Spitalul Judeţean va avea instalaţie proprie pentru neutralizarea deşeurilor medicale

Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Zalău va beneficia de un proiect al Ministerului Sănătăţii privind dotarea unităţii cu o instalaţie modernă pentru neutralizarea deşeurilor medicale. Cea mai mare unitate spitalicească din judeţ îşi va reduce, astfel, din cheltuieli. Procesul de neutralizare nu va afecta populaţia din zonă, întrucât este unul nepoluant.
Consilierii judeţeni reuniţi, vineri, în şedinţă ordinară, au aprobat în acest sens punerea la dispoziţie a unui teren în suprafaţă de 75 de metri pătraţi aflat în domeniul public al judeţului, în vederea implementării proiectului „Neutralizarea deşeurilor medicale periculoase rezultate din activitatea spitalicească”.
„În acest moment, Spitalul Judeţean nu dispune de instalaţii corespunzătoare, astfel că pentru cele patru-cinci tone de deşeuri medicale rezultate lunar, unitatea apelează la o firmă din Cluj pentru neutralizare. Acest lucru presupune cheltuieli cu transportul respectivelor deşeuri, dar şi cu neutralizarea lor”, a precizat consilierul social-democrat, Augustin Pop, medic dermatovenerolog în cadrul SJU Zalău.
În cadrul viitoarelor instalaţii, deşeurile medicale vor fi neutralizate prin procedee acceptate la nivelul Uniunii Europene, cu impact minim asupra mediului: autoclavare şi mărunţire, respectiv compactarea deşeurilor rezultate.
Obiectivul proiectului va fi realizat prin achiziţia de instalaţii de diferite capacităţi, amenajarea de spaţii unde vor fi amplasate respectivele instalaţii şi prin achiziţia dotărilor tehnice suplimentare. Proiectul va fi depus pentru finanţare de către Ministerul Sănătăţii, în cadrul Programului Operaţional Sectorial de Mediu, urmând ca Uniunea Europeană să participe cu 82,44 la sută din costurile privind achiziţia instalaţiei, restul de 17,56 la sută fiind pus la bătaie din bugetul de stat. Cu astfel de instalaţii ar urma să fie dotate 98 de spitale din ţară.

Leave a Comment