Judecătoria şi Parchetul Jibou, la un pas de desfiinţare

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a aprobat raportul de desfiinţare a 30 de instanţe judecătoreşti şi a parchetelor de pe lângă acestea şi l-a trimis Ministerului Justiţiei, în vedere iniţierii proiectului de lege.
Pe „lista neagră” figurează şi instanţa de la Jibou, cu parchetul aferent. Atribuţiile celor două instituţii ar putea fi preluate de către Judecătoria Şimleu Silvaniei, respectiv de Parchetul de pe lângă Judecătoria Şimleu, dacă ţinem cont de faptul că în raportul amintit se apreciază că trebuie mărită raza teritorială pentru instanţa şi parchetul de sub Măgura.

Bologa se opune
Monica Kende, preşedintele Tribunalului Sălaj, ne-a declarat că o hotărâre de Guvern va fi cea care va stabili cu exactitate modul în care se va face rearondarea localităţilor care aparţin de instituţiile propuse pentru desfiinţare. „S-ar putea ca localităţile arondate Judecătoriei Jibou să fie preluate de către instanţa de la Şimleu. La fel, este posibil să fie împărţite între judecătoriile din Şimleu şi Zalău, în funcţie de distanţe. Nu ştim încă”, a precizat preşedinta Tribunalului Sălaj.
La rândul său, Crin Bologa, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, nu agreează ideea desfiinţării Parchetului de la Jibou, motivând că o astfel de măsură ar fi în detrimentul cetăţeanului: „CSM nu are putere decizională, Parlamentul fiind cel care va decide dacă respectivele judecătorii şi parchete vor fi desfiinţate sau nu. Împreună cu cei de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj vom face demersurile necesare pentru ca instituţia din Jibou să nu fie desfiinţată. O desfiinţare a acesteia ar însemna să punem oamenii pe drumuri, indiferent dacă activitatea ar urma să fie preluată de Zalău ori de Şimleu. Tocmai asta am dorit să evităm în 2008, când au fost înfiinţate Judecătoria şi Parchetul din Jibou. Dacă instituţiile nu vor mai exista, cetăţeni precum cei din Gâlgău, Ileanda ori din Poiana Blenchii ar avea de parcurs aproape 100 de kilometri ca să ajungă la Zalău”.
Judecătoria Jibou numără patru magistraţi, în timp ce la Parchetul de aici lucrează trei procurori. Competenţa teritoriale a instanţei cuprinde oraşul Jibou şi comunele Băbeni, Bălan, Benesat, Creaca, Cristolţ, Dragu, Gâlgău, Gârbou, Hida, Ileanda, Leţca, Lozna, Năpradea, Poiana Blenchii, Rus, Şimişna, Someş-Odorhei, Surduc şi Zalha.

Reorganizare pentru eficientizare
Propunerile de desfiinţare a 30 de instanţe şi a parchetelor de pe lângă acestea, precum şi de menţinerea în funcţiune concomitent cu mărirea razei teritoriale a altor 25 de instanţe şi parchete au fost făcute în urma unei analize efectuate de Grupul de lucru interinstituţional al CSM, Ministerul Justiţiei şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Raţionalizarea instanţelor şi parchetelor prin desfiinţare sau rearondare de localităţi urmăreşte eficientizarea activităţilor instituţiilor, în condiţiile restricţiilor bugetare cu care se confruntă România şi având în vedere trendul asemănător din ţările Uniunii Europene.
„Măsura reorganizării, prin desfiinţarea instanţelor/parchetelor nefuncţionale din punct de vedere al volumului de activitate, dar şi prin rearondarea de localităţi de la instanţele cu volum mare de activitate, va avea consecinţe directe atât asupra resurselor umane (prin atenuarea dezechilibrelor între instanţele/parchetele cu volum mare de activitate şi cele supradimensionate, şi prin reducerea numărului de posturi necesar a fi suplimentat), cât şi asupra resurselor financiare (economii la bugetul de stat, dar şi redistribuirea raţională a sumelor alocate pentru investiţii), raportat la finalitatea urmărită, respectiv eficientizarea actului de justiţie şi pregătirea sistemului judiciar în vederea intrării în vigoare a noilor coduri”, se arată în documentul aprobat de CSM.

10 Thoughts to “Judecătoria şi Parchetul Jibou, la un pas de desfiinţare”

  1. Anonim

    SARACU PODAR OARE CE A FACE CU SECRETARA?

  2. Zălăuan

    În condiţiile în care industria sălăjană a fost pusă pe butuci, numai la Armătura şi Emailaţi s-au pierdut 10.000 locuri de muncă, este normal ca şi în justiţie să fie reduceri !

  3. Nota bene!

    Bine ca-i facura sediu nou

  4. Anonim

    Secretara ii buna, numa numele d-lui ii gresit

  5. anonim

    an loc sa ofere si sa construiasca un bloc aneleu sau locuinte pt tineri casatoriti cea ce era mult mai rentabil pt stat ,a facut judecatorie casa poata sa faca spalare de bani.pt asa ceva sant fonduri ca mai apoi dupa o vreme sa se ambogateasca cineva,vai de saraci tineri casatoriti care stau la bloc cu parinti si pe laga ei cu anca doi sau trei copiii cel putin.vai de romania noastra .sa vina Ceausescu LA PUTERE AR FI VAI DE MAMA VOASTRA.

  6. Anonim

    Daca actul de justitie are de castigat atunci este o masura buna.Spun asta deoarece prin Judectoria Jibou s-au dat sentinte total halucinante (vezi daune morale in actul de fraudare in „tandem” a unor falsi prejudiciati, cu hotul de la BCR).
    Totusi aici s-au facut importante investitii iar Jiboul este (nu-i asa?) un centru infractional demn de Cartea Recordurilor (vezi fraudarea BCR, motorina CFR, camataria…etc) in care au fost implicate importante persoane din mediul de afaceri local dar si politisti galonati pe plan local si nu numai…
    Fata de cele de mai sus opinez, totusi ca institutia trebuie sa ramana in functiune, cu Procuratura cu tot.Altfel cei mentionati mai sus nu vor mai putea fi cat de cat „stamparati din deprinderi”.

  7. un blidar...

    …lasa sa-i desfinteze ca patronul „Alex-ului”, Benone Olaru, deabia asteapta sa puna mana pe cladire(constructia asta are aspect de orice numa de judecatorie si parchet nu!) ca sa mai infiinteze un clubisor,cazinou ori oarice „vindiglau” select…

  8. Anonim

    S-a dus Balmau, s-a dus si Procuratura …?!

  9. gigi

    De bine, de rau, asa cum o fost procurorii si judecatorii i-o mai tulburat pe infractori si nu i-o lasat sa prinda radacini si eu zic ca in 2-3 ani de cand s-o inceput – e o realizare.
    Pe de alta parte, nu cred ca v-ar conveni sa mergeti din Ileanda si sa pierdeti vremea pe la judecatoria Zalau cu probleme sau poate la Simleu unde se pune problema arondarii Jiboului. V-ar placea sa mergeti din Jibou la Simleu sa depuneti contestari, procese si altele si sa pierdeti zilele p-acolo?

  10. alin

    Sa-idesfinteze ca la Jibou totul se face pe relatii si pile.Poti sa mori cu dreptatea in mana.Ar trebui sa le fie rusine gunoaielor de procurori si judecatori din Jibou.Sa nu mai existe nici urma de judecatorie si parchet acolo deoarece toti sunt manjiti.

Leave a Comment