, a adăugat Pompilia Stana. Amândouă au fost trimise în judecată pentru tăinuire în formă continuată, infracţiune pedepsită cu până la cinci ani de închisoare sau cu amendă.
În ceea ce-l priveşte pe Laszlo Zoltan, acesta i-ar fi dat lui Paşca sume de bani pentru ca să-şi îndeplinească atribuţiile de serviciu. Mai exact, explică purtătorul de cuvânt al Parchetului, inculpatul a oferit mită doctorului, în patru rânduri, din partea a patru persoane din zona Cehu Silvaniei.
În urma percheziţiilor efectuate la domiciliul lui Sorin Mircea Paşca, anchetatorii au găsit mai multe lingouri şi bijuterii din aur, dar şi sume de bani asupra cărora a fost propus sechestrul asigurator în vederea confiscării.
Dosarul se află pe rolul Tribunalului Sălaj.

Şeful Secţiei Reumatologie pretindea bani pentru serviciile medicale gratuite
Tot pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită a fost trimis în judecată şi şeful Secţiei Reumatologie a SJU Zalău, Liviu Gîrbe, care a ajuns în vizorul procurorilor în urma unor denunţuri făcute de către pacienţi.
În acest caz, susţine Pompilia Stana, au fost dovedite 51 de acte materiale: „În perioada 2012-19 februarie 2014, în 51 de rânduri a pretins sau a primit de la pacienţi suma totală de 2.755 de lei şi bunuri – cafea, ţuică, anterior sau ulterior îndeplinirii atribuţiilor de serviciu. În sarcina acestuia a fost reţinută săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată”.
Şi în acest caz au fost efectuate percheziţii, s-au indisponibilizat sume de bani în vederea confiscării sumelor obţinute din infracţiuni. Prim-procurorul Parchetului sălăjean a precizat că medicul Gîrbe pretindea bani pentru tratamente ori diverse servicii medicale care fie erau decontate de către Casa de Asigurări de Sănătate, fie aveau preţuri derizorii: „Pentru unele injecţii, cu o valoare modică, le aducea la cunoştinţă bolnavilor trebuie să plătească mai mult. Spre exemplu, pentru o injecţie care costa 1,3 lei ori pentru alta al cărei preţ era de 6,9 lei, Liviu Gîrbe cerea 90-100 de lei. Aceleaşi sume le pretinde şi pentru injecţiile care în mod normal sunt gratuite”.
Crin Bologa a ţinut să precizeze că şeful Secţiei Reumatologie cerea bani şi pentru eliberarea unor adeverinţe ori bilete de trimitere necesare la Oficiul pentru Expertiză Medicală şi Recuperarea Capacităţii de Muncă unde lucrează medicul Sorin Mircea Paşca, dar şi pentru internări ori consultaţii medicale.
Liviu Gîrbe va fi judecat în stare de libertate, iar dacă va fi găsit vinovat ar putea petrece între trei şi zece ani după gratii. În acest caz a fost sesizat Tribunalul Sălaj.

La Cizer, şi fostul, şi actualul primar sunt acuzaţi de corupţie
Atât actualul, cât şi fostul primar al comunei Cizer vor fi aduşi în faţa instanţei din Şimleu Silvaniei. Cel dintâi, Liviu Fărcaş este acuzat de conflict de interese, efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ în incompatibilitate cu funcţia deţinută şi de abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie, după ce, în calitate de ordonator principal de credite, a dispus plata a 2.970 de lei către o entitate reprezentată de către fiica sa. De asemenea, a dispus plata sumei de 15.951 de lei către o societate în cadrul căreia avea specimen de semnătură şi a efectuat operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, viramente şi ridicări de numerar din contul respectivei firme, incompatibile cu funcţia deţinută. Mai mult, a dispus plata a 60.700 de lei către o societate comercială, în baza unei facturi pentru lucrări de deszăpezire, care nu au fost realizate în realitate.
În ceea ce-l priveşte fostul primar, Nicolae Cristea, acesta „a încheiat şi executat cu rea credinţă un contract de achiziţie publică având ca obiect realizarea unei aducţiuni de apă, cauzând un prejudiciu bugetului comunei în valoare de 19.000 lei. În aceeaşi calitate, a încheiat şi executat cu rea credinţă un contract de achiziţie publică cu o societate comercială de la care a achiziţionat diverse bunuri, obţinând un folos material pentru aceasta din urmă şi cauzând bugetului comunei un prejudiciu de 46.410 lei, a spus purtătorul de cuvânt al Parchetului, adăugând că vorbim despre infracţiuni de abuz în serviciu.
Cristea mai este acuzat de infracţiunea de uz de fals, dar şi faptul că a angajat cheltuieli din bugetul comunei peste limita creditelor bugetare aprobate. În cazul aducţiunii de apă, Crin Bologa a explicat că aceasta fusese deja realizată cu banii sătenilor, însă ex-primarul a licitat din nou lucrarea şi plătit-o către aceeaşi firmă care falsificase şi actele doveditoare ale lucrărilor de deszăpezire, din dosarul primarul aflat în funcţie.

