Conflict de interese la Primăria Crişeni

În lista sălăjenilor luaţi în vizor de către Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a intrat şi primarul din Crişeni, Maior Andrei. Potrivit unui comunicat de presă al instituţiei amintite, edilul „a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese în materie administrativă, întrucât, în perioada 8 noiembrie 2010-1 noiembrie 2013, a semnat, în calitate de primar, dispoziţia de numire a fiului său în funcţia de consilier al primarului, precum şi contractul individual de muncă al acestuia”. Mai exact, nu a respectat dispoziţiile art. 76, alin. (1) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora „primarii sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitatea funcţiei, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său ori rudele sale de gradul I”.
În plus, susţin inspectorii de integritate, în perioada amintită, prin aprobarea şi semnarea actelor administrative prin care fiul său a fost angajat pe postul de consilier al primarului, Maior a încălcat şi dispoziţiile art. 301 din noul Cod Penal, potrivit cărora „fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii cinci ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unul la cinci ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”.

„Nu am făcut nicio ilegalitate”
ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Jibou cu privire la posibila săvârşire de către primarul din Crişeni a infracţiunii de conflict de interese, prevăzută de art. 301 din noul Cod Penal. Oficialii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj susţin, însă, că până la această dată, nici instituţia din Jibou, nici cea de la Zalău – căreia îi este arondat, în fapt, comuna Crişeni, nu au primit vreo sesizare din partea Agenţiei Naţionale de Integritate.
Potrivit comunicatului instituţiei, Maior Andrei a fost informat despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris.
În replică, edilul susţine că nu a primit încă raportul ANI, ci doar i s-a solicitat să transmită documentele în baza cărora şi-a angajat fiul pe postul de consilier personal. „Oricum, voi contesta raportul, pentru că nu consider că am făcut ceva ilegal. Nu l-am angajat ca să fac un bine familiei ori ca să beneficieze de foloase. L-am încadrat pe acel post pentru comunitatea din Crişeni şi a fost plătit pentru munca depusă, fără a avea parte de alte facilităţi”, ne-a declarat Maior. Acesta a mai spus că Instituţia Prefectului Judeţului Sălaj a verificat la momentul respectiv dispoziţiile primarului, dar nu le-a atacat.
Potrivit legislaţiei în vigoare, „fapta persoanei cu privire la care s-a constatat încălcarea obligaţiile legale privind coflictul de interese costituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective”. În plus, persoana în cauză este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la date eliberării, destituirii din funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului.

Doi primari şi doi funcţionari publici, pe lista incompatibililor ANI
Pe lista incompatibililor ANI îi regăsim pe primarul Zalăului, Radu Căpîlnaşiu, care s-ar fi aflat în stare de incompatibilitate în perioada 17 mai 2010-1 august 2013, precum şi în perioada 26 iulie 2010-prezent, întrucât a deţinut, simultan, funcţia de primar al municipiului şi calitatea de reprezentant al municipiului Zalău în cadrul Adunării Generale a Asociaţilor SC E-Star Distriterm SRL, precum şi în cadrul Adunării Generale a Asociaţilor SC Citadin Zalău SRL.
Edilul din Dragu, Claudiu Lazăr, a intrat de două ori în vizorul Agenţiei. Într-o primă fază, pentru că a semnat contractul individual de muncă privind angajarea mamei sale în funcţia de consilier personal al primarului, precum şi fişa postului pentru aceasta şi a emis şi dispoziţia de numire în funcţie. Mai apoi, pentru că în perioada 11 mai-20 iunie 2012, a deţinut, simultan, calitatea de funcţionar public şi calitatea de candidat la alegerile locale, şi, ulterior, pe cea de primar al comunei Dragu.
Şi Niculae Cheţe, consilier în cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Sălaj, a fost declarat incompatibil, deoarece în perioada 27 aprilie-11 iunie 2012 a participat la campania electorală desfăşurată cu ocazia alegerilor locale, candidând pentru funcţia de primar al comunei Gîrbou, fără a-şi suspenda raportul de serviciu. Incompatibil este considerat şi Ioan Şandor, angajat al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Sălaj, Centrul Local Jibou. Despre acesta, ANI susţine că a participat la campania electorală pentru alegerile locale din iunie 2012, fără ca raportul de serviciu să-i fie suspendat. Şandor a candidat pentru fotoliul de primar al comunei Someş-Odorhei, însă fără succes.

