La scumpiri înainte!

O serie de măsuri luate de către guvernanţi cu scopul de a atrage bani la bugetul statului ori pentru a respecta normele impuse de către Uniunea Europeană îşi pun amprenta asupra buzunarelor românilor. Iar de luna viitoare, graţie unor noi măsuri impuse contribuabilului, aceste buzunare vor fi şi mai goale.
Întrucât aşa spune UE, iar ţara noastră şi-a asumat asta în procesul de aderare, fiecare consumator de energie electrică din România trebuie să suporte din propriul buget afacerile celor care produc energie în parcuri fotovoltaice ori eoliene, adică nişte „certificate verzi” prin care Guvernul le dă o mână de ajutor pentru a-şi recupera investiţiile. Din aprilie, cota de certificate verzi a crescut, fapt care se va reflecta în factura de curent, care va fi mai mare cu vreo cinci lei, potrivit estimărilor.
„Distracţia” nu se opreşte aici, pentru că stau în picioare şi alte motive pentru majorarea facturii la energie electrică. Taxa pe construcţii speciale, cunoscută drept „taxa pe stâlp”, şi liberalizarea pieţei sunt doar două dintre ele.
Deşi până acum nu au fost elaborate normele metodologice de aplicare a ordonanţei ce vizează introducerea, de la 1 ianuarie 2014, a taxei pe stâlp, este de aşteptat ca societăţile energetice să transfere o parte din cheltuielile generate de acest nou bir către consumatorii finali. Taxa în cauză se va regăsi şi în preţul combustibilului, care va creşte oricum de la 1 aprilie din cauza suprataxei de şapte eurocenţi pe litru. Ţinând cont de faptul că petroliştii au anunţat că super-birul le va pune în spinare costuri suplimentare de peste 100 de milioane de euro, este greu de crezut că nu se vor folosi de asta ca pretext pentru a scumpi preţul la pompă.
Efectele unor astfel de măsuri par să nu fi fost luate în calcul de către guvernanţi. Nevoiţi să aloce mai mulţi bani pentru produse şi servicii, românii vor fi puşi în situaţia de a tăia din cheltuieli, lucru care va afecta consumul, într-o perioadă în care economia românească tânjeşte după un moment de reviriment.

One Thought to “La scumpiri înainte!”

  1. Cetatzeanul

    ..Clar– PSD in frunce cu Ponta premierul= Taxatorul tzarii…Nu stiu guvernare dar Stiu fura banii din buzunare…Inainte de alegeri a promis stelele de pe cer-iar acum habar nu au incotro sa o apuce cu guvernarea..abrambureala pesedista…

Leave a Comment