Reabilitarea API şi a Clădirii Transilvania, pe ultima sută de metri

Două importante investiţii derulate de către municipalitate cu fonduri europene vor fi finalizate în următoarele luni, a anunţat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, primarul Zalăului, Radu Căpîlnaşiu.
Este vorba despre rebilitarea Clădirii Transilvania, lucrare ce trebuie terminată până în luna octombrie a acestui an, şi de modernizarea Colegiului Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian”, ce are ca termen de finalizare mijlocul lunii viitoare.
Potrivit informaţiilor furnizate de către reprezentanţii Primăriei Zalău, lucrările de
modernizare a internatului, a corpurilor A şi B şi cele de construire a unui corp de legătură la API au demarat în septembrie 2011, fiind realizate de către Tacon SRL, în asociere cu Lotus SA. Până în acest moment, susţin oficialii Primăriei Zalău, s-a realizat 95 la sută din lucrări. „Internatul este finalizat, prin reabilitarea sa numărul de locuri de cazare crescând de la 72, la 85. De asemenea, au fost încheiate şi lucrările la corpurile A şi B, în timp ce la corpul de legătură mai trebuie realizate unele amenajări interioare”, a precizat Maria Brudaşca, managerul de proiect.
În cadrul aceluiaşi proiect s-au făcut achiziţii de echipamente IT (71 de calculatoare, 22 de imprimante, 368 de software educaţionale, 11 table inteligente, două videoproiectoare de tavan, două scanere) şi de mobilier pentru corpul de legătură (120 de mese individuale şi scaune pentru elevi, patru catedre şi scaune pentru profesori, dulapuri, cuiere).

Pictura murală a Clădirii Transilvania, unicat în România
În ceea ce priveşte Clădirea Transilvania, autorităţile locale şi-au propus să o transforme într-un punct turistic de interes maxim, în primul rând datorită picturii murale stil „art nouveau” din fosta sală de teatru a oraşului de la începutul secolului al XIX-lea, unică în ţară ca dimensiune. Pictura, reabilitată, de altfel, în cadrul proiectului amintit, precum şi întreaga clădire monument istoric vor fi promovate de către municipalitate printr-o pagină de internet dedicată, printr-o campanie de distribuire de pliante prin poştă, dar şi prin organizarea unui eveniment de promovare în momentul inaugurării clădirii.
Demarat în octombrie 2011, proiectul „Reabilitarea clădirii monument istoric – Clădirea Transilvania din Zalău” se va încheia în luna octombrie a acestui an şi prevede reabilitarea în întregime a corpului C al clădirii şi reabilitarea fostei săli de teatru din corpul B. În plus, sunt executate lucrări ce vizează întregul imobil, respectiv realizarea de instalaţii de încălzire, aer condiţionat sau de alarmare în caz de incendiu, iluminat architectural, construirea unei toalete publice, lucrări de amenajări spaţii verzi, sistematizare verticală.
După finalizarea investiţiilor, în clădire va funcţiona Biblioteca Judeţeană „Ioniţă Scipione Bădescu”, un centru de informare turistică, dar şi viitorul serviciu de circulaţie şi ordine publică.

One Thought to “Reabilitarea API şi a Clădirii Transilvania, pe ultima sută de metri”

  1. observator

    CE SERVICIU DE CIRCULATIE SI ORDINE PUBLICA?

Leave a Comment