2013 abundă în evenimente culturale

Reprezentanţii Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului (CCAJ) Sălaj şi-au propus ca în acest an să continue toate manifestările mari pe care instituţia le-a organizat ori le-a sprijinit în decursul lui 2012, a anunţat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, managerul Daniel Săuca. Acesta a dat asigurări că acţiunile ce urmează să aibă loc în 2013 vor acoperi întreg judeţul şi se vor adresa tuturor categoriilor de public.

Agenda principalelor manifestări culturale pe anul în curs cuprinde o serie de festivaluri folclorice, de teatru, de arte vizuale, spectacole corale, tabere de pictură şi meşteşuguri, simpozioane. Unul dintre elementele de noutate îl constituie Festivalul coral naţional “Ecouri transilvane”, pe care instituţia doreşte să-l relanseze după aproape 20 de ani. De asemenea, a precizat Daniel Săuca, la Boghiş va fi organizată, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, o tabără pentru elevii sălăjeni care doresc să înveţe dansuri populare româneşti.

În ceea ce priveşte proiectele de promovare a spaţiului şi patrimoniului cultural sălăjean, managerul CCAJ Sălaj a menţionat că în 2013 vor deschise case tradiţionale, funcţionale, în Iaz, Cizer, Horoatu Crasnei, Buciumi şi Dobrin, în cadrul proiectului “Casa Ethnos”.

Instituţia va dispune de 50.000 de lei pentru finanţarea nerambursabilă a unor proiecte culturale ce vizează spaţiul sălăjean. “Finanţarea se va acorda conform unui concurs de proiecte, în concordanţă cu prevederile legale în domeniu. Sesiunea de finanţare va fi deschisă în lunile februarie-martie, imediat după aprobarea bugetului Centrului pe anul 2013”, a declarat Săuca.

Referindu-se la anul 2012, directorul CCAJ Sălaj a spus că “a fost un an foarte bun, în primul rând pentru că ne-am mutat în casă nouă, într-un spaţiu realizat graţie unui proiect al Consiliului Judeţean Sălaj”. A fost anul în care Ansamblul folcloric “Meseşul” a susţinut 40 de spectacole şi a participat la 12 festivaluri. Din februarie 2012, revista de cultură “Caiete Silvane” a început să fie editată sub egida Uniunii Scriitorilor din România, “fapt ce demostrează aprecierile de care se bucură publicaţia”, a mai spus managerul. Potrivit acestuia, anul trecut au fost organizate 10 lecturi publice cu personalităţi din lumea literară şi universitară, printre care Ana Blandiana, Andrei Marga, Emil Hurezeanu, Ioan Pintea ori Gheorghe Şişeştean. În ceea ce priveşte festivalurile folclorice, CCAJ Sălaj a organizat, în 2012, 15 astfel de acţiuni, cel mai mare dintre acestea – “Ecouri meseşene” reunind peste 3.000 de participanţi în doar două zile.

Anul acesta, Festivalul internaţional de folclor “Ecouri meseşene”, cel mai vechi festival folcloric din judeţ, se va desfăşura în perioada 9-11 august, în incinta Centrului de Cultură. Aflat la cea de-a 38-a ediţie, festivalul va reuni ansambluri folclorice din străinătate, dar şi din România.

 

2 Thoughts to “2013 abundă în evenimente culturale”

  1. chioru banditu

    numai poza lui ardei umplut lipsea din ziar.

  2. Anonim

    super domnule Sauca, sa moara dusmanii de ciuda

Leave a Comment