Copilărie online

În ciuda tuturor lipsurilor specifice vremii, copilăria noastră, a celor care acum suntem părinţi, a fost una frumoasă. O copilărie petrecută cu cheia de gât, în faţa blocului, într-o continuă alergătură, într-o continuă joacă. Fără telefoane mobile, fără tablete, fără calculatoare, fără console, fără tot felul de dispozitive care să ne hipnotizeze şi să ne ţină ţintuiţi în casă! Doar cu o minge, nişte păpuşi ori maşinuţe, cu diferite jocuri şi jucării improvizate, distracţia era garantată. Şi de câte insistenţe ori chiar ameninţări din partea părinţilor noştri era nevoie ca să revenim în case!
Lucrurile s-au schimbat acum. Copilăria copiilor noştri pare desprinsă din filmele ştiinţifico-fantastice ale timpurilor noastre. Şotronul, elasticul, partidele de fotbal în parcarea din faţa blocului, toate acele dulci preocupări specifice vârstei sunt atât de banale pentru pruncii de astăzi. Zilele lor se derulează în mediul virtual, pe messenger şi Facebook ori printre slide-uri de Smartphone.
În graba lor de a deveni oameni mari ar trebui să fie un semnal de alarmă nu doar pentru părinţi, ci şi pentru cadrele didactice. Cât de normal să fie ca la nici 14 ani, o copilă să se machieze, să poarte unghii false ori să se îmbrace în ţinute atât de vulgare? Şi toate astea doar pentru a părea mai „mari” decât sunt în realitate şi pentru a atrage privirile băieţilor.
Evident, nu le putem cere să fie ceea ce am fost noi cândva. Ei sunt viitorul, ei sunt cei care ne vor plăti pensiile, iar pentru asta trebuie ghidaţi de noi, cei care le suntem părinţi şi pedagogi. Să ne încurajăm copiii să desfăşoare activităţi în aer liber, departe de monitorul computerului, să nu le punem tableta în braţe de la vârste fragede doar pentru că în felul acesta ne alegem cu un ceas de relaxare, să nu ne dotăm odraslele, încă la grădiniţă, cu tot felul de gadgeturi doar pentru că şi al vecinului are aşa ceva. Să ne încurajăm copiii să se joace, pentru că joaca are un rol fundamental în dezvoltarea noastră ca indivizi. Iar când vorbesc de joacă, nu mă refer la cea care implică taste, touchscreen ori joystick.

Leave a Comment