8 Thoughts to “Conflict de interese la Primăria Crişeni”

  1. ppdd

    nimeni nu il contrazice pe primar, dar tare este in obisnuinta alesilor sa-si angajeze pe functii platite din bani public, toate neamurile, de parca neamurile lor sunt cei mai buni specialisti pe care ii puteau angaja
    asa fac primarii, parlamentarii si toti politicienii care ajung intr-o functie care le permite acest lucru
    deci mai bine ar fi sa facem o lege speciala care sa nu ii mai poti acuza pe politicieni de rea credinta, de coruptie, de prostie, ca doar noi suntem prosti care votam si noi ar trebui sa platim pentru toate tampeniile facute de cei alesi, de politicieni

  2. sre

    Dar consilierul local Verseni Laszlo (Garcei) care timp de 3-4 ani a fost si consilier local si membru in comisia de improprietarire, asta nu suna a coflict de interese????

  3. pt. sre

    citeste legea sre!

  4. eu

    aceste fapte reprezinta doar 2% din ILEGALITATILE facute de acest primar

  5. dreptate

    acest primar este un PENAL, oare acel procuror, in fata caruia si-a recunoscut fapta, de fapt faptele, de doua ori l-a angajat, nu este cel care a fost secretar in Criseni in subordinea primarului???, oricum acel procuror l-a mai scapat de cateva dosare penale pe acest primar PENAL,l-a ajutas si acum, Justitia nu-si v-a nface datoria nici ea, ca parchetul i-l favorizeaza

  6. pentru voi

    primarul major are relatii consolidate la politie, parchet, judecatorie, la primarie lucreaza sotii si nrudenii de politisti si expolitistii, primarului ia fost subaltern noul prim-procuror a Parchetului Jud Zalau,, Presedinta Tribunalului este din Criseni , cu care este in relatii bune, un angajat a primariei are o judecatoare la jud zalau , in aceste conditii poate spune ca ,,justitia isi face datoria”, noi nu stim daca datoria lor este sa te FAVORIZEZE pe tine, care faci infratiuni in forma continuata, l-ai angajat de doua ori , si minti ca nu ai stiut ca nu ai voie, adevarul este ca este consiliat de…….rusine…coruptie….minciuna

  7. coruptie

    unde suntem aici la piata ??? negociem cu procurorii???, daca iau fot sublaternii…judecatorii asteapta dosarul oricum eronat intocmit, si vor reduce mai mult pedeapsa, , se va tine cont ca a facut aceasta fapta in forma continuata si se impune un spor de pedeapsa, nicidecum sa fie diminuata, in plus declaratiile primarului sunt mincinose, ca nu a stiut ce este interzisa angajarea fiului, penru aceasta a fost intrerupta angajarea , odata cu terminarea mandatului, nu recunoaste ca a semnat doua contracte, de angajare, i-si schimba declaratiile, la inceput nu recunoaste ca a gresit.., afirma ca prefetura nu a atacat angajarea, dar oare cine a fost prefect atunci? un prieten a lui ……miroase a CORUPTE NESIMTITA.

  8. coruptie

    D.N.A. ce face ??? nu se autosesizeaza???, ca astia din criseni , ori sut toti prosti, ori sunt toti murdari, corupti, la Criseni este CORUPTIE TOTAL NSIMTITA , simtita, si traita de oamenii cinstiti, RUSINE celor care TREBUIE saia DECZII , si NU o fac, i-si pateaza Institutia si propria imagine pentru un Gu…. ca MAJOR

Leave a Comment