Firmele din judeţ, criticate pentru lipsa de deschidere faţă de absolvenţii de învăţământ profesional

Deşi cifra de şcolarizare şi specializările din învăţământul profesional sunt „dictate” de către agenţii economici de pe piaţă, prea puţini dintre aceştia aleg să încadreze în muncă absolvenţi ai unor astfel de clase. Semnalul de alarmă a fost tras miercuri, 24 mai, în cadrul Comisiei de Dialog Social, de către exponenţi ai învăţământului sălăjean, potrivit cărora numărul tinerilor care îşi găsesc o slujbă la aceste firme este foarte mic.
După cum a explicat Daniela Gozman, inspector şcolar pentru învăţământ profesional şi tehnic, Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj încheie un contract-cadru, pe minim patru ani, cu operatorii economici, prin care aceştia din urmă se angajează să contribuie la pregătirea practică a cursanţilor. În baza acestui document, se stabileşte atât cifra de şcolarizare, cât şi specializările disponibile. Totuşi, contractul-cadru nu obligă respectivele companii să îi şi angajeze pe unii dintre absolvenţi.
„Ei cer aceste calificări. Noi îi pregătim, iar apoi agenţii economici nu îi mai angajează. Vreau să văd, totuşi, unde e problema, de vreme ce tot acest proces nu-şi atinge scopul”, a punctat prefectul Florin Florian.
Liderul Sindicatului Liber din Învăţământ, Eusebiu Lehene, a ţinut să sublinieze că problema este una mai veche: „E o problemă de câţiva ani, am avut discuţii şi legate de angajatorii mari din judeţ care solicită în fiecare an un număr considerabil de clase şi nu angajează, ba mai mult, într-o vreme nici măcar nu comunicau posturile disponibile la AJOFM”.
O lămurire pe marginea subiectului a fost cerută oficialilor ISJ Sălaj de către Mircea Ciocian, şeful Serviciului management instituţional din cadrul Prefecturii: „Noi suntem în situaţia în care după cinci ani de tatonări, am reconfigurat două licee din Zalău – Colegiu Tehnic Alesandru Papiu Ilarian şi Liceul Tehnologic Mihai Viteazul – şi aş vrea să ştiu pe ani, din cei care au terminat acolo, câţi au fost recrutaţi şi angajaţi de Tenaris. Pentru că toată intervenţia a fost la solicitarea lor. Ne-am dat peste cap structurile, am fost de nu ştiu câte ori la Minister cu solicitarea lor şi la final…”
Sindicalistul a arătat cu degetul spre firmele sălăjene şi pentru că acestea nu sprijină învăţământul dual. Este vorba despre o formă de învăţământ profesional care se face doar la cererea agenţilor economici şi care se adresează elevilor care au absolvit 10 clase, oferindu-le posibilitatea dobândirii competenţelor necesare pentru intrarea pe piaţa muncii. Învăţământul dual se desfăşoară pe baza unui contract de muncă încheiat între operatorul economic şi elev. Dacă în unele judeţe se bucură de foarte mult succes, în Sălaj, această formă de învăţământ profesional lipseşte, întrucât, susţine inspectorul şcolar, firmele nu sunt de acord să îi angajeze pe elevi.
Potrivit ISJ Sălaj, în anul şcolar 2017-2018, în judeţ vor exista 50 de clase a IX-a de învăţământ profesional (mecanică; turism şi alimentaţie publică; industrie textilă şi pielărie; comerţ; fabricarea produselor din lemn; construcţii, instalaţii şi lucrări publice; ), cu un total de 560 de locuri.

Leave a Comment