Trecem la ora de vară: ceasurile vor fi date înainte cu o oră

În noaptea de sâmbătă, 29 martie, spre duminică, 30 martie, România va trece la oră de vară, ora 3 devenind ora 4. Astfel, ziua de duminică va avea 23 de ore şi va fi cea mai scurtă zi din an. După ce ceasurile vor fi date înainte cu o oră, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (numit şi GMT) va fi de trei ore.
Medicii sunt de părere că oamenii au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se adapta la ora de vară, deoarece trebuie să se trezească mai devreme cu o oră decât s-au obişnuit.
Sistemul de modificare a orelor are ca scop folosirea cât mai eficientă a luminii soarelui, pentru ca principalele activităţi umane să se poată desfăşura cât mai mult în timpul zilei. Ideea de schimbare a orelor pentru folosirea eficientă a luminii a fost propusă în 1895 de către George Vernon Hudson, deşi a fost menţionată şi de Benjamin Franklin în 1784, şi implementată în timpul Primului Război Mondial. Oraşul Brandon din Manitoba, Canada, a fost primul din lume care a folosit acest sistem, trecând la ora de vară în 17 aprilie 1916. Imediat după aceea, Germania şi aliaţii săi din Primul Război Mondial au folosit sistemul, pentru a face economie la cărbune. În România, ora de vară a fost introdusă în 1932. În acest moment, 70 de ţări au introdus ora de vară.

One Thought to “Trecem la ora de vară: ceasurile vor fi date înainte cu o oră”

  1. Anonim

    Ai omis să scrii că între 1943 și 1979 ora de vară nu a fost în vigoare în România. Am crescut fără ora de vară și știu că este o porcărie!

Leave a Comment