Fermierii invadează Registrul Comerţului

Aproape 400 de fermieri sălăjeni se înghesuie în aceste zile la Oficiul Registrului Comerţului pentru a-şi înregistra afacerea, astfel încât să poată primi sprijinul financiar pe Măsura 141 – „Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenţă”. Dosarele pot fi depuse până la finalul lunii iunie.
„Una dintre principalele condiţii pe care trebuie să le îndeplinească fermierii care au depus proiecte pe Măsura 141 este să fie înregistraţi la Registrul Comerţului, ca persoană fizică autorizată, întreprindere individuală sau familială, după ce au fost acceptaţi la finanţare”, ne-a declarat Mircea Gheţe, directorul Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit.
Potrivit spuselor sale, la nivelul judeţului Sălaj au fost selectaţi pentru finanţare 390 de fermieri, care vor beneficia în următorii cinci ani de un sprijin financiar nerambursabil în valoare de 1.500 de euro anual. Proiectele au fost depuse în sesiunea din iunie-iulie 2013, însă notificările de acceptare spre finanţare au fost transmise la începurul acestei luni.
Prin acordarea acestui ajutor se urmăreşte creşterea volumului producţiei destinate comercializării pentru ca fermele de semi-subzistenţă să devină viabile economic şi diversificarea producţiei în funcţie de cerinţele pieţei şi introducerea de noi produse.
Pentru a putea primi sprijin în cadrul Măsurii 141, solicitantul a trebuit să întocmească un plan de afaceri pentru o perioadă de cinci ani. La trei ani de la acordarea ajutorului financiar, fermierul trebuie să demonstreze că faţă de situaţia iniţială a activităţii precizată în planul de afaceri, producţia agricolă obţinută destinată comercializării înregistrează o creştere de 20 la sută, dimensiunea economică a exploataţiei agricole creşte cu minim 3 UDE (unitate de dimensiune economică), iar investiţiile prevăzute în planul de afaceri au fost realizate. Dacă cele trei condiţii nu sunt îndeplinite nu se mai acordă sprijinul pentru următorii doi ani.

Leave a Comment