Deputatul Seres Denes, la Ziua Maghiarilor: „Trebuie să ne respectăm reciproc sentimentele”

Peste 100 de membri ai comunităţii maghiare din Zalău luat parte miercuri, 15 martie, la acţiunile prilejuite de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni.
Manifestările au debutat la ora 17, cu o slujbă religioasă la Biserica Reformată din municipiu, urmată de un spectacol aniversar, la Casa de Cultură a Sindicatelor. Mai apoi, etnicii maghiari, în frunte cu liderii locali şi judeţeni ai UDMR, precum şi au defilat cu torţe pe Bulevardul Mihai Viteazul, spre statuia lui Wesselenyi, unde au fost depuse jerbe şi coroane de flori.
„15 martie 1848 e ziua în care a început Revoluția Maghiară pentru libertate, egalitate, fraternitate. De atunci începând, în fiecare an, de 15 martie, lumea iese în mod civilizat, cântă și spune poezii, pentru că cel mai mare poet maghiar, Petofi Sandor, a murit în revoluție, în această zi ce a însemnat pentru Ungaria crearea statului maghiar modern. Comunitatea maghiară din Sălaj, împreună cu prietenii noștri, ieșim de fiecare dată și depunem coroane de flori la statuia baronului Wesselenyi, pentru că a fost unul dintre cei mai mari progresiști ai vremurilor de atunci, nu numai pentru ideile progresiste privind cultura, ci pentru economia țării, pentru eliberarea țăranilor din iobăgie”, a declarat deputatul UDMR Seres Denes la finalul manifestărilor.
Acesta a subliniat că ziua de 15 martie este una de mare importanţă pentru comunitatea maghiară, dar și pentru conviețuirea cu populația majoritar românească. „Trebuie să ne respectăm sentimentele reciproc. Sentimentele sunt acele trăiri care duc și la necazuri, și la bine. Dacă reușim să le respectăm, atunci reușim să ridicăm conviețuirea noastră la o treaptă superioară, în pace, în liniște”, a mai spus Seres.

Leave a Comment