Edilul din Mirşid revine în sala de judecată
Găsit vinovat de uz de fals intelectual şi sancţionat cu o amendă penală în valoare de 2.000 de lei, primarul din Mirşid, Călin Bereschi, nu a scăpat de povestea cabanei Direcţiei Silvice, pentru care a ajuns în faţa instanţei. Procurorii sălăjeni l-au trimis din nou în judecată, de această dată pentru abuz în serviciu, infracţiune asimilată faptelor de corupţie.
„Inculpatul Bereschi Augustin Călin, în calitate de primar, în cursul anului 2012, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu, a semnat şi eliberat certificatul de atestare a edificării construcţiei, document neconform cu realitatea, respectiv faptul că acel imobil a fost edificat în anul 2012, deşi era edificat din 1983, cu consecinţa dobândirii unui folos necuvenit de către Iov Lucreţia, Iov Felicia şi Iov Dan, respectiv dobândirea dreptului de proprietate asupra acestui imobil cabană aparţinând Direcţiei Silvice Sălaj constituie infracţiunea de abuz în serviciu”, a declarat Stana.
La rândul său, Crin Bologa a precizat că respectiva cabană a fost locuită de tatăl celor trei „proprietari”, în perioada în care acesta fusese pădurar în zonă, fără însă ca acesta să fi devenit vreodată proprietar al imobilului.
În dosar mai sunt trimişi în judecată viceprimarul, secretarul, topograful comunei şi un topograf privat, sub acuzaţiile de abuz în serviciu şi fals, precum şi familia care a dorit cabana, acuzată de complicitate la abuz în serviciu.
„Cei din Primărie au constatat că o cabană făcută în urmă cu 30 de ani a fost construită în 2012. Au făcut autorizaţie de construcţie, au dat autorizaţie de urbanism, un inginer topograf a constat la faţa locului că această cabană este pe un alt teren, la unei persoane fizice, în aşa mod încât, prin intermediul instanţei, direct prin Carte Funciară, o cabană a Direcţiei Silvice a ajuns în proprietatea unor persoane fizice. Sigur că actele făcute de ei au fost false şi s-a constat asta în instanţă, dar exercitarea atribuţiilor de serviciu cu folos pentru o familie şi în detrimentul Direcţiei Silvice (care a pierdut, în mod formal, cabana, reprezintă abuz în serviciu”, a precizat prim-procurorul Parchetului sălăjean.

9 Thoughts to “Acuzaţii de corupţie în sistemul de sănătate şi în administraţia publică”

  1. Zălăuan

    Felicitări prim-procurorului şi celorlalţi procurori de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj !

  2. Anonim

    Pacat ca nu sant competenti sa-i ancheteze pe marii corupti iar DNA este departe neavand nici un angajat in Salaj.Dar chiar si mica coruptie trebuie reprimata.Romania este o insula de saracie in UE in principal datorita coruptiei generalizate si in principal a coruptiei politicienilor.

  3. Duru-n plex fix pix lex

    Astia pe care i-au descoperit sunt numa’ prafu’ de pe doba!
    La aia adevarati nu se poate ajunge!
    Astia enumerati mai sus is nici macar plevusca!
    Vax albina crema puca!

  4. i

    Bai dorule care esti, ce esti asa de nemultumit? E un inceput, foarte bine ca e asa. Mici sau mari tot infractori se numesc.

  5. Anonim

    e foarte bine , bravo procurorilor

  6. Anonim

    Brrrrrrrrrrrrrravo,pe când capii retelei? sau pica doar varfurile degerate ale tentaculelor ?sau nu stiti cine sunt capii? nu aveti dovezi ?Instrumentarea cazurilor pe o perioada atat de lunga parca are scoopul de a anihila intreaga retea nu doar locotenentii si sagetile! Halal !!!

  7. Anonim

    Pt. aceasta sentinta cu amenda au sacrificat directorul de la Gal din Mirsid si urmeaza sa-si puna omul salvator director…caci asa se rezolva cauzele schimb la schimb……?

  8. Steluta

    Ar fi bine sa se verifice si pensiile de handicap din comuna Valcau.Jumatate din comuna sunt „handicapati” .Pensiile au fost facute tot pe baza plicului.Si acolo exista un intermediar.

  9. Anonim

    pensiile de handicap [ILEGALE ] .pensii de urmasi ,de refugiati ca daca ar fi corecte ar fi ok dar aproape toate sunt ilegale -daca aceste pensii nu ar exista atunci pensiile ar fi mai mari

Leave a Comment